Διατηρεί την πρώτη θέση η Nέα Δημοκρατία με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO για λογαριασμό του Alpha, ωστόσο το ποσοστό της εμφανίζει φθορά όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,6% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,3%, το ΠΑΣΟΚ με 11,4%, η Ελληνική Λύση με 8,2%, το ΚΚΕ με 8%, η Νίκη με 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά με 2,5%, οι Σπαρτιάτες με 2,2%, το ΜέΡΑ25 με 1,9%, οι Δημοκράτες με 1,8%, η Φωνή Λογικής με 1,2%, τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν 3% και η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 14,8%.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ βρίσκεται μεταξύ 29-33%, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 14-16%, το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 12-14%, η Ελληνική Λύση μεταξύ 9-11%, το ΚΚΕ μεταξύ 8-10% και η Πλεύση Ελευθερίας μεταξύ 3-5%.

Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι πως ένας στους τρεις τείνουν να ψηφίσουν διαφορετικό κόμμα από εκείνο που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί την ευρωκάλπη ως ευκαιρία διαμαρτυρίας.

Στην ερώτηση αν όσα συζητήθηκαν στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης έχουν επηρεάσει την απόφαση των πολιτών για το κόμμα που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 37% απαντά «καθόλου», το 19% «λίγο», το 20% «αρκετά» και το 11% «πολύ».

Σημαντικό μερίδιο της κοινής γνώμης δεν πείστηκε ότι δεν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης στα Τέμπη ή ότι ισχυρά συμφέροντα επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Στο ερώτημα αν πιστεύετε ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για τη Νέα Δημοκρατία θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στην διακυβέρνηση, το 65% απαντά όχι, το 24% ναι και το 11% δεν απαντά.

insider.gr