Σε συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο ανακοινώθηκε η πρόταση για κατώτατο μισθό στα 826 ευρώ.

Η ΓΣΕΕ ζητεί εδώ και καιρό περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, σε συνδυασμό με την επαναφορά των τριετιών, οι οποίες παραμένουν «παγωμένες» από το 2012 και μετά. Επίσης, στις μόνιμες διεκδικήσεις της Συνομοσπονδίας συγκαταλέγεται και το αίτημα για επαναφορά του δικαιώματος προσδιορισμού των κατώτατων αποδοχών από τους κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΓΣΕΕ, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να κυμανθεί στα 826 ευρώ, αφού βάσει των στοιχείων αυτό είναι το τελικό ποσό αν στο 60% του ενδιάμεσου μισθού της απασχόλησης προστεθεί και η αύξηση του προσδοκώμενου πληθωρισμού μέσα στο 2023.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιώργο Αργείτη, αν ο κατώτατος μισθός φτάσει στα 826 ευρώ, εκτός από το γεγονός πως το συγκεκριμένο ποσό ξεπερνά το κατώφλι του ορίου της φτώχειας σήμερα στη χώρα μας, θα υπάρξει θετική επιβάρυνση στο ΑΕΠ της τάξης του 1%, με θετικό αποτύπωμα τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στην απασχόληση, ενώ δεν ενισχύεται ο πληθωρισμός και μειώνεται κατά 2,5% η υλική στέρηση των εργαζομένων, με ότι αυτό σημαίνει στην καταναλωτική δυνατότητα των απασχολούμενων.

«Με θεσμική προσήλωση και σοβαρότητα – τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος – εμμένουμε στις προτάσεις μας και καλούμε τους εργοδότες να έλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουμε για τον ελάχιστο συμβατικό μισθό».

naftemporiki.gr