Τους πόρους για τη χρηματοδότηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (13%) στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναζητά η κυβέρνηση. Το μεγάλο κόστος όμως από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αλλά και η διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων δημιουργούν ένα ασφυκτικό τοπίο το οποίο καλείται το οικονομικό επιτελείο να διαχειριστεί.

Σημειώνεται ότι οι μειωμένοι συντελεστές ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους. Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις αρχές του Οκτώβρη στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι θα αναμένουν τα στοιχείων των εσόδων του Σεπτεμβρίου (μία πρώτη εικόνα έχει το υπουργείο Οικονομικών τις 1η Οκτώβρη).

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά συνεπεία της ακρίβειας και των υψηλών τιμών στα super market αλλά και στις λαϊκές αγορές προβληματίζει την κυβέρνηση μετά την απόφαση της μάλιστα να μην επεκτείνει το market pass. Στην περίπτωση που δεν παραταθούν οι μειωμένοι συντελεστές θα αυξηθούν οι τιμές στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια για τις μεταφορές αλλά και στους κινηματογράφους, στα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Το κόστος της παράταση για έξι μήνες ανέρχεται στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ, ενώ για τρεις μήνες στα 125 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να χρηματοδοτήσουν την παράταση του μέτρου δίνοντας μία μικρή ανάσα στα νοικοκυριά η διαφορετικά μη επιβαρύνοντας περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Τι ισχύει σήμερα

Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% έχει ισχύ έως το τέλος του έτους για:

1. Το τουριστικό πακέτο. Ο μειωμένος ΦΠΑ ισχύει στις χρεώσεις των ξενοδοχείων που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή. Ειδικότερα:

-Στο τιμολόγιο διαµονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.

- Για τη διαµονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.

- Για τη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιµής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%). Σημειώνεται ότι η διατήρηση του χαμηλού συντελεστού ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα των ευρωπαϊκών τουριστικών πακέτων. Μάλιστα είναι σημαντική μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το τέλος διαμονής.

2. Τις μεταφορές: Ο μειωμένος ΦΠΑ καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

3. Την εστίαση: Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.

4. Τον πολιτισμό: Φθηνότερα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα

5. Τον αθλητισμό: Τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ 13%.

capital.gr