Μήνυμα στον ρωσικό λαό για τις εξελίξεις μετά το «πραξικόπημα» Πριγκόζιν έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με διάγγελμά του, κάνοντας λόγο για προδοσία και πισώπλατο μαχαίρωμα.

«Η Ρωσία δίνει την πιο σκληρή μάχη για το μέλλον της, όλος ο μηχανισμός της Δύσης είναι εναντίον μας» τόνισε. Κάλεσε όσους εξαπατήθηκαν να εγκαταλείψουν την ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, που χαρακτήρισε πισώπλατη μαχαιριά.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με προδοσία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι μαχητές της Βάγκνερ είναι, κατ’ αυτόν, οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς. «Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες», πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της Ρωσίας θα επικρατήσουν και θα γίνουν πιο δυνατές.

Η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή, πρόσθεσε. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην ανταρσία αυτή θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε. Είπε πως θα αναληφθεί αποφασιστική δράση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ροστόφ, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη. Διαβεβαίωσε πως θα κάνει το παν για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti ο Βλ. Πούτιν ανέφερε στο διάγγελμά του τα εξής:

«Σήμερα η Ρωσία διεξάγει έναν σκληρό αγώνα για το μέλλον της, αποκρούοντας την επιθετικότητα των νεοναζί και των αφεντικών τους. Ουσιαστικά ολόκληρη η στρατιωτική, οικονομική και πληροφοριακή μηχανή της Δύσης στρέφεται εναντίον μας. Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας. Για το δικαίωμα να είναι και να παραμείνει Ρωσία – ένα κράτος με χιλιόχρονη ιστορία. Αυτή η μάχη, όταν κρίνεται η μοίρα του λαού μας, απαιτεί συνένωση όλων των δυνάμεων, ενότητα, συσπείρωση και υπευθυνότητα. Όλα όσα μας αποδυναμώνουν πρέπει να πεταχτούν στην άκρη, κάθε διαμάχη που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εξωτερικοί εχθροί μας για να μας υπονομεύσουν εκ των έσω.

Οι ενέργειες που διέλυσαν την ενότητά μας είναι στην πραγματικότητα αποστασία από τον λαό μας, από τους συμπολεμιστές μας, που τώρα πολεμούν στο μέτωπο. Αυτό είναι ένα μαχαίρι στην πλάτη για τη χώρα μας και τον λαό μας.

Ήταν ένα τέτοιο πλήγμα που δέχτηκε η Ρωσία το 1917, όταν η χώρα αγωνιζόταν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως της έκλεψαν τη νίκη. Οι ίντριγκες, οι τσακωμοί, οι πολιτικοποιήσεις πίσω από τις πλάτες του στρατού και του λαού μετατράπηκαν στο μεγαλύτερο σοκ, στην καταστροφή του στρατού και στην κατάρρευση του κράτους, στην απώλεια τεράστιων εδαφών. Ως αποτέλεσμα, η τραγωδία του εμφυλίου. Ρώσοι σκότωσαν Ρώσους, αδέρφια – αδέρφια, και κάθε είδους πολιτικοί τυχοδιώκτες και ξένες δυνάμεις, που χώρισαν τη χώρα, τη διέλυσαν, πήραν εγωιστικό κέρδος.

Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί ξανά. Θα προστατεύσουμε τόσο τον λαό μας όσο και το κράτος μας από κάθε απειλή. Συμπεριλαμβανομένης, της εσωτερικής προδοσίας.
Και αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ακριβώς μια προδοσία. Οι υπέρογκες φιλοδοξίες και τα προσωπικά συμφέροντα οδήγησαν στην προδοσία. Να προδώσουν τη χώρα μας, τον λαό μας και την υπόθεση για την οποία, πλάι-πλάι με τις άλλες μονάδες και υπομονάδες μας, πολέμησαν και πέθαναν οι μαχητές και οι διοικητές της ομάδας Βάγκνερ. Οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Soledar και το Artyomovsk, τις πόλεις και τις κωμοπόλεις του Donbass, πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για τη Novorossia, για την ενότητα του ρωσικού κόσμου. Το όνομα και τη δόξα τους πρόδωσαν και αυτοί που προσπαθούν να οργανώσουν μια εξέγερση, ωθώντας τη χώρα στην αναρχία και την αδελφοκτονία.

Επαναλαμβάνω, κάθε εσωτερική αναταραχή είναι θανάσιμη απειλή για την κρατική μας ιδιότητα, για εμάς ως έθνος. Αυτό είναι ένα πλήγμα για τη Ρωσία, για τον λαό μας. Και οι ενέργειές μας για την προστασία της Πατρίδας από μια τέτοια απειλή θα είναι σκληρές. Όλοι όσοι εσκεμμένα μπήκαν στον δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν μια ένοπλη εξέγερση, μπήκαν στον δρόμο του εκβιασμού και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα υποστούν αναπόφευκτη τιμωρία, θα λάβουν απάντηση τόσο ενώπιον του νόμου όσο και ενώπιον του λαού μας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν λάβει τις απαραίτητες εντολές και επιπρόσθετα αντιτρομοκρατικά μέτρα εισάγονται τώρα στην περιοχή της Μόσχας και σε ορισμένες άλλες περιοχές. Θα ληφθούν επίσης αποφασιστικές ενέργειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ροστόφ. Παραμένει δύσκολο, μάλιστα, μπλοκάρεται το έργο των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ως Πρόεδρος της Ρωσίας και Ανώτατος Ανώτατος Διοικητής, ως πολίτης της Ρωσίας, θα κάνω τα πάντα για να υπερασπιστώ τη χώρα, να προστατεύσω τη συνταγματική τάξη, τις ζωές, την ασφάλεια και την ελευθερία των πολιτών.

Αυτός που οργάνωσε και προετοίμασε τη στρατιωτική εξέγερση, που σήκωσε τα όπλα εναντίον των συμπολεμιστών του, πρόδωσε τη Ρωσία. Και θα λάβει απάντηση γι’ αυτό. Και προτρέπω όσους παρασύρονται σε αυτό το έγκλημα να μην κάνουν ένα μοιραίο και τραγικό, μοναδικό λάθος, να κάνουν τη μόνη σωστή επιλογή – να σταματήσουν να συμμετέχουν σε εγκληματικές πράξεις.

Πιστεύω ότι θα διαφυλάξουμε και θα υπερασπιστούμε ό,τι είναι αγαπητό και ιερό για εμάς και μαζί με την Πατρίδα μας θα ξεπεράσουμε τις όποιες δοκιμασίες, θα γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί».

naftemporiki.gr