Σε υποτονικούς ρυθμούς κινείται σήμερα (3/1) η λαϊκή αγορά της Καρδίτσας, η πρώτη για το 2024, καθώς η προσέλευσή των καταναλωτών είναι μειωμένη ενώ υπάρχουν και αρκετά κενά από παραγωγούς και πωλητές που για διάφορους λόγους δεν έστησαν σήμερα πάγκους.

Ακόμα πιο υποτονική έως ανύπαρκτη είναι και η εφαρμογή της χρήσης μηχανημάτων POS για την αποδοχή πιστωτικών και χρεωστικών καρτών από 1η Ιανουαρίου επεκτάθηκε υποχρεωτικά στις λαϊκές αγορές (μαζί με άλλους 34 επαγγελματικούς κλάδους).

Με βάση την Αριθμ. 119899 «Ρυθμίσεις για την αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα και άλλα μέσα πληρωμών – Αντικατάσταση της υπ’ αρ. 45231/20-04-2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών «Ρύθμιση υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016, (Α’ 240)» (Β’ 1445)» όλοι οι πωλητές που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, στα πανηγύρια αλλά και στα κυριακάτικά παζάρια, υποχρεούνται πλέον να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία IRIS online payments. Η παράβαση τιμωρείται με πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Προκειμένου όμως να προσαρμοστούν οι νέοι υπόχρεοι στο μέτρο έχει δοθεί ένα περιθώριο χρόνου, ώστε να εφοδιαστούν με τα τερματικά POS, από 1η Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024. Κυρώσεις την περίοδο αυτή (πρόστιμα κ.λπ.) αναστέλλονται στους νέους υπόχρεους εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκής Αγοράς Ν. Καρδίτσας κ. Παν. Μπαρκαλής μιλώντας στο KarditsaLive.Net σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου τόνισε ότι οι παραγωγοί κάνουν αιτήσεις αυτό το διάστημα για να παραλάβουν Pos και εκτίμησε ότι η ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου θα γίνει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όπου εκπνέει η μεταβατική περίοδος. Όπως μάλιστα επισήμανε ο κλάδος αναμένει και τη χορήγηση voucher για αγορά ή αναβάθμιση pos ή νέων ταμειακών μηχανών με βάση σχετική ενημέρωση που έχουν.

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο κ. Μπαρκαλής κάποιοι καταναλωτές ακούγοντας για υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου αναζήτησαν μηχανές pos για να πληρώσουν με κάρτες, αλλά αφού ενημερώθηκαν από τους πωλητές για την ύπαρξη μεταβατικού διαστήματος έκαναν τις αγορές του με μετρητά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Όσον αφορά το πως θα λειτουργήσει το μέτρο οι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς με τους οποίους μιλήσαμε ήταν επιφυλακτικοί εκτιμώντας ότι θα ανεβάσει το κοστολόγιό τους καθώς θα επιβαρυνθούν με τα τραπεζικά έξοδα του pos και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των προϊόντων άποψη που έδειξαν να συμμερίζονται και καταναλωτές.

karditsalive.net