Το μπαρούτι μύριζε καιρό στους Σπαρτιάτες, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι ήταν θέμα χρόνου για να γίνουν τα... αποκαλυπτήρια.

Η ώρα έφτασε, με τον Βασίλη Στίγκα, πρόεδρο των Σπαρτιατών, να βιώνει μία απέραντη μοναξιά, σχεδόν αποκηρυγμένος από τους βουλευτές του, και την ίδια ώρα να προβαίνει σε καταγγελίες (σ.σ μιλώντας στο MEGA) που δεν μπορούν να μείνουν αδιερεύνητες από τη δικαιοσύνη. Άλλωστε το είπε και ο ίδιος: "αν μιλήσω, αν πω τι μου έχουν ζητήσει, θα πρέπει να παρέμβει ένας εισαγγελέας".

Ο Κασιδιάρης και οι Σπαρτιάτες

Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν έκρυψε ποτέ ότι μετά τους "Έλληνες" στήριζε "Σπαρτιάτες". Δεν είναι επίσης μυστικό ότι πολλοί από τους βουλευτές των Σπαρτιατών είναι φίλα προσκείμενοι στον φυλακισμένο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Και είναι μάλλον κοινό μυστικό ότι οι "Σπαρτιάτες" ήταν ο Δούρειος Ίππος του πρωτοπαλίκαρου του Νίκου Μιχαλολιάκου για να έχει λόγο στη Βουλή.

Η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι για τους Σπαρτιάτες βουλευτές ήταν όταν ο πρόεδρος δεν στήριξε επίσημα τον Ηλία Κασσιδιάρη για το δημαρχιακό αξίωμα. Και όχι μόνο δεν τον στήριξε, αλλά "απείλησε" βουλευτή του, όταν το έκανε, με πειθαρχικά μέτρα. Σύρθηκε, ωστόσο, σε αυτήν την επιλογή λίγες ημέρες αργότερα και με δήλωση που έγραψε ο ίδιος με τα χέρια του, είπε ένα βροντερό "ναι" στην κάθοδο του καταδικασθέντα στις δημοτικές εκλογές. Όπως φαίνεται όμως, ο Στίγκας ήταν η μύγα μέσα στο γάλα, με την κοινοβουλευτική του ομάδα να ζητεί επίμονα να πάει το κόμμα σε συνέδριο, με απώτερο στόχο, όπως όλα δείχνουν, να τον ρίξουν από τον προεδρικό θώκο.

Η κρίση και η κρατική επιχορήγηση

Τελικά, οι αποφάσεις για συνέδριο δεν ελήφθησαν, αφού οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Οι 11 βουλευτές επί της ουσίας αποκήρυξαν τον πρόεδρο τους, μη εμφανιζόμενοι στα κοινοβουλευτικά έδρανα, στην πρώτη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές. Το ποτήρι είχε ξεχειλίσει και ο Βασίλης Στίγκας δεν κατάφερε να συγκρατήσει την οργή του.

"Είδατε σήμερα κάποιες εικόνες. Αρχηγός να μην έχει τους βουλευτές του. Εχω μπει στο ρεκόρ Γκίνες. Αλλά δεν φταίω εγώ. Οι κύριοι που λείπουν είναι καθοδηγούμενοι και ποδηγετούμενοι από ξένα, εξωκοινοβουλευτικά κέντρα. Το λέω με το θάρρος της γνώμης μου… Τα ξένα κέντρα παραπέμπουν σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε που λένε πως πρέπει να γίνουν τα πράγματα", είπε μιλώντας στη Βουλή, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι ο ίδιος δεν φοβάται να είναι μόνος. Και αυτό γιατί γνωρίζει καλά ότι ακόμη και αν όλοι οι βουλευτές φύγουν από τους Σπαρτιάτες και ανεξαρτητοποιηθούν, δεν θα καταφέρουν να λάβουν την επιχορήγηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, αφού εκείνος είναι ο εκλεγμένος μέσα από τις πρόσφατες εκλογές πρόεδρος του κόμματος.

Και επίσης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Σπαρτιάτες μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια διεκδικώντας την "ταμπέλα" του κόμματος, αφού ο Πρόεδρος αρνείται την προσφυγή σε συνέδριο. Και αν πάρουν την ταμπέλα, και εκλέξουν νέο πρόεδρο, μπορούν να πάρουν και την επιχορήγηση.

Υπάρχει άλλωστε προηγούμενο με το ΔΗΚΚΙ, μετά την απόφαση του Δημήτρη Τσοβόλα να διαλύσει το κόμμα και να επιστρέψει την κρατική επιχορήγηση, γεγονός που δεν δέχθηκε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια. Τότε, η δικαιοσύνη είχε αποφανθεί ότι η διάλυση ήταν άκυρη και είχε κατακυρώσει τον τίτλο του κόμματος στην πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.

Δεν εκβιάζομαι, δεν χειραγωγούμαι

Η κόντρα του προέδρου με τους 11 βουλευτές έφτασε χθες στα άκρα, με τους 11 να λένε ευθαρσώς ότι ήταν επιλογή τους να αφήσουν μόνο τον "αρχηγό" στη Βουλή.

"Δεν εκβιάζομαι και δεν χειραγωγούμαι", απάντησε ο Β. Στίγκας, σημειώνοντας ότι "και μόνος μου να μείνω θα κάνω αυτά που πρέπει να κάνω". Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών επιμένει ότι δεν είναι καθοδηγούμενος του Ηλία Κασιδιάρη και πως τον στήριξε για τον δήμο της Αθήνας, επειδή και εκείνος τον στήριξε στη μάχη της Βουλής. "Μέχρι εκεί", λέει με νόημα, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει και μία προειδοποιητική βολή. Μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για συμμορία και ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης. "Σήμερα είχαμε Ολομέλεια, μία πολύ σοβαρή συζήτηση που θα ενδιέφερε όλους τους βουλευτές. Διάλεξαν αυτήν την ημέρα για να κάνουν καψόνι και ήμουν μόνος μου. Αυτό ήταν ασέβεια. Όχι σε μένα αλλά στους 250.000 ψηφοφόρους…

Δεν μπορώ να μιλήσω και να πω τι μου έχουν ζητήσει, αλλά όταν το πω θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας…

Ζητούν συνέδριο του κόμματος. Πού έχει ξανακουστεί κόμμα που μόλις μπήκε στη Βουλή να κάνει συνέδριο; Τους μεθοδεύουν εξωκοινοβολευτικοί παράγοντες. Θα μιλήσω με ονόματα και αποδείξεις. Δεν είναι μόνο ένα άτομο. Είναι ολόκληρη συμμορία", είπε ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος έχει ήδη μπει σε περιπέτειες.

capital.gr