Πέντε αγωγές έχει υποβάλει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον - το Ελληνικό Δημόσιο προς το Δήμο Καρδίτσας διεκδικώντας την κυριότητα ακινήτων που υποστηρίζει ότι βρίσκονται σε έκταση που του ανήκει καθώς περιήλθε σε αυτό μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον Τουρκικό ζυγό, σύμφωνα με την σύμβαση της Κωνσταντινουπόλεως της 20 Ιουνίου-2 Ιουλίου 1881. 

Η μια μάλιστα από αυτές εκδικάστηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καρδίτσας σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KarditsaLive.Net και αναμένεται να εκδοθεί η απόφασή του για το αν ο Δήμος Καρδίτσας θα συνεχίσει να κατέχει την …πλατεία Δραχμής που βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Ηρ. Πολυτεχνείου και Παλαιολόγου - γιατί αυτή είναι η επίδικη έκταση -ή θα την πάρει το Δημόσιο που τη διεκδικεί!

Όμως το Δημόσιο εκτός από την πλατεία διεκδικεί και το διατηρητείο κτιριακό συγκρότημα της παλαιάς Ηλεκτρικής για το οποίο ο Δήμος Καρδίτσας έχει δρομολογήσει την αποκατάσταση και την μετατροπή του σε πνευματικό κέντρο. Η σχετική αγωγή του Δημοσίου απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καρδίτσας, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το Δημόσιο δεν θα επανέλθει στην εν λόγω διεκδίκηση η οποία δεν εξετάστηκε στην ουσία της.

Η Δημοτική Επιτροπή που συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Πέμπτης (11/4) αποφάσισε ομόφωνα να αντικρούσει  ο Δήμος τις τρεις ακόμη αγωγές του Ελληνικού Δημοσίου σε βάρος του με τις οποίες διεκδικεί την κυριότητα τμήματος του πεζοδρόμου που συνδέει την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου με την οδό Κουμουνδούρου, τμήματος της ίδιας της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου καθώς και κοινόχρηστης παρόδου της οδού αυτής και τμήματος της οδού Θεσσαλιώτιδος, χορηγώντας ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα στον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου κ. Χρ. Καλλιά  να καταθέσει τις προτάσεις του Δήμου αντικρούοντας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καρδίτσας τις κρινόμενες αγωγές.

karditsalive.net