Πατριωτικό προσκύνημα στο Αλβανικό έπος

Επιχειρηματίες, βλάχοι, αλλά πάνω απ΄όλα Έλληνες. Ο λόγος για τους θεσσαλούς βιομηχάνους του κλάδου των τροφίμων Τάκη και Μιχάλη Σαράντη που όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή παραθερίζουν στο περιβόλι Γρεβενών, χωριό της καταγωγής τους.
Οι δυο τους, παρέα με τον Σαμαρινιώτη πρώην υπουργό Χρήστο Φώλια, δεν παρέλειψαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς του Αλβανικού έπους.
Όλοι μαζί, ξεκινώντας από τη Σαμαρίνα, βρέθηκαν στην ορεινή Ζούζουλη, του νομού Καστοριάς, στην θέση Τσιούκα, τόπο θυσίας των πρώτων Ελλήνων στρατιωτών στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο.
Ο υπολοχαγός του Πεζικού Αλέξανδρος Διάκος ήταν ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που έπεσε στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, στα βουνά της Πίνδου, την 1η Νοεμβρίου 1940.
Μια σφαίρα Ιταλικού πολυβόλου τον βρήκε κατά την διάρκεια αντεπίθεσης για την ανακατάληψη της βουνοκορφής Τσιούκα που κατείχαν οι Ιταλοί Αλπινιστές της ταξιαρχίας «Τζούλια».
Λίγη ώρα μετά έπεσε νεκρός και ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Ελευθέριος Ντάσκας.
Η Τσιούκα, όμως, πέρασε στα χέρια των Ελλήνων.

Κ.Τ. trikalaenimerosi.gr

*Στην φωτογραφία κάτω ο ανθυπολοχαγός Διάκος.

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.