Βαρύ…

Ποσό ύψους 815.499 ευρώ επιβλήθηκε σε λαρισινή βιομηχανία τυποποίησης αγροτικών προϊόντων από το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Eίναι μακράν το μεγαλύτερο πρόστιμο που καταλογίστηκε ποτέ στη Θεσσαλία για περιβαλλοντικές παραβάσεις.
Τέτοιο δεν είχε φάει ούτε το τυροκομείο στον Δήμο Κιλελέρ που διοχέτευε το τυρόγαλο στα έγκατα της γης. Είχε συμβεί το 2016. Μάλιστα η ρύπανση αποκαλύφθηκε όταν ο υδροφόρος ορίζοντας φράκαρε, και οι κάτοικοι της περιοχής είδαν έκπληκτοι να αναβλύζουν στα χωράφια λευκοί πίδακες, όπως οι πετρελαιοπηγές.
Κατά πως φαίνεται η ταρίφα των προστίμων ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη, γεγονός που τα καθιστά …ασύμφορα για τους μόνιμους παραβάτες. Αρκετοί - ειδικά στην περιοχή της Ελασσόνας-, θα αναγκαστούν πλέον να σεβαστούν το περιβάλλον και να επενδύσουν για την προστασία του …

Θλίψη…

Όσοι ψάχνουν να βγάλουν άκρη με τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, την παρέμβαση και το στραπάτσο του Αλέξη Τσίπρα, τα μπρος – πίσω της Όλγας Γεροβασίλη, τους διαγκωνισμούς των άλλων στελεχών και τις φανφάρες του επόμενου… πρωθυπουργού Στέφανου Κασσελάκη, ας ασχοληθούν καλύτερα με κάτι άλλο.
Η ιστορία εκδικείται …

Το τρένο (1) …

Το περιεχόμενο του φορτίου που κουβαλούσαν τα καταγεγραμμένα βαγόνια του μοιραίου εμπορικού τρένου που συγκρούστηκε στα Τέμπη με την επιβατική αμαξοστοιχία, πληροφορούμαστε για πρώτη φορά από στοιχεία της δικογραφίας που δημοσίευσε η Καθημερινή.
Η αμαξοστοιχία 63503 της 28ης Φεβρουαρίου 2023 αποτελείτο από συνολικά 13 βαγόνια. Τα τρία απ’ αυτά είχαν φτάσει στην Ελλάδα από τα Σκόπια μέσω του σταθμού της Γευγελής και περιείχαν «πλατιά προϊόντα ελασματοποίησης - λαμαρίνες». Τα άλλα δέκα βαγόνια παρελήφθησαν από τον σταθμό διαλογής της Θεσσαλονίκης και ήταν φορτωμένα με κοντέινερ που περιείχαν – σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα –, μπίρες, μεταλλικά σύρματα και υλικά παρασκευής τροφίμων.

Το τρένο (2) …

Επειδή η πιάτσα βοά ότι υπήρχαν στον συρμό και βαγόνια που δεν ήταν καταγεγραμμένα, η ανάκριση ζήτησε τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται εγκατεστημένες στον σταθμό της Θεσσαλονίκης όπου έγινε η φόρτωση της 63503, αλλά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς απ’ όπου διήλθε η εμπορική αμαξοστοιχία.
Η απάντηση ήταν σοκαριστική για τους συγγενείς: «Θέτουμε υπόψιν σας ότι τα εν λόγω αιτηθέντα αρχεία, ήτοι τα αρχεία στα οποία έχει καταγραφεί η φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας από τον Σ.Σ. Θεσσαλονίκης την 28η Φεβρουαρίου 2023 είναι διαγραμμένα…», αναφέρεται στην επιστολή της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας προς τον ανακριτή Αντώνη Μπακαΐμη.
Τι προκάλεσε το μανιτάρι της έκρηξης; Μπορεί να εξερράγησαν οι μπύρες …


Δέος...Το αγριοκάτσικο δεν κοιτάζει ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Στοχοπροσήλωση επιβίωσης  …


Μηχανικοί

Στις …πέντε το απόγευμα έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του το ΤΕΕ την Πέμπτη στη Λάρισα. Το ακατάλληλο της ώρας κράτησε, αρχικά, άδεια την αίθουσα της Πινακοθήκης, η οποία γέμισε προς το τέλος της εκδήλωσης. Σε κάποιους δεν άρεσε και το δώρο, ένα απλό τάμπλετ. Οι γιατροί, στο δικό τους φλουρί, είχαν εξωτικά ταξίδια…

Πακτωλός

Νέο ρεκόρ εμφάνισε ο συνολικός τζίρος του κλάδου τυχερών παιγνίων πέρυσι, έχοντας αυξηθεί κατά 23,2% έναντι του 2022. Σύμφωνα µε τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας, κατά το σύνολο της περασµένης χρονιάς οι Ελληνες πόνταραν σε διαδικτυακό τζόγο ήτοι σε πρακτορεία και online παιχνίδια του ΟΠΑΠ, επίγεια καζίνο, λαχεία και ιππόδροµο 36 δισ. ευρώ, από 29,2 δισ. ευρώ το 2022.
Πόσοι έμειναν άφραγκοί, τζογάροντας ότι απέμεινε από το μηνιάτικο, ή πόσες οικογένειες στερήθηκαν βασικά αγαθά επειδή τα λεφτά πήγαν στο στοίχημα, δεν θα το μάθουμε ποτέ…

& Και μόνο που καταργεί τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, ο νέος οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας πρέπει να θεωρείται ήδη επιτυχημένος …

Τράπεζες

Κόσμος και ντουνιάς παρακαλάει την τράπεζα Πειραιώς να κρατήσει ανοιχτό το κατάστημα στη Φιλιππούπολη. Πρωτίστως οι κυβερνητικοί βουλευτές. Η τράπεζα επρόκειτο να το κλείσει σήμερα Δευτέρα, ωστόσο παρέμενε πιθανό το ενδεχόμενο μιας ακόμα παράτασης.
Πάντως, σε ότι αφορά τη φυσική παρουσία των τραπεζών, στην Αμερική τα πράγματα αλλάζουν. Η J P. Morgan ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει 600 νέα τραπεζικά καταστήματα.
Όταν εμείς πηγαίναμε εκείνοι επέστρεφαν…

Τσιλιμίγκας

Δεν είναι μόνο η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Γαλλιού που προορίζεται για το Ευρωψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ. Το επιθυμεί διακαώς και ο Νίκος Τσιλιμίγκας, ακούγεται μάλιστα ότι ο Ανδρουλάκης του το υποσχέθηκε.
Φαίνονταν ο γιατρός ότι είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα στην πολιτική. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν τον γέμιζε, ίσως γι΄αυτό δεν είχε συνεχή παρουσία στα Συμβούλια.
Είναι γεννημένος για Βρυξέλλες …

@ Συνέβη σε περιφερειακό δήμο της Λάρισας: Μόλις κατατέθηκε η υποβολή ενός αιτήματος στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος στράφηκε προς την πρακτικογράφο και της είπε: Αυτό θέλω να μου το υπενθυμίσεις. Όχι μόνο γραπτώς αλλά και …στοματικώς.

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa