Εν μέσω ανησυχιών ότι οι κερδοσκόποι μπορεί να αρπάξουν την κατεστραμμένη γη, ο κυβερνήτης της Χαβάης Τζος Γκριν επέμεινε την Παρασκευή ότι το πολυετές εγχείρημα ανοικοδόμησης της ιστορικής κοινότητας Λαχάινα του Μάουι θα δώσει προτεραιότητα στις επιθυμίες των κατοίκων έναντι εκείνων των εργολάβων ακινήτων, σύμφωνα με το CNN.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής. Η Λαχάινα ανήκει στους κατοίκους της και είμαστε αποφασισμένοι να την ανοικοδομήσουμε και να την αποκαταστήσουμε με τον τρόπο που εκείνοι θέλουν», ανέφερε ο Γκριν σε δήλωση με βίντεο το βράδυ της Παρασκευής.

Η κοινότητα του δυτικού Μάουι – κάποτε ένας ζωντανός οικονομικός και πολιτιστικός κόμβος – έχει αποδεκατιστεί από τις πυρκαγιές που άρχισαν να σπαράζουν το νησί στις 8 Αυγούστου. Πολλοί από τους τουλάχιστον 114 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις πυρκαγιές ήταν από την περιοχή, η οποία είδε ολόκληρες γειτονιές και αναντικατάστατα ιστορικά μνημεία να γίνονται στάχτη.

Οι διαβεβαιώσεις του κυβερνήτη ήρθαν λίγες ώρες αφότου τα μέλη της κοινότητας της Λαχάινα συγκεντρώθηκαν για να παροτρύνουν τους πολιτειακούς ηγέτες να συμπεριλάβουν τους κατοίκους στις προσπάθειες ανοικοδόμησης αφού τους δοθεί χρόνος να θρηνήσουν.

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί – και περισσότεροι από 1.000 ακόμη εκτιμάται ότι εξακολουθούν να αγνοούνται, καθώς τα συνεργεία συνεχίζουν να χτενίζουν τα καμένα ερείπια. Περίπου το 78% της περιοχής είχε ερευνηθεί από το Σάββατο, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Μάουι.

Ο κυβερνήτης εκτίμησε ότι το Μάουι αντιμετωπίζει ζημιές ύψους σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς περισσότερα από 2.200 κτίρια καταστράφηκαν και άλλα 500 υπέστησαν ζημιές από τις φλόγες.

naftemporiki.gr