Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και προωθεί αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση εξέφρασαν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητές και μαθητές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης (18/1) στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Νικ. Πλαστήρας" σε συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους.

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυναν εκπρόσωποι των Συλλόγων φοιτητών της Κτηιατρικής και του ΔΕΞΥΣ.

Στη συνέχεια το μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Νικ. Πλαστήρας” κ. Τάσος Γκαραγκάνης διάβασε την κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων των εκπαιδευτικών όπου αναφέρονται τα εξής:

“Μετά τα τρένα, το ρεύμα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, την υγεία, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ, θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμια στην υποβάθμιση της ποιότητας και των παροχών, για να εξοικονομηθούν χρήματα.

Το ίδιο ακριβώς έγινε και σε άλλους τομείς! Η συνύπαρξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα δεν οδήγησε σε καλύτερες παροχές. Η ύπαρξη π.χ. ιδιωτικών νοσοκομείων δεν οδήγησε σε βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η “απελευθέρωση της αγοράς” στον σιδηρόδρομο δεν έφερε ασφαλείς μεταφορές, αλλά πολύνεκρα εγκλήματα, όπως στα Τέμπη. Η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων δεν οδήγησε σε σύγχρονες και ασφαλείς κτηριακές υποδομές, σε προγράμματα σπουδών και εγχειρίδια που θα μορφώνουν ολόπλευρα τα παιδιά.

Η ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επιβάλει τη λειτουργία με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα δημόσια Πανεπιστήμια, θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση. Θα επιβάλει ένα βαθύτερο αυταρχικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας, όπου ελεύθερο θα είναι μόνο το κέρδος και θα εξοβελίζονται οι κοινωνικές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα.

Τα «μη κρατικά» Πανεπιστήμια δεν γίνονται για να επαναπατριστούν οι 40.000 φοιτητές του εξωτερικού αλλά για να συνειδητοποιήσει ο λαός πως οι σπουδές πληρώνονται και πως «ό,τι πληρώνει παίρνει». Έτσι, θα είναι πιο εύκολη η επιβολή διδάκτρων στις προπτυχιακές σπουδές στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, όπως έχουν ήδη επιβληθεί στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στοχεύοντας στην παραπέρα αποθάρρυνση της νεολαίας από την προοπτική των σπουδών, στη βίαιη ώθησή της στο φτηνό μεροκάματο της μισοδουλειάς – μισοζωής. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των ΕΠΑΛ, βάζοντας λουκέτο σε ολόκληρα σχολεία, τινάζοντας στον αέρα οργανικές θέσεις συναδέλφων, προχωρώντας στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για μια ακόμα αντι-μεταρρύθμιση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που πλήττουν ευρύτερα όλο τον λαό. Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην ίδρυση ιδιωτικών, ΑΕΙ. Αγωνιζόμαστε για τη συγκρότηση Πανεκπαιδευτικού Παλλαϊκού Μετώπου για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής.

Η ΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΟΥΤΕ ΠΡΟΝΟΜΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Διεκδικούμε:

• Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους

• Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

• Να μην περάσει το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

• Ενιαία πτυχία που να εμπεριέχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, ενάντια στον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση

• Δουλειά για όλους/ες – δουλειά με δικαιώματα. “

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

karditsalive.net