Μουσικά όργανα αξίας χιλιάδων δολαρίων έγιναν στάχτη στην επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν το Σάββατο, με τους Ταλιμπάν να υποστηρίζουν ότι η μουσική «προκαλεί ηθική διαφθορά».

Από τότε που ανήλθαν εκ νέου στην εξουσία, το 2021, οι Ταλιμπάν έχουν επιβάλει πολλούς περιορισμούς, ανάμεσα στους οποίους η απαγόρευση της μουσικής σε δημόσιους χώρους.

Μιλώντας στο BBC, o ιδρυτής του Εθνικού Ινστιτούτου Μουσικής του Αφγανιστάν, Αχμάντ Σάρμαστ, παρομοίασε τις ενέργειες των Ταλιμπάν με «πολιτιστική γενοκτονία και βανδαλισμό της μουσικής».

«Ο λαός του Αφγανιστάν έχει στερηθεί την καλλιτεχνική ελευθερία… Η καύση μουσικών οργάνων στην επαρχία Χεράτ είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα της πολιτιστικής γενοκτονίας που λαμβάνει χώρα στο Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν», σημείωσε.

Μεταξύ των αντικειμένων που πυρπόλησαν οι Ταλιμπάν, ήταν μια κιθάρα, ένα αρμόνιο, ενισχυτές και ηχεία, σύμφωνα με εικόνες που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο. Πολλά από τα μουσικά όργανα είχαν κατασχεθεί από χώρους όπου τελούνται γάμοι.

Όλες οι μορφές μουσικής είχαν απαγορευθεί σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, όσο οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία στο Αφγανιστάν από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως το 2001.

Η εγχώρια μουσική σκηνή άκμασε τις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν, αλλά η επιστροφή των Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 ώθησε πολλούς μουσικούς να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τραγουδιστές και μουσικοί που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα, έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς και διακρίσεις, σύμφωνα με αναφορές.

naftemporiki.gr