Η Παγκόσμια Έκθεση για την Ευτυχία το 2024 κυκλοφόρησε και για άλλη μία χρονιά οι σκανδιναβικές χώρες συγκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες. Στο Νο. 1 η Φινλανδία, η οποία διατηρεί την πρώτη θέση εδώ και επτά χρόνια.

Η φετινή έκθεση είναι η πρώτη που περιλαμβάνει ξεχωριστά στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα και κομίζει άσχημα νέα σχετικά με το πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους οι νέοι σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Η ευτυχία συρρικνώθηκε ραγδαία για τους νέους της Βόρειας Αμερικής, καθώς οι νέοι εκεί είναι τώρα λιγότερο ευτυχισμένοι από τους ηλικιωμένους. Αυτές οι χαμηλές επιδόσεις έθεσαν τις ΗΠΑ εκτός 20άδας, για πρώτη φορά από την αρχή καταγραφής των στοιχείων 2012. Ωστόσο, η απώλεια θέσεων από τις ΗΠΑ οφείλεται επίσης στο ότι άλλες χώρες -ειδικά στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης- κατάφεραν να αναρριχηθούν στην λίστα.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στο Νο 64 της λίστας, χάνοντας 8 θέσεις σε σύγκριση με το report του 2023.

H έκθεση αξιολογεί την ευτυχία σε περισσότερες από 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η κατάταξη βασίζεται σε έξι παράγοντες -κοινωνική υποστήριξη, εισόδημα, υγεία, ελευθερία, γενναιοδωρία και απουσία διαφθοράς- χρησιμοποιώντας δεδομένα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Gallup World Poll. Κυκλοφορεί κάθε χρόνο προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου και είναι μια συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων, όπως το Δίκτυο Λύσεων Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, το Gallup και το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας της Οξφόρδης.

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον πλανήτη

Η φετινή λίστα των 10 πιο ευτυχισμένων χωρών είναι αντίστοιχη με αυτές των προηγούμενων 5 ετών, με πολλές από τις σκανδιναβικές χώρες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις. Η Δανία και η Ισλανδία κατέκτησαν και πάλι τις θέσεις 2 και 3, ενώ ακολουθεί η Σουηδία, στο Νο 4. Η Νορβηγία κατέλαβε την έβδομη θέση.

Δεδομένου του πολέμου με τη Χαμάς, το Ισραήλ ενδεχομένως να αποτελεί έκπληξη στο Νο. 5, αν και η χώρα βρίσκεται στην πρώτη 10άδα από το 2022. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι η κατάταξη βασίζεται σε μέσο όρο τριών ετών, στην προκειμένη περίπτωση από το 2021 έως το 2023, ο οποίος συχνά μειώνει την επίδραση των «κατακλυσμικών γεγονότων που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου έτους».

H Ολλανδία (Νο 6), το Λουξεμβούργο (Νο 8), η Ελβετία (Νο 9) και η Αυστραλία (Νο 10) συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Οι ΗΠΑ (Νο. 23) και η Γερμανία (Νο. 24) βγήκαν από την πρώτη 20άδα, εν μέρει λόγω της αύξησης της ευτυχίας μεταξύ άλλων χωρών — ιδιαίτερα της Τσεχίας (Νο. 18), της Λιθουανίας (Νο. 19) και της Σλοβενίας ( Νο. 21). Το Ηνωμένο Βασίλειο προσγειώθηκε στο Νο. 20 της λίστας.

Οι 20 πιο ευτυχισμένες χώρες

1. Φινλανδία
2. Δανία
3. Ισλανδία
4. Σουηδία
5. Ισραήλ
6. Ολλανδία
7. Νορβηγία
8. Λουξεμβούργο
9. Ελβετία
10. Αυστραλία
11. Νέα Ζηλανδία
12. Κόστα Ρίκα
13. Κουβέιτ
14. Αυστρία
15. Καναδάς
16. Βέλγιο
17. Ιρλανδία
18. Τσεχία
19. Λιθουανία
20. Ηνωμένο Βασίλειο

Το Αφγανιστάν παραμένει η λιγότερο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Ο Λίβανος, το Λεσότο, η Σιέρα Λεόνε και το Κονγκό κατατάσσονται επίσης στις τελευταίες θέσεις.

Η πρώτη δεκάδα της Ασίας

Από το νο 30 της συνολικής κατάταξης, η Σιγκαπούρη είναι το πιο ευτυχισμένο κράτος της Ασίας. Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα:

Σιγκαπούρη
Ταϊβάν
Ιαπωνία
Νότια Κορέα
Φιλιππίνες
Βιετνάμ
Ταϊλάνδη
Μαλαισία
Κίνα
Μογγολία

insider.gr