Την πρωτιά στην Ευρώπη αναφορικά με τις ώρες εργασίας κατέκτησαν οι Έλληνες, καθώς τo 11,6% το 2023 δούλεψε πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα – όπως κατέδειξαν χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat.

Συνολικά το 2023, το 7,1% των απασχολουμένων στην ΕΕ έκαναν υπερωρίες στην κύρια εργασία τους (πέρασαν 49 ή περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στη δουλειά). Μετά την «πρωταθλήτρια» Ελλάδα (11,6%), δεύτερη αναδείχθηκε η Κύπρος (10,4%) και τρίτη η Γαλλία (10,1%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,4%), τη Λιθουανία και τη Λετονία (1,1% έκαστη).

Υψηλότερο είναι και το ποσοστό αυτοαπασχολουμένων που εργάστηκε πάνω από 49 ώρες εβδομαδιαίως (29,3% του συνόλου των αυτοαπασχολούμενων) σε σύγκριση με τους μισθωτούς (3,6% του συνόλου των εργαζομένων). Οι υπερωρίες ήταν συχνότερες μεταξύ των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία (27,5%) και τους διευθυντές (21,9%). Σε όλες οι άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως ορίζονται από τη διεθνή τυπική ταξινόμηση επαγγελμάτων (ISCO) ήταν κατά μέσο όρο 7,3%.

insider.gr