Πίσω ολοταχώς κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την οριοθέτηση των οικισµών κάτω των 2.000 κατοίκων.

Όπως γράφει η Καθημερινή (Γιώργος Λιαλιός), ενώ το προεδρικό διάταγµα που εκδόθηκε πρόσφατα προσαρµόζεται στη νοµολογία του ΣΤΕ απαγορεύοντας τη νοµιµοποίηση της µεγάλης επέκτασης των οικισµών, τώρα µε νέα νοµοθετική ρύθµιση το υπουργείο έρχεται να ακυρώσει εµµέσως το διάταγµα ορίζοντας πως όσα οικόπεδα θεωρούνταν οικοδοµήσιµα µε το παλαιό καθεστώς, παραµένουν οικοδοµήσιµα. Για τα νέα οικόπεδα το υπουργείο θεσµοθετεί δύο ζώνες: στους µεν οικισµούς έως 700 κατοίκους εντάσσει απευθείας τις επίµαχες περιοχές µε πρόσχηµα την πληθυσµιακή ενίσχυσή τους. Στους δε οικισµούς άνω των 700 κατοίκων επαναφέρει τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόµηση.

Η πολυαναµενόµενη ρύθµιση κατατέθηκε χθες σε σχέδιο νόµου του υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορά το βιοµεθάνιο. Πρόκειται για το αποτέλεσµα των πιέσεων που άσκησαν βουλευτές της κυβέρνησης, µε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στο ίδιο µήκος κύµατος να κατηγορούν όλοι µαζί εν χορώ το υπουργείο Περιβάλλοντος για αναλγησία που συµµορφώθηκε µε τις αποφάσεις του ΣΤΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ρύθµιση παρουσιάστηκε χθες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε παρέµβει προσωπικά ζητώντας από το υπουργείο να συνδέσει τη δυνατότητα επέκτασης των οικισµών µε πληθυσµιακά κριτήρια.

Σύµφωνα µε τη ρύθµιση, για τους µεν οικισµούς έως 700 κατοίκους η ζώνη που καλυπτόταν κάποτε από τα όρια των νοµαρχών (που κρίθηκαν αντισυνταγµατικά) µετονοµάζεται «κατά παρέκκλιση» σε «ζώνη ανάπτυξης οικισµών». Σε αυτή τη ζώνη, «άρτια θεωρούνται τα οικόπεδα µε ελάχιστο εµβαδόν αρτιότητας από 500 τ.µ. έως 2.000 τ.µ. και πρόσωπο ελάχιστου µήκους 10 µέτρων σε κοινόχρηστη οδό. Το εµβαδόν αρτιότητας και το ελάχιστο µήκος προσώπου σε κοινόχρηστη οδό εξειδικεύονται µε το προεδρικό διάταγµα οριοθέτησης κάθε οικισµού, λαµβάνοντας υπόψη εκείνα που θεωρούνται τα πλέον αντιπροσωπευτικά του χαρακτήρα και της διαµορφωµένης κατάστασης», αναφέρει η ρύθµιση.

Η ζώνη δηµιουργείται «για την υποστήριξη και ενίσχυση του περιφερειακού δικτύου οικισµών, προσαρµοσµένου στα σύγχρονα πρότυπα βιώσιµης ανάπτυξης»: Είναι προφανές ότι το πληθυσµιακό όριο των 700 κατοίκων τίθεται προσχηµατικά, καθώς δεν αφορά συγκεκριµένες περιοχές της Ελλάδας µε σηµαντική εγκατάλειψη της υπαίθρου (λ.χ. ∆υτική Μακεδονία), ούτε η επέκταση των οικισµών χωρίς πολεοδόµηση έχει κάποια σχέση µε τη βιώσιµη ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι οικισµοί στις τουριστικές περιοχές έχουν σηµαντικό µόνιµο πληθυσµό – και οι πιέσεις για την οικοδόµησή τους αφορούν κατά βάσιν την ανέγερση δεύτερης κατοικίας.

Για τους δε µεγαλύτερους οικισµούς (701-2.000 κάτοικοι), η παλαιά ζώνη µετονοµάζεται σε «περιοχή ειδικών χρήσεων». Πρόκειται για ένα «κέλυφος» για την επαναφορά των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόµηση, καθώς θα επιτρέπεται η οικοδόµηση σε οικόπεδα 2-4 στρεµµάτων, µε πρόσωπο 15 µέτρων σε κοινόχρηστη οδό.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή)