Μια σειρά από δεδομένα του τελευταίου διαστήματος, συνηγορούν ότι τον Ιανουάριο, όταν και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων τιμολογίων οι τιμές του ρεύματος θα είναι μειωμένες τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και συγκριτικά με το Δεκέμβριο.

Ποιοι είναι αυτοί οι "οιωνοί";

Καταρχάς το πρώτο δεδομένο αφορά στις διεθνείς τιμές της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου. Ήδη στο TTF η τιμή του φυσικού αερίου έχει κατρακυλήσει και βρίσκεται κάτω από τα 35 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στα ίδια επίπεδα βρίσκονται και τα προθεσμιακά συμβόλαια για το νέο έτος. Δηλαδή οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε χαμηλά έτους, με την πορεία να συνεχίζει να είναι πτωτική. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, δηλαδή η τιμή του φυσικού αερίου, θα κινηθεί πτωτικά. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση τότε η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Δεύτερον αυτή καθαυτή, η μέχρι στιγμής πορεία της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς για το Δεκέμβριο είναι ενθαρρυντική. Συγκεκριμένα μέσα στο μήνα, η τιμή για την ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 110 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, ως αποτέλεσμα της πορείας της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο παράγοντας χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος θα λειτουργήσει ευνοϊκά, βάσει της εξίσωσης που διαμορφώνει την τελική τιμή του ρεύματος.

Τρίτον, μία κίνηση της ΔΕΗ, έρχεται να επιβεβαιώσει την πτωτική τάση των τιμών. Τι έκανε ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς; Η εταιρεία προσφέρει από την προηγούμενη εβδομάδα στους καταναλωτές σταθερό μπλε τιμολόγιο με κόστος 17,5 σεντς ανά κιλοβατώρα μειώνοντας μέσα σε λίγες ημέρες κατά 10,5 λεπτά την τιμή. Η τιμή μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν στα 28 και 29 λεπτά. Η νέα ανταγωνιστική χρέωση που προσφέρει η ΔΕΗ για ένα χρόνο, τιμολογεί την κιλοβατώρα στα 17,5 λεπτά, με μια τιμή που είναι πολύ κοντά στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, για το οποίο η τιμή βάσης που ανακοινώθηκε από την εταιρεία για το διάστημα Ιανουαρίου Ιουνίου είναι 15,9 λεπτά. Η τιμή που προσφέρει η ΔΕΗ, ουσιαστικά αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι η τάση των τιμών θα είναι το επόμενο διάστημα πτωτική.

Με βάση τα παραπάνω, η εκτίμηση για τα τιμολόγια του Ιανουαρίου είναι ότι οι τιμές θα κινηθούν κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα, όταν πέρυσι οι τιμές βρίσκονταν πάνω από τα 17 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ και για τον τρέχοντα μήνα Δεκέμβριο οι χρεώσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα των 17 σεντς ανά κιλοβατώρα. Αναμένεται δηλαδή από το νέο έτος όταν και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων τιμολογίων, να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών, τουλάχιστον για τα κυμαινόμενα τιμολόγια δηλαδή για το πράσινο και το κίτρινο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι από την 1η Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ νέο πλαίσιο που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

capital.gr