Τα πάνω κάτω στη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) έφερε η συμμετοχή του προέδρου του σώματος, Δημήτρη Παπαστεργίου, στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων, ο οποίος σήμερα ορκίζεται υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναμένεται άμεσα να υποβάλει την παραίτησή του, προκειμένου να αρχίσουν οι διαδικασίες διαδοχής του στην προεδρία του κορυφαίου οργάνου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Ήδη, πάντως, αμέσως μόλις διέρρευσαν οι πληροφορίες για την υπουργοποίησή του, άρχισαν οι ζυμώσεις και ήδη έχουν εμφανιστεί οι πρώτοι μνηστήρες.

Τρεις φέρεται να είναι μέχρι στιγμής οι ενδιαφερόμενοι να θέσουν υποψηφιότητα: ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος και ο δήμαρχος Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και οι τρεις προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία. Δεδομένο, άλλωστε, θεωρείται ότι και ο νέος πρόεδρος θα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα, καθώς ο συνδυασμός «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» που πρόσκειται στη ΝΔ έχει τις 20 από τις συνολικά 31 έδρες του διοικητικού συμβουλίου.

Μεταξύ αυτών ως φαβορί προβάλλει ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος είχε διεκδικήσει την προεδρία και στις αρχαιρεσίες του 2019, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με 160 ψήφους, έναντι 202 του Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης είναι και ο μόνος -προς το παρόν- μνηστήρας από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχει ισχυρό έρεισμα, καθώς χαίρει της εκτίμησης των συναδέλφων του αυτοδιοικητικών και μάλιστα όχι μόνο όσων πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, όπως άλλωστε φάνηκε από τον αριθμό των ψήφων που συγκέντρωσε το 2019. Την τρίτη θέση είχε πάρει ο Δημήτρης Καρνάβος με 146 ψήφους και την πέμπτη ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος με 137.

Τις ισορροπίες, όμως, θα αλλάξει ενδεχόμενη υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να μην κοντραριστούν με τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος -σημειωτέον- συμμετέχει ex officio στο διοικητικό συμβούλιο.

Πώς θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου

Σύμφωνα με τον καταστατικό της ΚΕΔΕ, όταν η θέση του προέδρου μείνει κενή για οποιοδήποτε λόγο, ώσπου να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, τα καθήκοντα του προέδρου ασκεί ο Α’ Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, εν προκειμένω ο Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο νέος πρόεδρος εκλέγεται από το διοικητικό συμβούλιο μέσα σε δέκα ημέρες, αφότου η θέση έμεινε κενή, από την ημέρα δηλαδή που θα υποβάλει και επισήμως την παραίτησή του. Προτού συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο για την εκλογή νέου προέδρου, πρέπει να συμπληρωθεί η κενή θέση συμβούλου που κατείχε ο απελθών πρόεδρος.

Το διοικητικό συμβούλιο συγκαλείται από τον Α’ αντιπρόεδρο και αν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται ή η θέση είναι κενή, από τον Β’ αντιπρόεδρο και εκλέγει ανάμεσα στα μέλη του τον νέο πρόεδρο με μυστική ψηφοφορία. Εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, εκλέγεται όποιος λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, ενεργείται ανάμεσά τους κλήρωση από τον προεδρεύοντα.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» που πρόσκειται στη ΝΔ που κατέχει 20 έδρες, στο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν άλλες τρεις παρατάξεις:

-το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» που υποστηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής με επικεφαλής το δήμαρχο Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη που έχει έξι έδρες

-η «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, που καταλαμβάνει τρεις έδρες

-η «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο ανεξάρτητος συνδυασμός από τον χώρο της κεντροαριστεράς με επικεφαλής τον δήμαρχο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, που έχει δύο έδρες

Η θητεία, πάντως, του νέου προέδρου της ΚΕΔΕ, θα είναι ολιγόμηνη, καθώς τον ερχόμενο Οκτώβριο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ένωσης.

voria.gr