O πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς (φωτ.) αναλαμβάνει τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού έως τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που του ανέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η ΠτΔ υποδέχθηκε τον κ. Σαρμά στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά το ατελέσφορο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε.

Τα σενάρια για το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο

Ο κ. Σαρμάς και η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστούν στις 16:00 της Πέμπτης. Προς ώρας δεν έχει ανακοινωθεί η σύνθεση του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, αλλά εκτιμάται πως είναι θέμα μερικών ωρών να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των υπουργών.

Ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου:

Σε αυτό το πλαίσιο, για υπουργός Εξωτερικών προορίζεται ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης. Έμπειρος διπλωμάτης, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς αλλά και σε σειρά ελληνικών πρεσβειών σε χώρες όπως η Τουρκία και η Κύπρος.

Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προαλείφεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν σε θέση υπηρεσιακού υπουργού, την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2012, ενώ πέρασε και από νευραλγικά πόστα στο υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, διατέλεσε και διοικητής της ΕΥΠ από το 1999 έως το 2004.

Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος τώρα είναι υφυπουργός στο ίδιο Υπουργείο ενώ έχει διατελέσει και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να τοποθετηθεί η καθηγήτρια πνευμονολογίας-εντατικολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και διευθύντρια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό Αναστασία Κοτανίδου.

Για το υπουργείο Παιδείας προορίζεται η καθηγήτρια πληροφορικής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Μαρία Νικολαΐδου, ενώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να τοποθετηθεί πρόσωπο προερχόμενο από το χώρο της κεντροαριστεράς.

Πηγή: ethnos.gr