Την ένταξη στο σχήμα της Κρατικής Αρωγής, των κατ' επάγγελμα αγροτών των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός έχει υποστεί ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφές στη Θεσσαλία, ανακοίνωσαν σήμερα από τη Θεσσαλία, οι Λευτέρης Αυγενάκης και Χρήστος Τριαντόπουλος, σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του επιτρόπου Γιάνους Βόιτσεχόφσκι στις πληγείσες περιοχές.

Ανακοινώθηκε επίσης, η καταβολή αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός και η αποζημίωση και όσων η παραγωγή δεν προβλεπόταν να ασφαλιστεί από τον ΕΛΓΑ, καθώς και μια σειρά αποφάσεων για τη στήριξή τους.

Ο ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε έκπληκτος από το μέγεθος των καταστροφών, αλλά και τις ηρωικές, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες των Ελλήνων αγροτών να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές τους. Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι, επισήμανε την έγκαιρη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων. Τάχθηκε υπέρ του αιτήματος του ΥπΑΑΤ για επιπλέον ενίσχυση της Ελλάδας από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2024 και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία στα προγράμματα του ΠΑΑ και στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, ώστε πόροι να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των πλημμυροπαθών.

Δήλωσε ότι μετά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, πλέον έχει περισσότερα επιχειρήματα για να στηρίξει τα αιτήματα που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τόνισε ότι το πρώτο μέλημα είναι η στήριξη των πληγέντων αγροτών, αλλά βεβαίως και η ενίσχυσή τους με όσα μέσα υπάρχουν για το μέλλον. Τέλος, απευθυνόμενος σε αγρότες που τον υποδέχθηκαν στο Αερινό Μαγνησίας, επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να βοηθήσει τη χώρα μας και τους πλημμυροπαθείς.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης ευχαρίστησε τον επίτροπο για τη στήριξή του, τόσο στο αίτημα για αυξημένη χρηματοδότηση από το Αγροτικό Αποθεματικό, όσο και για το αίτημα να εξαιρεθεί ο ΕΛΓΑ από περιορισμούς και να μπορέσει να στηριχθεί αρχικώς, με 100 εκατ. ευρώ, από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο κ. Αυγενάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση με χθεσινή της απόφαση, μειώνει τον ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα από το 24% στο 13% και ότι καταβλήθηκαν τα ποσά που δικαιούνται οι επιλαχόντες Νέοι Αγρότες, δίνοντας προτεραιότητα στους 130 της Θεσσαλίας. Επίσης είπε, ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί εντολή για τη στήριξη των 461, κατά βάση παράκτιων, αλιέων της Μαγνησίας, Σποράδων και Λάρισας. Ανακοίνωσε ότι 15 εκατ. από το Αγροτικό Αποθεματικό του 2023 θα κατευθυνθούν σε αποζημιώσεις παραγωγών, των οποίων οι καλλιέργειες δεν περιλαμβάνονταν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και γι΄ αυτό δεν είχαν ασφαλιστεί. Και ανέφερε ότι τα επόμενα 24ωρα αρχίζει η χρηματοδότηση προς τους αγρότες, με προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους που έχουν υποστεί ζημιά σε εγκαταστάσεις και απώλειες σε εξοπλισμό.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν οι τομεακές συναντήσεις του ΥπΑΑΤ, για να ξέρουν οι παραγωγοί πώς πρέπει να κινηθούν και ποια βήματα να ακολουθήσουν. Όπως, είπε, θα γίνουν συζητήσεις και για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα αυτό. «Θέλουμε να ενισχυθούν σωστά οι κτηνοτρόφοι. Να παραμείνουν κτηνοτρόφοι», σημείωσε. Ο ίδιος επεσήμανε ότι το υπουργείο του, στην προσπάθεια αυτή θέλει να γνωρίσει τις απόψεις των εμπλεκομένων και τόνισε ότι πτηνοτρόφοι και όσοι εξέθρεφαν ζώα που δεν προβλεπόταν η ασφάλισή τους στον ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν από το Αγροτικό Αποθεματικό των 15 εκατ. ευρώ του 2023.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος, τόνισε ότι από τη Δευτέρα, οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, δηλαδή την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, για να λάβουν αποζημιώσεις, αρκεί να έχουν δηλώσει και τις ζημιές τους στο πάγιο κεφάλαιο.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε ότι χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης, η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλία, επισημαίνοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερος προϋπολογισμός από την ΕΕ για την κάλυψη των ζημιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στον αγροτικό τομέα.

Από το πρωί ο ευρωπαίος επίτροπος, μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από πλημμυρισμένες περιοχές και ειδικά την περιοχή της Λίμνης Κάρλα, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας επισκέφθηκαν καλλιέργειες και εγκαταστάσεις που είχαν υποστεί ζημιές.

Μετά από συναντήσεις του με παραγωγούς στο Σταυρό Φαρσάλων, ο επίτροπος δήλωσε ότι η καταστροφή είναι πέραν όσων είχε φανταστεί.

Στη Νέα Λεύκη επισκέφθηκε τυροκομική μονάδα της οποίας οι εγκαταστάσεις υπέστησαν ολική καταστροφή, ενώ αργότερα επισκέφθηκε μεγάλη κονσερβοποιία. Μάλιστα, η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της λόγω των υδάτων και της λάσπης δεν ήταν εύκολη, αλλά ο επίτροπος και ο υπουργός φόρεσαν γαλότσες και μπόρεσαν και είδαν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Στο Αχίλλειο επισκέφθηκαν βαμβακοχώραφα που ακόμα είναι πλημμυρισμένα, και στο Αερινό έγινε συζήτηση με αγρότες για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες.

Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων, οι κ.κ. Βοϊτσεσχόφσκι, Τραντόπουλος, Αγοραστός και Αυγενάκης, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις στην ΕΡΤ:

Γιάνους Βόιτσεσχόφσκι

«Είναι σημαντικό που βρίσκομαι εδώ για να δω την πραγματική κλίμακα των ζημιών που είναι συνέπεια των πλημμυρών. Ο υπουργός παρουσίασε τις εικόνες, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, αλλά είναι διαφορετικό να βλέπεις την πραγματικότητα της κλίμακας των προβλημάτων.

Ο στόχος της επίσκεψής μου είναι να δω ποιες είναι οι ζημιές και να προετοιμάσω στήριξη για τους Έλληνες αγρότες που επλήγησαν από την τεράστια καταστροφή, καθώς και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε το γεωργικό αποθεματικό κρίσης, το οποίο είναι μέρος του γεωργικού αποθεματικού από τον Προϋπολογισμό του 2024.

Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις πιθανές ευελιξίες της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου στον δεύτερο πυλώνα της κοινής γεωργικής πολιτικής και να εγκρίνουμε τροποποιήσεις του ελληνικού σχεδίου στρατηγικής για τη μεταφορά χρημάτων για την αποκατάσταση του γεωργικού δυναμικού που ζημιώθηκε από την πλημμύρα.

Είμαι έκπληκτος από τις τεράστιες ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων αγροτών που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή. Επισκεφθήκαμε αγρότες, κτηνοτρόφους οι οποίοι έχασαν την πλειοψηφία των ζώων τους, κάποιοι κατάφεραν να διασώσουν μερικά από τα ζώα τους, κάτι που ήταν μια ηρωική ενέργεια κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής καταστροφής. Επισκεφτήκαμε βαμβακοκαλλιέργειες, κτηνοτρόφους και επιχειρηματίες της βιομηχανίας τροφίμων.

Η πρώτη πρόκληση είναι να στηρίξουμε τους αγρότες που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή, αλλά είναι επίσης σημαντικό να ενισχύσουμε τα μέσα που έχουμε στην διάθεση μας για το μέλλον.

Πρέπει να ενισχύσουμε την πολιτική αλληλεγγύης μας, για να στηρίξουμε τους αγρότες που πλήττονται από αυτή την κλιματική κρίση. Γνωρίζουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οπότε πρέπει να ενισχύσουμε το σύστημά μας, για να στηρίξουμε τους αγρότες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση, διότι όπως γνωρίζετε, αμέσως μετά από αυτή την καταστροφή πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού κ. Αυγενάκη, με την πρόεδρο της Επιτροπής και τους αρμόδιους επιτρόπους, συμπεριλαμβανομένου εμού.

Οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεσες για να στηρίξουν τους Έλληνες αγρότες σε αυτές τις συνθήκες».

Χρήστος Τριαντόπουλος

«Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά και η ευκαιρία, όπου ο αρμόδιος επίτροπος επισκέφθηκε τη Θεσσαλία μαζί με τον υπουργό, τον περιφερειάρχη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον γενικό γραμματέα και του εκθέσαμε τις διαδικασίες που έχουμε στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη των αγροτών.

Σ΄αυτό το πλαίσιο λοιπόν - ειδικά στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής - τις επόμενες ημέρες αρχίζουν και συνεχίζονται οι καταβολές προς τις κτηνοτροφικές μονάδες: Προς τους κτηνοτρόφους, στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, έτσι ώστε να έχουν τους πρώτους πόρους για να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Άλλωστε, τρέχουν οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ και από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να προχωρήσουν γρήγορα οι αποκαταστάσεις. Αυτό που αλλάζει - αφού προχώρησε και η οριοθέτηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και από ΥΠΑΑΤ - είναι ότι εντάσσουμε στο σχήμα της πρώτης αρωγής και τους κατ' επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο ο εξοπλισμός τους έχει πάθει ζημιά.

Έτσι, από τη Δευτέρα, από την αρχή της άλλης εβδομάδας, οι αγρότες των περιοχών που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς πλημμύρες θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Από τη στιγμή που έχουν δηλώσει και τις ζημιές τους στο πάγιο κεφάλαιο, έχουν δηλώσει τις ζημιές τους στον εξοπλισμό τους, να υποβάλλουν αίτηση για να έχουν μια πρώτη αρωγή άμεσα, καθώς ήδη έχουν γίνει οι πρώτες καταγραφές από τον ΕΛΓΑ. Άρα με το που κάνουν τις αιτήσεις τους τις επόμενες ημέρες, θα μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε και τις πρώτες καταβολές.

Συνεχίζουμε λοιπόν την υλοποίηση του πλαισίου της πρώτης αρωγής. Περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί μέχρι τώρα σε 7.300 νοικοκυριά στη Θεσσαλία. Αύριο θα έχουμε νέα καταβολή και κάθε εβδομάδα - όσο προχωρούν οι διασταυρώσεις - θα καταβάλλονται πόροι στους δικαιούχους».

Κώστας Αγοραστός

«Η παρουσία του επιτρόπου είναι σημαντική, γιατί έχει πλέον εικόνα της πραγματικότητας. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παρουσία εδώ του Επιτρόπου, καθώς και τον Χρήστο Τριαντόπουλο που βρίσκεται εδώ σήμερα.

Εμείς θέσαμε ένα αίτημα: Γρήγορα να έρθουν περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τους αγρότες, για να μπορέσουν να συμπληρωθούν με τα χρήματα που δίνει το κράτος το ελληνικό και να έχουν τη μέγιστη δυνατή και γρήγορη αποζημίωση οι αγρότες. Και να είναι και ευέλικτο το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Νομίζω ότι η Ευρώπη σήμερα είναι εδώ, είδε τα προβλήματα, αλλά είδε και τι μπορεί να συμβεί και σε άλλες χώρες της στο μέλλον. Γι αυτό χρειάζεται μεγαλύτερο προϋπολογισμό για τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή στον αγροτικό τομέα».

Λευτέρης Αυγενάκης

«Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, εκ μέρους όλης της χώρας, ευχαριστούμε τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσχόφσκι, διότι η παρουσία του σήμερα μας δίνει χαρά, ελπίδα και κουράγιο.

Σήμερα η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει εδώ, στο Θεσσαλικό κάμπο, και σας ευχαριστούμε θερμά. Η παρουσία του μας έδωσε δύναμη, μας έδωσε τροφή για να κάνουμε βήματα περισσότερα, γρηγορότερα και όλοι μαζί να πετύχουμε το καλύτερο

Έχω ζητήσει ακριβώς πριν δύο εβδομάδες - βρισκόμουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε κατ' ιδίαν συνάντηση - να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από το γεωργικό αποθεματικό για το 2024. Ήδη είμαστε η πρώτη χώρα που έχουμε καταθέσει αίτημα και ελπίζουμε στη γενναιόδωρη στήριξη από πλευράς ευρωπαίου επιτρόπου. Συν τοις άλλοις, ζητήσαμε απλούστευση των διαδικασιών, έτσι ώστε να απορροφήσουμε χρήματα, τα οποία υπάρχουν αλλά δεν επρόκειτο να δοθούν στη χώρα μας, δεδομένου ότι οι διαδικασίες ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες και δύσκολες και εκεί δουλεύουμε μαζί με τα κλιμάκιά μας και είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε το μέγιστο όφελος.

Επίσης ζητήσαμε να έχουμε τη στήριξη στη διαδικασία χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ - αδειοδότηση για χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Και εκεί έχει δείξει γρήγορα αντανακλαστικά η Ευρώπη και βεβαίως ευχαριστούμε θερμά και τον αρμόδιο Επίτροπο.

Θέλω όμως να πω και άλλα ευχάριστα νέα για τους αγρότες της Θεσσαλίας, τους πληγέντες τους ταλαιπωρημένους, που όμως ξέρουν πολύ καλά, δεν είναι μόνοι.

Πρώτα απ' όλα - μετά από επίσπευση διαδικασιών - ο ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα μειώνεται από 24% σε 13%. Ένα αίτημα πολλών ετών γίνεται πράξη από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θέλω ακόμη να ενημερώσω, ότι για τους επιλαχόντες νέοι αγρότες -2500 περίπου σε όλη την Ελλάδα, αλλά με προτεραιότητα τους Θεσσαλούς - ξεκίνησε η χρηματοδότηση και ήδη έχουν πάρει τα πρώτα τους χρήματα οι επιλαχόντες νέοι αγρότες.

Συν τοις άλλοις, κάτι που δεσμευτήκαμε απέναντι στους παράκτιους αλιείς του Βόλου, των Σποράδων, αλλά και της Λάρισας γίνεται πράξη: Τις επόμενες ημέρες φεύγει εντολή,και περίπου ενάμιση εκατομμύριο θα καταλήξει στα ταμεία των περίπου 461, κατά βάση παράκτιων αλιέων, για να ενισχύσουμε το εισόδημά τους, το οποίο στην ουσία - για τους επόμενους τουλάχιστον δύο μήνες, φαίνεται να είναι ανύπαρκτο.

Όμως κάναμε και άλλες κινήσεις: 15 εκατομμύρια από το γεωργικό αποθεματικό του έτους 2023, πλέον το κατευθύνουμε με την έγκριση και της Ευρώπης προς τις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και προς τις καλλιέργειες τις οποίες δεν συμπεριλαμβανόταν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Όχι γιατί δεν ήθελαν να ασφαλιστούν, αλλά δεν μπορούσαν να ασφαλιστούν, αλλά για εμάς έχουν προτεραιότητα. Τους αγκαλιάζει η πολιτεία, και ήδη το ποσό αυτό των χρημάτων κατευθύνεται προς αυτές τις περιπτώσεις. Επαναλαμβάνω: αυτοί οι οποίοι δεν μπορούσαν να ασφαλιστούν και είτε είχαν εκτροφή πτηνών για παράδειγμα, είτε καλλιέργειες ανθέων ή άλλων καλλιεργειών που δεν συμπεριλαμβανόταν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Και τέλος είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί με τη συνεργασία που έχουμε με τον κ. Τριαντόπουλο και φυσικά με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον Κώστα Αγοραστό, ταχύτατα αρχίζουν οι χρηματοδοτήσεις τις επόμενες ημέρες, τα επόμενα 24ωρα, από την Κρατική Αρωγή για τους αγρότες, κτηνοτρόφους κατά προτεραιότητα, που έχουν δηλώσει απώλεια εξοπλισμού, ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές και γενικότερα, πράγματα τα οποία δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ. Και σε αυτόν τον τομέα, σε συνεργασία με τον κ. Τριαντόπουλο - αλλά πάντα με την έγκριση του πρωθυπουργού μας -ταχύτατα θα λάβουν τις πρώτες αποζημιώσεις.

Και τέλος, την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Στρατάκο, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Λυκουρέντζο και παρουσία και του περιφερειάρχη, να κάνουμε τομεακές συναντήσεις για να ξέρουν όλοι οι εκτροφείς, όλοι οι καλλιεργητές, ποια είναι τα επόμενα βήματα, πώς κινούμαστε, τι επιδιώκουμε και τι από κοινού θα φέρουμε, έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατόν να απαλύνουμε τον πόνο όλων αυτών που βλέπουν τις καλλιέργειές τους βουτηγμένες στα νερά, στις λάσπες... Όλοι ξέρουν πολύ καλά, ότι δεν είναι μόνοι

Θα είμαστε εδώ - το έχει δηλώσει άλλωστε και οι ίδιος ο πρωθυπουργός - μέχρις ότου ξαναβρεί το ρυθμό της η Θεσσαλία, οι θεσσαλικός κάμπος. Δεν θα είστε μόνοι.

Παλεύουμε, δουλεύουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε το καλύτερο γρηγορότερα. Και πάλι ευχαριστούμε τον επίτροπο για την παρουσία του σήμερα εδώ στην Ελλάδα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ