Γράφει η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

Στον απόηχο των εκλογών, μερικά αξιόλογα βιβλία ήρθαν στα χέρια μου και σας τα προτείνω.

Ανταρτική – Oliver Bleys

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ανταρτική» του πολυγραφότατου και καταξιωμένου Γάλλου συγγραφέα Oliver Bleys, από τις Εκδόσεις Κέδρος. Η μετάφραση ανήκει στην Κατερίνα Γούλα και η επιμέλεια στην Βάσω Παπαχρήστου.

Τον Ιανουάριο του 1961, πέντε ερευνητές από τη Ρωσία στάθμευσαν στην επιστημονική ερευνητική μονάδα Νταλεκό στην περιοχή της Ανταρκτικής, την οποία οι γεωγράφοι αναφέρουν ως «Πόλος της Απροσπελασιμότητας». Η αποστολή τους, που τους είχε ανατεθεί από το Κόμμα, ήταν να αποδείξουν ότι η Σοβιετική Ένωση διέθετε προηγμένη τεχνολογία για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στο Νότιο Πόλο.

Μια μέρα, ο Αντόν Λουμπάτσεφ, ο αρχηγός της αποστολής, ξύπνησε και βρήκε το άψυχο σώμα του συναδέλφου του ερευνητή Νικολάι Καλίνιν να κείται σε μια λίμνη αίματος. Ο Βαντίμ Κότοφ, που έπαιζε σκάκι με τον Καλίνιν, του είχε επιτεθεί θανάσιμα με τσεκούρι, λόγω διαφωνίας για μια κίνηση. Εκεί ξεκινά η κατάρρευση των πάντων.

Θα αποδοθεί δικαιοσύνη στην αφιλόξενη πολική έρημο; Επιβιώνουν η ηθική, η δικαιοσύνη κι ο πολιτισμός σε συνθήκες ζούγκλας;

Πρόκειται για περιπετειώδες μυθιστόρημα για το έγκλημα και τη δικαιοσύνη με έντονα φιλοσοφικά στοιχεία, κυνισμό και μαύρο χιουμορ.

Με κέρδισαν οι ζωντανές απεικονίσεις της ίδιας της ηπείρου και της καθημερινής ζωής των ερευνητών. Ο συγγραφέας περιγράφει με μοναδικό τρόπο την απομόνωση, την ερήμωση και τη σκληρότητα των πολικών τοπίων, καθώς και τη μονοτονία και τις προκλήσεις της αποστολής τους σε μια εποχή που προηγείται των σύγχρονων ερευνητικών σταθμών.

Ταξίδι στο βασίλειο της φαντασίας –Τζερόνιμο Στίλτον

Με το βιβλίο «Ταξίδι στο βασίλειο της φαντασίας» ξεκινάει μια νέα σειρά βιλίων του συγγραφέα Τζερόνιμο Στίλτον. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος. Η μετάφραση είναι της Βικης Λιανού. Ενδείκνυται για ηλικίες από 9 έως 12.

Έχετε σκεφτεί ποτέ την ιδέα να ξεκινήσετε ένα ταξίδι με σκοπό την εξερεύνηση και την ανακάλυψη; Υπάρχουν κόσμοι πέρα ​​από τα πιο τρελά μας όνειρα. Στο Βασίλειο της Φαντασίας, εκεί όπου κυριαρχεί μόνο η φαντασία, μαγικά πλάσματα περιφέρονται ελεύθερα και τα μαγεμένα δάση αφθονούν με αρχαία μυστικά που περιμένουν να αποκαλυφθούν. Είναι ένα μέρος όπου οι ήρωες υψώνονται για να αμφισβητήσουν το κακό και όπου το αδύνατο γίνεται δυνατό.

Μέσα σε αυτό το φανταστικό βασίλειο, τα πάντα είναι δυνατά και τα όρια της φαντασίας μας περιορίζονται μόνο από τα όρια του ίδιου μας του μυαλού.

Θα συναντήσετε άγνωστα ή περίεργα πλάσματα. Πλάσματα τυλιγμένα σ’ ένα πέπλο μυστηρίου, όπως οι μάγισσες, που αποτελούν αντικείμενο γοητείας για πολλούς. Τα μυθικά όντα των γοργόνων, των δράκων, των ξωτικών, των νάνων και των γιγάντων κατέχουν ιδιαίτερη θέση στη λαογραφία και την αφήγηση. Εκτός από νεράιδες, είναι δυνατόν να υπάρχουν μονόκεροι, τρολ και λυκάνθρωποι...

Η ιδέα να πετάξουμε στα ύψη σε άγνωστους ουρανούς είναι αναμφίβολα δελεαστική. Ο Δράκος του Ουράνιου Τόξου είναι ένα μυστικιστικό πλάσμα που έχει αιχμαλωτίσει πολλές φαντασίες. Για να σώσω τη Βασίλισσα της Νεράιδας, χρειάζομαι τη βοήθειά σας.

Πρόκειται για μια ακόμη περιπέτεια του ποντικού Τζερόνιμο Στίλτον. Ελάτε μαζί μου σε αυτή τη συναρπαστική αποστολή αν είστε έτοιμοι για αυτήν.

Το τέλος του παιχνιδιού; Περιπέτεια στο Αιγαίο – Κώστας Στοφόρος

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Κέδρος το βιβλίο «Το τέλος του παιχνιδιού; Περιπέτεια στο Αιγαίο» του συγγραφέα Κώστα Στοφόρου. Η επιμέλεια ανήκει στην Παναγιώτα Κασβίκη. Είναι κατάλληλο για ηλικίες από 11 και άνω.

Συναντάμε ξανά τους αγαπημένους μας ήρωες, τον Γιάννη, τον Δημήτρη, την Αντιγόνη, την Κατερίνα, την Ζωή και την Ζηνοβία σε μια νέα περιπέτεια. Μετά τα Χριστούγεννα, η ομάδα πήρε το δρόμο της
επιστροφής στη Λέρο.

Τα παιδιά, από τότε που ανακάλυψαν τον Κώδικα της Λέρου, έχουν βιώσει μια σειρά από συναρπαστικές περιπέτειες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και την εξέλιξή τους. Αυτές οι εμπειρίες τους επέτρεψαν να ωριμάσουν και να προσαρμοστούν σε διαφορετικές καταστάσεις.

Στην αρχή, όλα φαίνονται ειδυλλιακά, ακόμα και για την Αντιγόνη, που συνήθως βρίσκεται μόνη της. Η οργάνωση σχεδιάζει μια γραφική κρουαζιέρα σε γειτονικά νησιά, αλλά ο κίνδυνος περιμένει στα φτερά και
το ταξίδι παίρνει μια ξαφνική κι απρόβλεπτη τροπή.

Το ξετύλιγμα ενός σαμποτάζ και το επακόλουθο ναυάγιο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την επιβίωση ενάντια στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της φύσης. Σε αυτήν την τεταμένη στιγμή, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς, θα αντιμετωπίσουν τις πιο προκλητικές και συγκλονιστικές εμπειρίες της ζωής τους.

Ήρθε η στιγμή να ολοκληρωθεί το παιχνίδι;

Πρόκειται για ένα ακόμη εξαιρετικό βιβλίο του ομότεχνου κυρίου Κώστα Στοφόρου, ο οποίος έχει καθιερωθεί για τη δημιουργία ζωντανών και ευρηματικών παραμυθιών για μικρούς αναγνώστες που συνδυάζουν στοιχεία ανακάλυψης και θαύματος, ενώ εμβαθύνουν σε ιστορικά και γεωγραφικά θέματα. Ακολουθείστε την παρέα των παιδιών και σε άλλες περιπέτειες στη Λέρο, στην Γκιώνα, στη Χίο, στην Καστοριά, στα Δωδεκάνησα, από τη Ρώμη στην Κατάνια και στην Κεφαλονιά, στη Θράκη, στο Αιγαίο.

Σπασμένες Ψυχές – Νίκος Καζαντζάκης

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Διόπτρα το βιβλίο «Σπασμένες Ψυχές» του αείμνηστου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Η επιμέλεια ανήκει στην Βίκυ Κατσαρού. Το πρώτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη γράφτηκε το 1908 στο Παρίσι, όπου βρισκόταν για μεταπτυχιακές σπουδές. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ο Νουμάς» σε 24 συνέχειες το 1909-1910 υπό το ψευδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης.

Στο Παρίσι, ο Ορέστης, υποψήφιος για το διδακτορικό του, συνθέτει μια βαθιά πραγματεία που ονομάζεται «Καινή Διαθήκη», την οποία χρησιμοποιεί για να διαδώσει μια νέα θρησκεία. Στις 25 Μαρτίου κάνει μια ομιλία στον τάφο του Κοραή προτρέποντας συμφοιτητές και συμπατριώτες του να τον στηρίξουν στην επανάστασή του, αλλά αντίθετα εκείνοι τον περιγελούν.

Ο Ορέστης περιβάλλεται από μια μικρή ομάδα ατόμων, μεταξύ των οποίων και η Χρυσούλα -μια νεαρή γυναίκα που μοιράζεται ένα σπίτι μαζί του παρά την απροθυμία της να το κάνει. Ένα άλλο μέλος αυτής της
ομάδας είναι ο Γοργίας, ένας ηλικιωμένος φιλόλογος που τρέφει συναισθήματα για τη Χρυσούλα.

Και τα τρία άτομα είναι βαθιά βασανισμένοι. Ενώ μπορεί να φαίνονται ευχάριστα, η επιπόλαιη φύση τους τα καθιστά ευάλωτα στις σκληρές μηχανορραφίες των δυνάμεων της κοινωνίας.

Ως αποτέλεσμα, οι ιδεαλιστικές καρδιές τους αναπόφευκτα θα θρυμματιστούν, συντετριμμένες και κατεστραμμένες όσο και τα πνεύματά τους.

«Η ευτυχία είναι πιο απλή και πιο συνηθισμένη απ' ό, τι θαρρούμε.
Είναι τόσο απλή και τόσο φτωχοντυμένη κι αθόρυβη,
που περνά από μπροστά μας
και τη σκουντούμε και δεν την προσέχουμε....»

Με το έργο του αυτό ο Νίκος Καζαντζάκης ζωντανεύει χαρακτήρες που καταρρέουν μπροστά στις δυσκολίες, για να δώσει ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Με όπλα του την ανατρεπτική σκέψη και τον καθαρό λόγο.

Τις «Σπασμένες ψυχές» αφιέρωσε ο συγγραφέας στην Πετρούλα Ψηλορείτη, και η θερμή αφιέρωση προτάσσεται στο μυθιστόρημα. Η Πετρούλα Ψηλορείτη ήταν η Γαλάτεια Αλεξίου, αγαπημένη του τότε, μετέπειτα σύζυγός του, με την οποία δεν ταίριαξε και κατέληξαν σε διάσταση και σε διαζύγιο, το οποίον εξεδόθη το 1926.