Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

-«…Τώρα που τέλειωσε το καλοκαίρι, τώρα που μπαίνει ο μην Οκτώβρης, σαν αυτοκράτωρ με πορφύρα, και πέφτουν οι βροχές του φθινοπώρου, και αναπνέω τις μυρουδιές της μουσκεμένης γης, σκεπτόμενος…»

Pretties – Scott Westerfeld

Το «Pretties» είναι το δεύτερο μέρος της σειράς Uglies του συγγραφέα Scott Westerfeld. Πρόκειται για μια επανέκδοση που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η μετάφραση ανήκει στην Καίτη Οικονόμου.

Στο δεύτερο μέρος της δυστοπικής σειράς όπου η ομορφιά παρέχεται με κρατική παρέμβαση, βλέπουμε την Τάλι Γιάνγκμπλαντ να έχει ενταχθεί πλήρως στον νέο τρόπο ζωής της, με τα χλιδάτα ρούχα, τα ατέλειωτα πάρτυ, τη δημοτικότητα. Η Τάλι ενθουσιαζεται όταν την καλωσορίζουν στην πολυπόθητη κλίκα των Crims, η οποία προορίζεται αποκλειστικά για τις πιο όμορφες γυναίκες. Επίσης, επανενώνεται με τη Σέι και τον Πέρι.

Τι συμβαίνει όταν η τελειότητα δεν είναι αρκετή;

Ώσπου σ’ ένα πάρτυ, αρχίζει να έχει την αίσθηση πως κάτι δεν είναι σωστό. Λαμβάνει ένα γράμμα που είχε γράψει στον εαυτό της πριν την επέμβαση κι όλα ανατρέπονται. Αποφασίζει να δραπετεύσει με τον Ζέιν.

Η συνάντησή της με ένα πρόσωπο του παρελθόντος της φέρνει διλήμματα.

Στρέβλωση της αλήθειας. Θα ξεχάσει αυτό που ξέρει ή θα επιλέξει να παλέψει για τη ζωή της; Σίγουρα, οι αρχές δε θα αφήσουν να ζήσει όποιος ξέρει την αλήθεια...

Απόλαυσα την κινηματογραφική δράση και την ευρηματική πλοκή του αναγνώσματος. Θίγεται ο ναρκισσισμός, η αντιπαλότητα της όψης με την ουσία. Καθώς το τέλος του δεύτερου μέρους αφήνει τον αναγνώστη με την αγωνία για να δει την εξέλιξη των ηρώων, θα σας συμβούλευα να προμηθευτείτε απευθείας και το επόμενο μέρος της σειράς.

Οι φύλακες των χαμένων πόλεων - Shannon Messenger

«Οι φύλακες των χαμένων πόλεων» είναι το πρώτο μέρος της ομώνυμης σειράς της συγγραφέως Shannon Messenger. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Η μετάφραση ανήκει στην Φωτεινή Μοσχή.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 11 ετών.

Ένα κορίτσι με το χάρισμα της τηλεπάθειας πρέπει να ανακαλύψει γιατί αποτελεί το πρόσωπο-κλειδί στον καινούριο της κόσμο πριν το λάθος άτομο προλάβει να βρει την απάντηση.

Έπειτα από ένα χτύπημα στο κεφάλι της, στην ηλικία των πέντε, η ζωή της Σόφι Φόστερ αλλάζει. Αποκτά ένα νέο χάρισμα: μπορεί να ακούει τις σκέψεις των γύρω της. Νιώθει παράταιρη και ξένη και προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ ώσπου συναντά τον Φιτζ. Η έκπληξή της είναι μεγάλη όταν συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να διαβάζει τις δικές του σκέψεις κι ακόμη μεγαλύτερη, όταν ανακαλύπτει πως δεν είναι άνθρωπος αλλά ξωτικό!

Είναι αυτή η αληθινή της ταυτότητα; Γιατί ζούσε κρυµµένη ανάµεσα στους ανθρώπους ως τότε;

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται στη ζωή της όταν ταξιδεύει στην Ετερνάλια, εγκαταλείποντας τον ανθρώπινο κόσμο γι’ αυτό των ξωτικών.

Αισθάνεται το μέρος αυτό πως είναι το σπίτι της. Μαζί με τον Φιτζ, τον Ντεξ, τον Κίγι, τον Γκρέιντι με την Ένταλιν, την Μπιάνα, τη Μαρέλα και την Στίνα προσπαθούν να ανακαλύψουν το παρελθόν της Σόφι καθώς και τους κινδύνους που διατρέχουν.

Πρόκειται για ένα προεφηβικό βιβλίο μυστηρίου και φαντασίας που τα έχει όλα: πλοκή, δράση, ξωτικά, νάνους. Ένα μείγμα Χάρι Πότερ, Άρχοντα των Δαχτυλιδιών κι Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.

Μια συναρπαστική αφήγηση μιας επικίνδυνης περιπέτειας, με δομημένη πλοκή και καλοσχηματισμένους χαρακτήρες. Κινηματογραφικές σκηνές, με ανατροπές -αν και κάποιες επαναλήψεις- σ’ ένα φιλόδοξο ντεμπούτο.

Κύκλος του Ιερού Θηλυκού – Λίλα Κίσσα Φραγκομίχαλου & Μαρία Κέρογλου

Ο «Κύκλος του Ιερού Θηλυκού» είναι το 2ο βιβλίο της κοινωνικής dark fantasy σειράς «Κάτω Κόσμος» των συγγραφέων Λίλας Κίσσα Φραγκομίχαλου & Μαρίας Κέρογλου. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Angel Eyes fantasy art και η εκπληκτική επιμέλεια είναι της Ζωής Τσούρα.

Οι Αλλόκοσμοι σύμμαχοι, που κάποτε ορκίστηκαν να τιμωρούν «όσους με κακία πράττουν», φαίνεται ότι ανήκουν σε έναν ευρύτερο Κύκλο, αυτόν του Ιερού Θηλυκού. Η Τσερκέζα, η πρωθιέρεια του μυστικού Ιερού Βαντ-Αγιάλ μας αποκαλύπτεται.

Ποια είναι η σχέση της με τη Μήδεια, την τραγική και παρεξηγημένη μορφή της ελληνικής μυθολογίας; Τι ρόλο θα παίξει η ισχυρή αυτή γυναίκα στην ιστορία; Και ποια είναι η Ερεσιγκάλ, στην οποία η Τσερκέζα εμπιστεύεται τη δόκιμη ιέρεια Ανχέλια; Η τελευταία είναι ανάγκη να περάσει μια σειρά από δοκιμασίες στην πορτοκαλί έρημο Ουάντι Ραμ.

Σε χρόνο παράλληλο, συναντάμε στο Ελ Πάσο γνώριμους κι αγαπημένους χαρακτήρες, όπως η Αλάια και ο Στουγιάν. Ο δεύτερος αναλαμβάνει να ερευνήσει έναν εκκεντρικό άντρα, για τον οποίο διαπιστώνει πολύ σύντομα ότι είναι απαθής εγκληματίας.

Ο Αζραέλ και η ομάδα του βρίσκονται έπειτα στη Ρώμη, για μια υπόθεση που δοκιμάζει τα όρια των χαρακτήρων, αλλά και των αναγνωστών.

Τρεις άντρες, που ανήκουν σε μια σκιώδη Αδελφότητα, βάζουν στο στόχαστρο δυο νεαρές κοπέλες που έχουν δεσμό μεταξύ τους. Θα καταφέρει ο Κύκλος να επέμβει και να τις σώσει; Ο Εχθρός αποδεικνύεται πολύ δυνατός. Μήπως δεν είναι καν θνητός;

Στο τέλος του βιβλίου, ο Αζραέλ παροτρύνει έντονα τη Μάρθα να επισκεφτεί το μυστικό Ιερό Βαντ-Αγιάλ. Είναι σημαντικό να ακούσει την αληθινή ιστορία για τη ζωή και τον χαμό της θεάς Δήμητρας για κάποιο λόγο. Θα καταφέρει η Μάρθα να θυμηθεί το μακρινό παρελθόν και να αποδεχθεί την ταυτότητά της; Οι συγγραφείς μας αφήνουν να αγωνιούμε για το επόμενο βιβλίο της σειράς, «Αδελφότητα του Λευκού Χρόνου», που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Το συγγραφικό δίδυμο Κίσσα & Κέρογλου υφαίνουν αριστοτεχνικά μια ιστορία, που μας ταξιδεύει από την αρχαία Κολχίδα μέχρι τον Κουρ -τον Κάτω Κόσμο της Μεσοποτάμιας Μυθολογίας-, αλλά και τη σύγχρονη εποχή, από το Ελ Πάσο μέχρι τη Ρώμη και το εφιαλτικό θέρετρο του Σαν Φελίτσε. Για ακόμη μια φορά οι δημιουργοί της σειράς τοποθετούνται σαφώς ενάντια στη βία.

Βία ενάντια στις γυναίκες, βία ενάντια στα ζώα, βία ενάντια σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Η βία δεν ωραιοποιείται στο βιβλίο. Οι σκηνές είναι ωμές και, αγγίζοντας τα όρια του τρόμου, είναι μια «γροθιά στο στομάχι» για τους αναγνώστες.

Ταυτίζεται κανείς με τους αδικημένους, πονάει μαζί τους, επιθυμεί την τιμωρία των εγκληματιών. Οι τιμωροί του Κύκλου του Ιερού Θηλυκού δεν είναι φιγούρες αλώβητες στη βία της εξουσίας. Γνωρίζουν τον πόνο
των αδικημένων, έχουν υπάρξει στη θέση τους. Στον αντίποδα του Κύκλου στέκεται, όμως, μια άλλη μυστική ομάδα, η «Αδελφότητα του Λευκού Χρόνου», που διαχωρίζει την ανθρωπότητα σε «Άριστους» και «Τέρατα».

Ο αναγνώστης μπορεί να νιώσει ανατριχίλα, διαπιστώνοντας τα «πιστεύω» τους, και να αντιστοιχίσει αυτούς τους «Άριστους» σε άτομα της ιστορίας, της σύγχρονης επικαιρότητας, αλλά και σε άτομα της διπλανής πόρτας, που είναι δυστυχώς απολύτως υπαρκτά και όχι χαρακτήρες του Φανταστικού.

Τις εντυπώσεις κερδίζουν επίσης και οι εξαίρετες εικονογραφήσεις της εκδότριας, συγγραφέως και ζωγράφου Λίλας Κίσσα Φραγκομίχαλου, που συνοδεύουν το λογοτεχνικό κείμενο.