Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Άρχισε ψύχρα.

Το γύρισε ο καιρὸς σε αναχώρηση.

Η πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη

ξοδεύτηκε σε κάποια υδρορροή.

Ως χθες ακόμα όλα έρχονταν.

Ζέστες, η διάθεση για φως,

λόγια, πουλιά,

πλαστογραφία ζωής.

Γονιμοποιούνταν κάθε βράδυ τα φεγγάρια,

πολλοί διάττοντες έρωτες

ήρθαν στον κόσμο τον περασμένο μήνα.

Τώρα η γνωστή ψύχρα

κι όλα να φεύγουν.

Αν το καλοκαίρι δεν υπήρχε μεγάλη διάθεση για διάβασμα, ο σαγηνευτικός Σεπτέμβρης φαντάζει πάντα πιο μελετηρός...

Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων – Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου

«Ο Αλέκος στη χώρα των παθημάτων», το νέο βιβλίο της εκπαιδευτικού Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Εικονογράφος είναι η Ναταλία Καπατσούλια. Απευθύνεται σε παιδιά 6+ ετών.

Ο Αλέκος, σε μία πρόσφατη επίσκεψη στον παππού του, έχει πάρει μαζί του και το κουτί για να κάνει πειράματα, θέλοντας να μοιάσει τον πατέρα τους που είναι επιστήμονας. Η επιθυμία του να μιμηθεί τον μπαμπά του όμως έχει ως συνέπεια να κακομεταχειρίζεται τα ζώα. Μια φορά είχε δέσει μια κότα με βεγγαλικά ώστε να την κάνει πυροτέχνημα, μία άλλη φορά είχε φορέσει μαγιό στη γάτα και την έβαλε στο φούρνο για να μαυρίσει. Όλα αυτά μέχρι που αλλάζει θέση και γίνεται ο ίδιος πειραματόζωο… Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί στον μικρό Αλέκο;

Πρόκειται για ένα βιβλίο που θίγει ευαίσθητα ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των ζώων. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία στους γονείς -μέσω αυτής της χιουμοριστικής ιστορίας για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στη φύση και στα πλάσματά της- να συζητήσουν με τα παιδιά πως όλα έχουν ένα όριο και να τους μάθουν τον σεβασμό προς τα ζώα και τη φύση. Είναι αναγκαία η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων.

Νηρηίδες μου, Νεράιδες! – Κατερίνα Δημοκά

«Νηρηίδες μου, Νεράιδες!» λέγεται το νέο βιβλίο της συγγραφέως Κατερίνας Δημοκά που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Εικονογράφος του βιβλίου είναι ο Βασίλης Γρίβας. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών.

Μετά την παράξενη εξαφάνιση της γιαγιάς της, η Εύη ήταν στεναχωρημένη και δεν τη χωρούσε ο τόπος. Ένα μεσημέρι, την ώρα που οι γονείς της κοιμόνταν, πήγε ως την ακρογιαλιά παρά τον μουντό
ουρανό και τη φουσκοθαλασσιά και φανταζόταν ότι έμπαινε σε ένα πλοίο και έφευγε μακριά. Κάποια στιγμή ο καιρός καλυτέρεψε και τότε είδε η Εύα έναν παράξενο γέρο να δένει τη βάρκα στον κάβο.

Ο γέρος της έπιασε την κουβέντα. Της μίλησε για τις πενήντα πανέμορφες Νηρηίδες, τις λυγερές, αέρινες κι αλαφροπάτητες νύμφες- κόρες του Νηρέα και της ομορφομαλλούσας Δωρίδας, και την πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν σε θνητούς και αθάνατους, με πιο γνωστή απ’ όλες την Αμφιτρίτη, τη γυναίκα του Ποσειδώνα και τη Θέτιδα, τη μητέρα του θρυλικού πολεμιστή Αχιλλέα. Ποιος είναι ο αινιγματικός γέροντας και τι αναζητά στα αδιάκοπα ταξίδια του; Ποια είναι η Ευάρνη;

Πρόκειται για ένα βιβλίο όπου μέσα από τις εξιστορήσεις του γέροντα μαθαίνουμε πληροφορίες για τις μυθικές Νηρήιδες. Ιστορία και γνώσεις συμβαδίζουν παράλληλα σε ένα ταξίδι μύθων και θρύλων. Ένα όμορφο ανάγνωσμα όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας. Το φυσικό και το υπερφυσικό στοιχείο συνυπάρχουν και αλληλοεπιδρούν με τρόπο υπέροχο.

ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ της Ιστορίας: Αθήνα (βιβλίο 1) – Ευγενία Μανωλίδου

Στο πρώτο βιβλίο «Αθήνα» της σειράς Ιχνηλάτες της Ιστορίας της συγγραφέως Ευγενίας Μανωλίδου ακολουθούμε την Αθηνά και τον Οδυσσέα σ’ ένα σπουδαίο ταξίδι. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Η εικονογράφηση ανήκει στην Μαρία Μανουρά. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών.

Οι Κινέζοι Λι και Τσεν ξεναγούνται από τους φίλους τους, Αθηνά και Οδυσσέα σε δέκα προορισμούς στην Αθήνα και το ιστορικό της κέντρο: Ακρόπολη, Θέατρο Διονύσου, Λόφος της Πνύκας, Χοροθέατρο της Δόρας Στράτου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πλατεία Συντάγματος, Εθνικός Κήπος, Κεραμεικός, Αρχαία Αγορά και Ακαδημία Αθηνών.

Στην περιήγησή τους οι τέσσερις μικροί ιχνηλάτες έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά και την αξεπέραστη ομορφιά της πόλης των Αθηνών. Αλλά σύντομα αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση: έναν γρίφο που πρέπει να λύσουν... Αν τα καταφέρουν, θα ανακαλύψουν μια από τις σημαντικότερες «αλήθειες» της ζωής.

Μέσα από την ξενάγησή τους μαθαίνουνε πληροφορίες σχετικά με τα μνημεία που πηγαίνουν οι τέσσερεις φίλοι. Επίσης λειτουργεί ως έναυσμα για τους γονείς να επισκεφτούν με τα παιδιά τους αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία.

Ένα βιβλίο που θα αγαπήσετε και μια ιστορία που θα σας μείνει αξέχαστη. Τα παιδιά ταυτίζονται με τους μκρούς ήρωες, οι οποίοι τα ταξιδεύουν στα ωραιότερα μνημεία και αξιοθέατα της Αθήνας.

Παράλληλα, μαθαίνουν την Ιστορία μέσα από τα ονόματα και τις παραδόσεις και διδάσκονται από την ίδια την ελληνική γλώσσα.

Ομολογώ πως θαύμασα τη βαθιά γνώση της ελληνικής γλώσσας της Ευγενίας Μανωλίδου.