Γράφει η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Κάθε εραστής των τεχνών που σέβεται τον εαυτό του κουβαλά τουλάχιστον ένα βιβλίο στις αποσκευές του, για όποια ευκαιρία παρουσιαστεί. Ακολουθούν μικρές οάσεις, δροσερές επιλογές, ιδανικές για καλοκαιρινά αναγνώσματα.

22 φθινόπωρα – Έφη Λοϊζά

Η πρωτοεμφανιζόμενη Έφη Λοϊζά κυκλοφόρησε το βιβλίο της «22 φθινόπωρα» από τις Εκδόσεις Γραφή.

Αποτελείται από είκοσι δύο διηγήματα με ήρωες τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί και πονεμένοι από τη ζωή. Τα διηγήματα της κυρίας Λοϊζά, μας προσφέρουν νοσταλγία, αρώματα και νότες ανθρωπιάς διαποτισμένες με συναίσθημα.

Η φαντασία της συγγραφέως μπλέκει τις ζωές που έχουν ζήσει και αυτές που έχουν φανταστεί, συγχωνεύοντας στοιχεία μύθου και πραγματικότητας. Εικόνες της φύσης, μυρωδιές κι αρώματα. Αυτές οι παραστάσεις, που προέρχονται από διαφορετικές εποχές, ζωντανεύουν στον κενό καμβά του λευκού χαρτιού.

Διαλυμένο κορίτσι – Kathleen Glasgow

Το «Διαλυμένο κορίτσι» της συγγραφέως Kathleen Glasgow ήρθε για να μας συγκλονίσει. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Αγγελικής Κουνάδη.

Η Σάρλοτ, ένα κορίτσι στην εφηβεία, έζησε άσχημες καταστάσεις που φυσιολογικά δεν θα ζούσε. Η οικογένειά της διαλύθηκε, όπως και η ίδια της η ζωή, όταν πέθανε ο πατέρας της. Η μητέρα της αδιαφόρησε εντελώς για την κόρη της, με αποτέλεσμα η ζωή της Σάρλοτ να πάρει την κατιούσα.

Τότε έμπλεξε με άσχημες παρέες και δέχθηκε σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Οι λάθος αποφάσεις της την οδήγησαν στον αυτοτραυματισμό και σε μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Το συγκινητικό πορτρέτο μιας κοπέλας και η διαδρομή της να ξαναγίνει καλά, σ’ έναν κόσμο που δεν της χρωστάει τίποτα μα της έχει πάρει τόσα και τόσα... Από το νοσοκομείο οδηγείται σε μια κλινική, όπου αρχίζει να βρίσκει τον εαυτό της, όμως σύντομα αναγκάζεται να επιστρέψει σ’ έναν σκληρό κόσμο, μόνο ασχήμιας.

Πόνος και ίαση. Θα καταφέρει να βρει τη δύναμη να παλέψει και να βγει νικήτρια; Μα πάνω απ’ όλα, θα μάθει να εμπιστεύεται τον εαυτό της;

Πρόκειται για ένα κοινωνικό βιβλίο ενσυναίσθησης και όμορφης μα σκληρής ειλικρίνειας, που απευθύνεται σε έφηβους. Η ιστορία έχει και προσωπικά βιώματα της συγγραφέως. Δεν είναι ούτε εύκολο ούτε ευχάριστο ανάγνωσμα.

Βλέπουμε πώς ένας άνθρωπος γίνεται αγρίμι και σκληρός τόσο απέναντι στον εαυτό του όσο και στους γύρω του. Πού φτάνει για την επιβίωσή του αλλά και πού μπορεί να βρει την ελπίδα όταν όλα έχουν γκρεμιστεί δίπλα του.

Το ποτάμι μέσα μου – Νίκος Φαλαγκάρας

Ο Νίκος Φαλαγκάρας μας παρουσιάζει την ποιητική του συλλογή «Το ποτάμι μέσα μου» και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γραφή.

Για έναν ποιητή ή συγγραφέα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να προκαλεί μια βαθιά συναισθηματική απόκριση στις καρδιές και στο μυαλό των αναγνωστών μέσω της δύναμης των λόγων του. Κι ο κύριος
Φαλαγκάρας καταφέρνει να μας συγκινήσει καθώς οι λέξεις του μιλάνε στην ψυχή μας.

Τα ποιήματα που βρίσκονται σε αυτή τη συλλογή αγγίζουν μια σειρά θεμάτων και συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αναμνήσεων, της αγάπης, της μοναξιάς, της σιωπής και της ουσίας της ποίησης και των ίδιων των ποιητών.