Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη

Ιούλιος, ο δεύτερος και καυτός μήνας του καλοκαιριού. Ο Αλωνάρης, ο Άι-Λιάτης.

«Ψελλιστί παίρνεται ο υπνάκος μέσα σ’ ένα στεντόρειο μεσημέρι,

γεμάτο τζιτζίκια που μαίνονται. Ιούλιος. Α, νάρθει η ώρα που θα 

δαγκώνεις το περγαμόντο και που ύστερα θα πίνεις πίνεις δροσερό 

νερό, καφέδες, και σιγάρο ατελεύτητο σαν την Ελλάδα.»

Θέλετε για παρέα ενδιαφέροντα αναγνώσματα;

1-Από τις Εκδόσεις iWrite κυκλοφορεί το βιβλίο «Τόσο πολύ σ’ αγαπώ» της συγγραφέως Κατερίνας Χαραλαμπίδου. Ενδείκνυται για παιδιά άνω των 4 ετών.

Πρωταγωνιστές του παραμυθιού τα ζωάκια του δάσους, που μέσα από τις ιστορίες τους, προάγουν συγκινητικά μηνύματα όπως της καλοσύνης, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς και άδολης αγάπης. Ακόμα της επαγγελματικής ανικανότητας και της ιδιωτικής ασφάλισης, με απόλυτα κατανοητό και συγκινητικό τρόπο.

Πρόκειται για ένα πολύ τρυφερό παραμύθι που η εικονογράφησή του προέκυψε από τη συνεργασία των μικρών μαθητών της Β’ δημοτικού κάτω από την εξαιρετική και πολύτιμη καθοδήγηση του ζωγράφου Πάνου Φαμέλη.

Ένα παιδικό βιβλίο που προσεγγίζει το ζήτημα των δύσκολων στιγμών, άτυχων ή άσχημων, πάντα με γνώμονα την αγάπη, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του coaching για παιδιά.

Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτού του παραμυθιού θα δοθούν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα που ασχολείται με την αποκατάσταση της παιδικής ανικανότητας.

Περίληψη: Η ζωή µας είναι µία διαδροµήγεµάτη µικρές περιπέτειες. Πολλές από αυτές µας γεµίζουν χαρά και ενθουσιασµό, άλλες όµως µας φέρνουν µπροστά σε καταστάσεις δύσκολες και στενόχωρες.

Και ενώ όλες µαζί συνθέτουν την παλέτα των χρωµάτων της ζωής µας, η αλήθεια είναι ότι µόνο για τις δύσκολες θα κληθούµε να βρούµε µία λύση. Το βιβλίο αυτό µιλά για µία τέτοια δύσκολη στιγµή στη ζωή ενός µπαµπά ελέφαντα, που στάθηκε η αφορµή ώστε τα ζώα του δάσους να πάρουν µία πολύ σοφή απόφαση. Μία απόφαση που άλλαξε το µέλλον όλων µέσα στο δάσος. Μία απόφαση που θωράκισε όλα τα ζωάκια από πιθανές άτυχες, άσχηµες µελλοντικές προσωπικές τους στιγµές.

Η σοφή απόφαση που πήραν εκείνη τη µέρα στο µακρινό δάσος, οι απόγονοί τους την ονόµασαν πρόληψη, άλλοι ασφάλιση και άλλοι προστασία.

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Τόσο πολύ σ’ αγαπώ

Συγγραφέας: Κατερίνα Χαραλαμπίδου

ISBN: 978-960-627-424-4

Αρ. σελίδων: 30

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: iWrite

2-Από τις Εκδόσεις Ιβίσκος κυκλοφορεί το βιβλίο «Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος» της συγγραφέως Won-pyung Sohn. Η μετάφραση ανήκει στην Βίκυ Ζαχαρίου.

Ο Γιάντζε γεννήθηκε με αλεξιθυμία, μία ιδιαιτερότητα στον εγκέφαλό του: δεν μπορεί να αισθανθεί χαρά, θυμό ή φόβο. Η οικογένειά του προσπαθεί να τον βοηθήσει αλλά και να του διδάξει κάποιες φράσεις ώστε να μην στιγματιστεί ή να διαφέρει και μπει στο περιθώριο. Στην ηλικία των δεκαέξι, η μητέρα και η γιαγιά του δέχονται μια μοιραία επίθεση βίας και ο Γιάντζε γίνεται μάρτυράς της. Μένει μόνος του και καταλήγει να δέχεται την κακία των συμμαθητών του.

Τι μπορεί να συμβεί σε κάποιον που δεν νιώθει κάποιο συναίσθημα χαράς ή φόβου και θυμού; Πώς θα κατανοήσει και θα εκφράσει τα συναισθήματα αυτά ο ήρωάς μας; Είναι δυνατόν να βγει από τη ζώνη άνεσης που του είχαν εξασφαλίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα; Θα μπορέσει να γίνει ο Γιάντζε αποδεκτός στην κοινωνία;

Περίληψη: Ο Γιάντζε γεννήθηκε με μια εγκεφαλική δυσλειτουργία που ονομάζεται αλεξιθυμία, η οποία καθιστά δύσκολο για εκείνον να αισθάνεται συναισθήματα όπως η χαρά, ο φόβος ή ο θυμός. Δεν έχει φίλους, αφού οι δύο νευρώνες σε σχήμα αμυγδάλου που βρίσκονται βαθιά στον εγκέφαλό του έχουν φροντίσει γι’ αυτό, αλλά η μητέρα και η γιαγιά του, αφοσιωμένες σ’ εκείνον, του παρέχουν μια ασφαλή και ικανοποιητική ζωή.

Το μικρό τους σπίτι, πάνω από το μαγαζί της μητέρας του που πουλάει μεταχειρισμένα βιβλία, είναι διακοσμημένο με σημειώματα γραμμένα σε πολύχρωμα χαρτάκια, τα οποία του υπενθυμίζουν πότε πρέπει να χαμογελά, πότε να λέει «ευχαριστώ» και πότε να γελάει.

Έπειτα, την παραμονή των Χριστουγέννων, στα δέκατα έκτα γενέθλια του Γιάντζε, τα πάντα αλλάζουν. Μια τρομακτική πράξη τυφλής βίας καταστρέφει τον κόσμο του, αφήνοντάς τον ορφανό και μόνο.

Παλεύοντας να αντιμετωπίσει την απώλειά του, ο Γιάντζε αποσύρεται σε μια σιωπηλή απομόνωση, μέχρι που ο προβληματικός έφηβος Γκον καταφθάνει στο σχολείο του και αναπτύσσουν έναν εκπληκτικό δεσμό.

Καθώς ο Γιάντζε αρχίζει να ανοίγεται σε καινούργιους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και ενός κοριτσιού στο σχολείο, κάτι αλλάζει σιγά-σιγά μέσα του. Κι όταν ξαφνικά βρεθεί σε κίνδυνο η ζωή του Γκον, ο Γιάντζε θα έχει την ευκαιρία να βγει έξω από κάθε ζώνη άνεσης που έχει δημιουργήσει, προκειμένου να γίνει ίσως ο ήρωας που ποτέ δεν πίστευε ότι θα ήταν.

Ο Απεσταλμένος της Γιόκο Ταουάντα συναντά το Ποιος Σκότωσε τον Σκύλο τα Μεσάνυχτα του Μαρκ Χάντον σε αυτή τη σπαραχτική και θριαμβευτική ιστορία για το πώς η αγάπη, η φιλία και η επιμονή μπορούν να αλλάξουν μια ζωή για πάντα.

«Αυτή η ιστορία μιλά, εν ολίγοις,​

για ένα τέρας που συναντά ένα άλλο τέρας.​

Ένα από τα τέρατα είμαι εγώ».

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Συγγραφέας: Won-pyung Sohn

ISBN: 9786185505721

Αρ. σελίδων: 288

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: Ιβίσκος

3-Από τις Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο «Ερατώ» της συγγραφέως Μαριέττας Κόντου. Η ταιριαστή εικονογράφηση που βρίθει από ένταση είναι της Κατερίνας Βερούτσου. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 9 ετών.

Η Ερατώ γεννήθηκε στη Σμύρνη και ονειρεύεται να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο για παιδιά, μικρό και παραμυθένιο. Μαθαίνουμε για τη ζωή στην πολύχρωμη πόλη της, τα αρχοντικά, τις κοινωνικές διαφορές ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια αλλά και τα υπέροχα εδέσματά τους.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που μας μεταφέρει πίσω στη κοσμοπολίτικη Σμύρνη του 1922, μια εποχή που μας έχει στιγματίσει με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό. Η κοινωνική, πνευματική και οικονομική ακμής της Σμύρνης πριν τον διωγμό.

Μια καλογραμμένη, γλαφυρή ιστορία γεμάτη εικόνες και επεξηγημένη ιδιόλεκτο. Μια ματιά στη μοίρα και τη ζωή της Ερατούς, στα όνειρά της, στις απογοητεύσεις, στις σκέψεις της.

Περίληψη: Στην ανθισμένη, φωτεινή και πολύχρωμη Σμύρνη η Ερατώ πηγαίνει σχολείο, κάνει φιλίες βαθιές, γελάει, ανακαλύπτει, ονειρεύεται τον εαυτό της επαναστάτρια…

Εκεί γεννιέται η αγάπη της για τα βιβλία και εμπνέεται τις πρώτες της ιστορίες.

Όμως, η χαρισματική μικρή Σμυρνιά θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει νωρίς τη χαμογελαστή πατρίδα των παιδικών της χρόνων, κουβαλώντας μέσα σε ένα μπαούλο πολύτιμα και αγαπημένα ενθύμια μιας αθώας και χαμένης πια ζωής.

Τα παραμύθια που γράφει θα γίνουν μια μεγάλη παιδική αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους του τόπου της και μια νοσταλγική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Ερατώ

Συγγραφέας: Μαριέττα Κοντού

ISBN: 9789605635268

Αρ. σελίδων: 54

Έτος έκδοσης: 2022

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

4-Από τις Εκδόσεις iWrite κυκλοφορεί το δεύτερο βιβλίο «Ένα αυγό ψάχνει να βρει χρώμα» της νηπιαγωγού και συγγραφέως Γεωργίας Βουδούρη. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 3 ετών.

Ένα αυγό ξεχάστηκε να βαφτεί για το Πάσχα και αναποφάσιστο ψάχνει να βρει το κατάλληλο χρώμα. Οι πιπεριές του προτείνουν διάφορα χρώματα αλλά το αυγό μας μπερδεύεται. Πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο ή να βάλει όλα τα χρώματα σαν το ουράνιο τόξο; Όμως ένα αναπάντεχο γεγονός ανατρέπει τα πάντα...

Μια μικρή ιστορία γενναιοδωρίας για παιδιά νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού που με πασχαλινή αφορμή διδάσκει ότι μετά από κάθε τέλος έρχεται πάντα μια νεα αρχή.

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό και όμορφο βιβλίο που μαθαίνει τα παιδιά την αξία της αγάπης και της ζωής. Άραγε, τι χρώµα έχει η ζωή;

Περίληψη: Το αυγό χάνει την ευκαιρία να βαφτεί µαζί µε τους φίλους του για το Πάσχα. Θα καταφέρει να βρει τώρα το κατάλληλο χρώµα για να µην παραµείνει άσπρο ή θα συµβεί κάτι που θα τα ανατρέψει όλα;

Μια ιστορία γενναιοδωρίας που µαθαίνει στα παιδιά ότι κάθε τέλος κρύβει πάντα µια καινούργια αρχή.

Άραγε, τι χρώµα έχει η ζωή;

Στοιχεία Βιβλίου

Τίτλος: Ένα αυγό ψάχνει να βρει χρώμα

Συγγραφέας: Γεωργία Βουδούρη

ISBN: 978-960-627-439-8

Αρ. σελίδων: 28

Έτος έκδοσης: 2023

Εκδόσεις: iWrite