Τους πυλώνες του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος περιέγραψε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, στο περιθώριο της 3ης συνόδου κορυφής του Economist για το δημογραφικό.

«Είναι είναι σχέδιο δράσης που αρχίζει και αποκτά υπόσταση μέσα από εκτενή διαβούλευση. Έχουμε ξεκινήσει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για να είναι πιο εύκολη η ανταλλαγή απόψεων με τα υπουργεία, θα προχωρήσουμε με την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού, τα κόμματα, την κοινωνία των πολιτών. Η επιστημονική κοινότητα είναι πολύ σημαντική σε αυτή τη συζήτηση, γιατί οι άξονες του σχεδίου έχουν να κάνουν με την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

«Σημαντικές είναι οι θετικές αλλαγές που έχουμε κάνει για την άδεια μητρότητας, το κομμάτι της ενίσχυσης των βρεφονηπιακών σταθμών, των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης με αύξηση του προϋπολογισμού που έχουμε ήδη εισαγάγει, μέσω του προϋπολογισμού 2024, συν 15 εκατομμύρια που σημαίνει ότι θα υπερβούμε στο σύνολο μαζί με τους ευρωπαϊκούς πόρους τα 370 εκατομμύρια φέτος για vouchers. Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν να κάνουν με νέες θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, επιμένω σε αυτό γιατί είναι σημαντικό να ξέρει η οικογένεια ότι μπορεί να έχει την ενίσχυση και τη στήριξη που χρειάζεται. Βέβαια όλο αυτό το κομμάτι συνδέεται με το Brain Gain, είναι πολύ επιτακτικό να συζητήσουμε για τους λόγους που μπορούν να επαναφέρουν τους νέους ανθρώπους που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Είναι φορολογικά κίνητρα; Είναι οικονομικά κίνητρα; Είναι μια σταθερή εργασία με καλό μισθό ή και ο νόστος;» σημείωσε.

Για το αν το φορολογικό κίνητρο του -50% στο φόρο εισοδήματος για όσους μεταφέρουν την φορολογική τους βάση από το εξωτερικό στην Ελλάδα είναι επαρκές και αν θα υπάρξουν νέα μέτρα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είπε ότι «σκεφτόμαστε και άλλα μέτρα αυτό όμως είναι βασικό, γιατί κάποιος που θέλει να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα είναι πολύ σημαντικό κίνητρο να έχεις για 7 χρόνια αυτή τη μείωση του 50%, θέλουμε όμως να δούμε και άλλους τρόπους. Αλλά ήδη θυμίζω ότι λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες η πλατφόρμα του Υπ. Εργασίας ‘ReBrain Greece’. Εκεί αναρτώνται διαθέσιμες δουλειές, θέσεις εργασίας για αυτούς που θέλουν να τις δουν από το εξωτερικό και βέβαια λειτουργεί και για όλους τους ανθρώπους».

«Μένοντας στους άξονες, να θυμίσω και το στεγαστικό. Πολύ σημαντικό είναι ότι τρέχουν προγράμματα 2,2 δισεκατομμυρίων. Το κομμάτι μιας δίκαιης και αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής, γιατί έχουμε ανάγκη ούτως ή άλλως του εργατικού δυναμικού, το έχουμε δει στη φιλοξενία και τον αγροτικό τομέα. Και βέβαια και όλο το κομμάτι το οποίο συνδέεται με τη μακροχρόνια φροντίδα, γιατί το ένα τέταρτο πληθυσμού μας είναι πάνω από 65. Άρα είναι σημαντικό να έχουν όλο αυτό το κομμάτι της υγιούς, αλλά και της δραστήριας ζωής» επεσήμανε.

naftemporiki.gr