
«Όλοι όσοι έχετε βγάλει ταυτότητες δεν χρειάζεται να ξαναβγάλετε ταυτότητες. Προφανώς και ισχύει η ταυτότητα κανονικότατα μέχρι την ημερομηνία λήξεως» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στην εκπομπή «Newsroom» του ΕΡΤNews.
«Τρία αλφαριθμητικά ψηφία και το ΑΦΜ μας, αυτό θα είναι ο προσωπικός αριθμός. Ως αλφαριθμητικά λέμε τα νούμερα και τα κοινά γράμματα του ελληνικού και του λατινικού αλφαβήτου. Επιλέγουμε τα δύο από αυτά, το τρίτο προκύπτει μόνο του και πλέον έχουμε τον προσωπικό μας αριθμό» εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου
Πρόβλημα στη λειτουργία στην Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας παρουσιάστηκε σήμερα, το πρωί της Τετάρτης. Ωστόσο, λίγο πριν από τις 8:00, η λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας είχε αποκατασταθεί και η πρόσβαση στην πλατφόρμα πραγματοποιείτο κανονικά.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε πως ήταν μία κυβερνοεπίθεση κυρίως στο υπουργείο Παιδείας η οποία αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα από του ανθρώπους του gov.gr»
Νέες ταυτότητες
Για τις καινούριες ταυτότητες και τον προσωπικό αριθμό ο κ. Παπαστεργίου δήλωσε: «Είναι θέμα του να ορίσουμε την ημερομηνία σε σχέση με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που τρέχουν, αλλά έχουμε τελειώσει πλέον από όλα και νομοθετικά και τεχνικά.
Πιθανότατα την άλλη εβδομάδα, εφόσον βρούμε την κατάλληλη ημερομηνία θα ξεκινήσουμε. Όλοι όσοι έχετε βγάλει ταυτότητες δεν χρειάζεται να ξαναβγάλετε ταυτότητες. Προφανώς και ισχύει η ταυτότητα κανονικότατα μέχρι την ημερομηνία λήξεως.
Οι νέες ταυτότητες που θα βγουν με τον προσωπικό αριθμό θα βγουν ως τέτοιες προκειμένου απλά να είναι κάπου γραμμένος ο προσωπικός αριθμός και να τον θυμόμαστε» ο υφυπουργός διευκρίνισε πως ο προσωπικός αριθμός «Θα φαίνεται στο πίσω μέρος της ταυτότητας.
Σε πρώτη φάση ο προσωπικός αριθμός έρχεται για να διορθώσουμε τα μητρώα του κράτους και τα εκατοντάδες χιλιάδες ζητήματα και λάθη που υπάρχουν». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός ο προσωπικός αριθμός θα αναγράφεται και στην ψηφιακή ταυτότητα, όπως θα υπάρχει και στην κανονική.
«Η χρηστική πληροφορία και αυτό το οποίο βλέπουμε ότι ρωτάνε πάρα πολλοί στο mygov, στον ψηφιακό βοηθό είναι πώς παίρνω τον προσωπικό αριθμό.
Από τη μέρα που θα ξεκινήσουμε θα ανοίξει η πλατφόρμα myinfo.gov.gr εκεί πέρα θα βλέπουμε ακριβώς την εικόνα που έχουμε στα 4 διαφορετικά μητρώα του κράτους, εάν υπάρχει πλήρης σύμπτωση δεν κάνουμε τίποτα, περνάμε στο επόμενο βήμα που είναι η απόκτηση προσωπικού αριθμού.
Αν όμως υπάρχει κάποιο πρόβλημα και είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι περιπτώσεις που υπάρχουν τέτοια προβλήματα, θα πρέπει να επιλέξουμε αν η εικόνα που έχω στο Μητρώο Πολιτών που είναι το επίσημο μητρώο του κράτους και φυλάσσεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, είναι αυτή και είναι σωστή.
Αν και στο μητρώο του Μητρώου Πολιτών υπάρχει κάποιο λάθος, πρέπει να πάμε στο ληξιαρχείο. Δεν αλλάζουμε μόνοι μας το όνομά μας, αυτό θα μπορούσε να δημιουργεί και άλλου τύπου προβλήματα.
Αλλά αν απλά το πρόβλημα είναι στο φορολογικό μητρώο και στο μητρώο Πολιτών είναι σωστά τα στοιχεία μας, απλά λέμε πως ναι, τα στοιχεία του Μητρώου πολιτών είναι σωστά».
Ο προσωπικός αριθμός θα έχει τρία αλφαριθμητικά ψηφία
«Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι η απόκτηση προσωπικού αριθμού. Μπαίνουμε πλέον στην επόμενη σελίδα όπου έχουμε τρία αλφαριθμητικά ψηφία και το ΑΦΜ μας, αυτό θα είναι ο προσωπικός αριθμός. Ως αλφαριθμητικά λέμε τα νούμερα και τα κοινά γράμματα του ελληνικού και του λατινικού αλφαβήτου. Επιλέγουμε τα δύο από αυτά, το τρίτο προκύπτει μόνο του και πλέον έχουμε τον προσωπικό μας αριθμό».
Σε περίπτωση που εμείς δεν επιλέξουμε τα δύο αλφαριθμητικά ψηφία «μετά από 3 μήνες θα επιλέξει μόνο του» το σύστημα.
«Πολλές φορές η ταυτοποίηση ή επιβεβαίωση και επαλήθευση στοιχείων κολλάει στο ότι δεν υπάρχουν σωστά στοιχεία σε κάποιο μητρώο του κράτους. Ο σκοπός λοιπόν είναι ο προσωπικός αριθμός να έρθει και σιγά σιγά, δεν θα γίνει αμέσως.
Έτσι μην παρουσιάσουμε μια μαγική εικόνα γιατί δεν αλλάζουν τα πράγματα στην δημόσια διοίκηση αλλά και στον ιδιωτικό τομέα τόσο γρήγορα, αυτός ο αριθμός να έρθει και να καλύψει όλους τους άλλους τομείς στους αριθμούς, δηλαδή το ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ».
Σχετικά με το αν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε και στο εξωτερικό των προσωπικό αριθμό ο κ. Παπαστεργίου απαντά: «
Κάθε χώρα έχει τα δικά της στοιχεία. Ας πούμε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το Social security. Άλλες χώρες έχουν άλλους μοναδικούς αριθμούς. Το να ταξιδεύουμε με ψηφιακά έγγραφα πλέον κοινά σε όλη την Ευρώπη, θα γίνει μόλις τρέξουν σε όλες τις χώρες οι διαγωνισμοί για την καινούρια ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Τα διαβατήρια δεν επηρεάζονται καθόλου, είναι ασφαλή έγγραφα. Ούτως ή άλλως έχουν όλες τις διαδικασίες που πρέπει να έχουν για να μην αντιγράφονται».
Kids Wallet
Μιλώντας για το νέο ψηφιακό εργαλείο γονικού ελέγχου Kids Wallet o κ. Παπαστεργίου ανέφερε: «Χθες στην politico, την ευρωπαϊκή πλέον εφημερίδα αναφέρεται αυτή η πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε, στην οποία πλέον μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία ερχόμαστε να ζητήσουμε από την Ευρώπη να πάει πιο γρήγορα τις διαδικασίες για την ταυτοποίηση της ηλικίας των παιδιών. Τι θέλουμε;
Οι πλατφόρμες πλέον να αναγκαστούν να αντλούν την πραγματική ηλικία του παιδιού και να μην μένουν στο ότι ένα παιδί δήλωσε ότι είναι πάνω από 18, με αποτέλεσμα να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο και πολλές φορές ακατάλληλο περιεχόμενο».
Αξιολόγηση
Για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για να πάρουμε μια πρώτη εκτίμηση των υπηρεσιών πρώτης γραμμής που οι πολίτες χρησιμοποιούν, έκανε λόγο ο κ. Παπαστεργίου μιλώντας για την πλατφόρμα axiologisi.ypes.gov.gr.
Πρόσθεσε ότι το ερωτηματολόγιο θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου και ότι χθες για τρίτη φορά έστειλαν κάποιες ειδοποιήσεις μέσω wallet ενώ πάνω από 30.000 πολίτες έχουν ήδη απαντήσει.
Δύο φορές το χρόνο θα δίνεται αυτό το ερωτηματολόγιο καθώς όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου «σκοπός δεν είναι μία φορά απλά να πούμε ότι κάτι μετρήσαμε και κάτι έγινε. Ο σκοπός είναι να μετρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών, να κάνει την εκτίμηση την οποία θα την ανακοινώσει κιόλας, τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά. Οι φορείς που θα δουν ότι κάτι πρέπει να βελτιώσουν, να κάνουν άμεσα κινήσεις και σε 6 μήνες από τώρα το Υπουργείο Εσωτερικών να ξαναβγάλει μια δεύτερη τέτοια μέτρηση[…] Είναι πάρα πολύ ωραίο να συνδιαμορφώνουμε τη δημόσια διοίκηση».