Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει εντός του Οκτωβρίου στο Κογκρέσο την επίσημη ειδοποίηση για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, που θα "ξεκλειδώσει" τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Η Καθημερινή”.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ουάσινγκτον περιμένει τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αν διαπιστώσει ότι συνεχίζει να θέτει εμπόδια, τότε το θέμα των F-35 αναμένεται να αποσυνδεθεί από εκείνο των τουρκικών F-16, τα οποία είχαν "πακεταριστεί" για λόγους τήρησης ισορροπιών και να προχωρήσει η διαδικασία για την Ελλάδα.

Σύμφωνα, με την "Καθημερινή”, στην Ουάσιγκτον αντιλαμβάνονται ότι μια ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση θα μπορούσε να στείλει λάθος μηνύματα στην Αθήνα και να προκαλέσει αχρείαστη δυσπιστία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Έτσι, αν δουν λοιπόν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει σκοπό να προχωρήσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας, αναμένεται να "ξεκλειδώσουν” το θέμα των F-35 και ουσιαστικά να το αποσυνδέσουν από τα F-16.

capital.gr