Το β' 15νθήμερο του Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω», που αποσκοπεί στο να απελευθερωθούν 12.500 κλειστά ακίνητα (κυρίως στα αστικά κέντρα που υπάρχει εκτόξευση τιμών) και να διατεθούν στην αγορά προς ενοικίαση.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, μετά τις 15 Μαρτίου αναμένεται να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και αμέσως μετά να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα των αιτήσεων, μέσω της ΔΥΠΑ.

Η ΔΥΠΑ θα κάνει τις απαραίτητες διασταυρώσεις και θα εκδίδει αυτόματα την εγκριτική ή την απορριπτική απόφαση, ώστε να εκταμιευθεί άμεσα το 50% επί του προϋπολογιζόμενου ποσού επιδότησης για τον εκάστοτε δικαιούχο.

Άλλωστε το πρόγραμμα προβλέπει τη δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης, ύψους 2.000 ευρώ, στους δικαιούχους και τη δυνατότητα συμμετοχής των ιδιοκτητών ή επικαρπωτών με ποσοστό κυριότητας επικαρπίας ίσο με το 50%, εφόσον οι δαπάνες γίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο.

«Στόχος μας είναι για όλα αυτά τα κενά διαμερίσματα, τα οποία είναι εκατοντάδες χιλιάδες, να δώσουμε ένα κίνητρο στους ιδιοκτήτες να μπορέσουν να ανοίξουν κάποια εξ αυτών, τα οποία δηλώνονται κενά τα τελευταία τρία χρόνια στο Ε2», εξήγησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι 50 εκατ. ευρώ - και προβλέπει την επιδότηση του 40% της ανακαίνισης έως του ποσού των 10.000 ευρώ.

Προσέθεσε ότι στη χώρα μας που και τα ενοίκια ανεβαίνουν, πρέπει νέοι άνθρωποι και νέες οικογένειες, όπως και οι υπόλοιποι, να έχουν επιλογές, απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να διευρυνθεί και το οικιστικό απόθεμα και να καταπολεμηθεί η άνοδος των ενοικίων.

Η δράση στοχεύει στην επιδότηση του κόστους ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθούν, έως 40% επί των τιµολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης και έως 10.000€.

Επιδοτείται η ανακαίνιση κατοικιών που:

είναι έως 100 τ.µ. σε αστικά κέντρα,

ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας

οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€

η κατοικία να µην ήταν δηλωμένη α' κατοικία, ούτε µισθωµένη και να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους.

Δεν είναι δικαιούχοι όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραµµα Εξοικονοµώ.

Για να λάβει την επιδότηση ο δικαιούχος θα πρέπει να καταθέσει:

- Tιµολόγια που θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά,

- Ηλεκτρονικό µισθωτήριο µακροχρόνιας µίσθωσης της κατοικίας για τουλάχιστον 3 έτη.

Τα προαπαιτούμενα εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια για να μπει κανείς στο πρόγραμμα είναι:

το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 40.000 ευρώ το χρόνο και

η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

insider.gr