Μάχη ενάντια στον χρόνο καλούνται να δώσουν από την ερχόμενη Δευτέρα συνεργεία του Δήμου Βόλου, που αναλαμβάνουν να αποκαταστήσουν το… βομβαρδισμένο τοπίο κατά μήκος της παραλιακής Αγριάς. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των εργασιών έως και την επόμενη Παρασκευή, πριν το τριήμερο δηλαδή της Καθαράς Δευτέρας, οπότε και η περιοχή αναμένεται να υποδεχθεί πλήθος επισκεπτών.

Μετά το πράσινο φως που άναψε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπου παραπέμφθηκε από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, το ζήτημα των εργασιών στην παραλιακή της Αγριάς, καθώς από το πεζοδρόμιο που καταστράφηκε περνούν οι γραμμές του «Μουντζούρη», ο Δήμος Βόλου αναλαμβάνει για λογαριασμό του ΟΣΕ να συνεχίσει τις εργασίες που είχε ξεκινήσει αρχές Ιανουαρίου και οι οποίες σταμάτησαν.

Εξι μήνες μετά τις πλημμύρες το σκηνικό παραμένει ως έχει στην παραλιακή της Αγριάς: το πεζοδρόμιο είναι καταστραμμένο, γραμμές του τρένου εξέχουν επικίνδυνα, πεζοί κινούνται από το οδόστρωμα, καταγράφονται τραυματισμοί και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές Ιανουαρίου, ο Δήμος Βόλου αποφάσισε να ξεκινήσει εργασίες να ξηλωθεί το πεζοδρόμιο προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα, μία ημέρα όμως αργότερα, τις εργασίες σταμάτησε η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, καθώς πάνω στο πεζοδρόμιο υπάρχει μνημείο: οι γραμμές του Μουντζούρη.

Το θέμα εξετάστηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που άναψε πράσινο φως για το ξήλωμα και την επανατοποθέτηση των γραμμών του Μουντζούρη.

Όπως είναι γνωστό, Δήμος Βόλου και ΟΣΕ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και συντάχθηκε μελέτη βάσει της οποίας οι γραμμές θα αποκατασταθούν με ευθύνη του ΟΣΕ, με τη διαφορά ότι θα επιστρέψουν στο ύψος του οδοστρώματος για να μην δημιουργούνται πλημμυρικά φαινόμενα.

Τις εργασίες αποκατάστασης του υπόλοιπου χώρου θα αναλάβει ο Δήμος Βόλου.

Η μελέτη κατατέθηκε στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων η οποία παρέπεμψε το θέμα της παραλιακής Αγριάς στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με θετική εισήγηση και εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, μηχανήματα αναμένεται να μπουν στην παραλιακή της Αγριάς για τις απαιτούμενες εργασίες που αναμένεται να προχωρήσουν σε σημαντικό βαθμό έως τέλος της επόμενης εβδομάδας ώστε και οι επισκέπτες και πεζοί να είναι ασφαλείς στις μετακινήσεις τους και οι επαγγελματίες να μπορέσουν να δουλέψουν το πρώτο τριήμερο της νέας σεζόν.

Eλένη Χάνου (Ταχυδρόμος)