Ξεκινά σήμερα (15/1) η διήμερη ενημέρωση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, στα κεντρικά γραφεία της οδού Πειραιώς, για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια. Στόχος του διαλόγου, μέχρι το ορόσημο της Ολομέλειας της Βουλής, είναι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που εκφράζονται από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καθώς και να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η δεξαμενή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που θα υπερψηφίσουν τη μεταρρύθμιση.

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, θα ενημερωθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη από: τον υπουργό Επικρατείας: Άκη Σκέρτσο, τους υπουργούς – αντιπροέδρους της ΝΔ: Κωστή Χατζηδάκη / Άδωνι Γεωργιάδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Παύλο Μαρινάκη και τη γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ: Μαρία Συρεγγέλα.

Στο σημερινό πρώτο γκρουπ των βουλευτών της ΝΔ με επώνυμο από το Α έως το Κ, περιλαμβάνονται τουλάχιστον 10 οι οποίοι επιμένουν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για λόγους συνείδησης. Σε αυτούς συγκαταλέγονται οι Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Γκιουλέκας, Άννα Καραμανλή και Θεόδωρος Καράογλου, ενώ επιφυλάξεις διατηρούν οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρήστος Κέλλας, Θανάσης Δαβάκης, Μάνος Κόνσολας, Θανάσης Καββαδάς, Τάσος Δημοσχάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή, Κώστας Βλάσσης και Κώστας Κατσαφάδος. Εξαιρετικά επιφυλακτικός παραμένει και ο Υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, παρά τις πιθανές επιπτώσεις για τα μέλη της κυβέρνησης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης εμφανίζεται αποφασισμένος καταψηφίσει το νομοσχέδιο, δηλώνοντας μάλιστα σε συνέντευξή του σε περίπτωση που του ζητηθεί να παραιτηθεί: «Ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι! Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα».

Μαρινάκης: Θέλουμε υπερψήφιση του νομοσχεδίου

«Είναι μία υποχρέωση, θεωρώ, της πολιτείας προς τους πολίτες μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν ίσα δικαιώματα σε κάποια σημαντικά ζητήματα. Έχουμε καθήκον να μιλήσουμε στους πολίτες, πρώτα στους βουλευτές μας»» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για το νομοσχέδιο μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ.

«Κάνουμε δύο πράγματα που θεωρώ ότι είναι για κάποιους ανθρώπους πάρα πολύ σημαντικά αλλά, θεωρώ ότι είναι και πάρα πολύ απλά και αυτονόητα. Το ένα είναι τον πολιτικό γάμο, σε μία χώρα που υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή, δύο άνθρωποι του ιδίου φύλου να μπορούν να κάνουν ό,τι και όλοι οι υπόλοιποι.


Τώρα πήγαιναν στον συμβολαιογράφο, πλέον θα μπορούν να πάνε στο δημαρχείο να κάνουν τον πολιτικό γάμο, το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων χωρίς να ενοχλείται κάποιος άλλος. Πολιτικό γάμο, το ξαναλέω», ανέφερε, ερωτηθείς για το νομοσχέδιο.

«Ο πρωθυπουργός ζητά από τους βουλευτές να το υπερψηφίσουν και λέει πως αν κάποιος είναι κατά, είναι καλύτερο να απέχει παρά να το καταψηφίσει», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μ. Συρεγγέλα: Δεν μπαίνει στα θέματα συνείδησης κομματική πειθαρχία

«Δεν μπαίνει στα θέματα συνείδησης κομματική πειθαρχία», ανέφερε η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ σχετικά με την ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ από τη Δευτέρα για το νομοσχέδιο που αφορά στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η κα Συρεγγελα πρόσθεσε ότι είναι αυξημένη η ευθύνη των υπουργών καθώς όπως είπε «όταν είσαι στο υπουργικό Συμβούλιο έχεις μια παραπάνω ευθύνη γιατί τα νομοθετήματα αυτά περνούν από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Μητσοτάκης: Αναγνωρίζουμε νομικά μια πραγματικότητα

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι στόχοι μας παραμένουν αμετάβλητοι και αδιαπραγμάτευτοι: να υλοποιήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα κάθε πολίτη και θα κάνουν τη χώρα μας… πιο Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «πρόθεσή μου δεν είναι να διχάσω την ελληνική κοινωνία» ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διευθετήσουμε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας. Να αναγνωρίσουμε νομικά μια πραγματικότητα που υφίσταται και στη χώρα μας. Προσεγγίζουμε το θέμα από τη σκοπιά της δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης αδικιών και ανισοτήτων με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών».

insider.gr