Πολίτες δεύτερης κατηγορίας αισθάνονται οι κάτοικοι στα νησιά των Βορείων Σποράδων από τις ελλείψεις σε εργαζόμενους και γιατρούς που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας. Είναι ενδεικτικό πως σε άλλο νησί υπάρχει παιδίατρος, σε άλλο καρδιολόγος, ενώ όλες οι κρίσιμες ειδικότητες που χρειάζεται μια κοινωνία, δεν μπορούν να «συναντηθούν» σε ένα νησί. Επίσης, για την οδοντιατρική φροντίδα οι κάτοικοι θα πρέπει να εξυπηρετηθούν είτε σε κάποιον ιδιώτη, αν δραστηριοποιείται στο νησί, είτε να έρθουν στον Βόλο.

Οι κάτοικοι δεν μπορούν να κάνουν στις περισσότερες των περιπτώσεων ούτε τις μικροβιολογικές και τις ακτινολογικές τους εξετάσεις, εκτός και αν απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Για τους περισσότερους η έλευση στον Βόλο για να εξεταστούν σε έναν γιατρό, είναι μονόδρομος, που σημαίνει ότι πρέπει να υποβληθούν σε πολλά έξοδα.

Τα περισσότερα κενά στα νησιά καλύπτονται με επικουρικούς και μετακινήσεις γιατρών.

Επίσης, στις άλλες ειδικότητες τα κενά καλύπτονται συνήθως από επικουρικές συμβάσεις, προγράμματα του ΟΑΕΔ και του ΕΣΠΑ και άλλες ολιγόμηνες συμβάσεις.

Και οι ελλείψεις καταγράφονται σε μια ευρύτερη νησιωτική περιοχή που τον χειμώνα έχει έναν γενικό πληθυσμό μεταξύ 15.000-20.000 κατοίκων, αλλά το καλοκαίρι ξεπερνά τις 100.000. Ωστόσο για τους χιλιάδες αυτούς ντόπιους και επισκέπτες η ύπαρξη βασικών ειδικοτήτων δεν είναι αυτονόητη.

Η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Νέλη Χονδρογιάννη ανέφερε πως «οι ελλείψεις εργαζομένων και γιατρών στα νησιά των Σποράδων δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Ωστόσο, καθώς περνούσαν τα χρόνια θα περιμέναμε να βελτιωνόταν η κατάσταση».

Η ίδια πρόσθεσε πως στην Αλόννησο υπάρχει μόνο ένας οδηγός ασθενοφόρου που δεν μπορεί να καλύψει όλες τις βάρδιες στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Έτσι τη διακομιδή σε ένα έκτακτο περιστατικό μπορεί να κάνουν και άλλοι που έχουν λάβει κάποιες γρήγορες βασικές γνώσεις.

Στο νησί υπάρχουν ένας μόνιμος γιατρός γενικής ιατρικής και ένας αγροτικός γιατρός, καθώς και τρεις νοσηλεύτριες, από τις οποίες η μία μόνιμη και οι δύο επικουρικές.

Λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν σε οδηγούς ασθενοφόρου, τις βάρδιες για τη μετακίνηση του οχήματος σε ένα περιστατικό καλύπτουν ο δήμαρχος και ένας αντιδήμαρχος. «Είναι πολλές οι φορές που χρειάστηκε να μεταβούμε σε ένα περιστατικό μαζί με τον γιατρό. Το καλοκαίρι με 10.000 ντόπιους και επισκέπτες είναι πολλά τα περιστατικά που προκύπτουν, από ένα τροχαίο μέχρι και ένα τσίμπημα από έντομο.

Εμείς ευτυχώς έχουμε διπλώματα οδήγησης για να μπορούμε να οδηγούμε το ασθενοφόρο, ενώ έχουμε αποκτήσει κάποιες ορισμένες βασικές γνώσεις στη διαχείριση του περιστατικού. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κάνουμε αυτά που θα έκανε ένας εκπαιδευμένος διασώστης. Εμείς απλώς πάμε επικουρικά για να μεταφέρουμε τον γιατρό στο περιστατικό και να σηκώσουμε το φορείο» ανέφερε ο δήμαρχος κ. Βαφίνης.

Στη Σκόπελο δραστηριοποιούνται πέντε αγροτικοί γιατροί, μια παιδίατρος που είναι και η διευθύντρια, ένας καρδιολόγος με επικουρική σύμβαση, ενώ δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες από τα πληρώματα ασθενοφόρου.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου αναδείχτηκαν από τους γιατρούς την περασμένη εβδομάδα.

Από τον Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας παρουσιάζεται η εικόνα με κενά ανά Κέντρο Υγείας στα νησιά.

Στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου

Στην Αλόννησο υπάρχουν ένας γιατρός γενικής ιατρικής επιμελητής Β’, ένας αγροτικός, μία οδοντίατρος με μετακίνηση για δύο χρόνια.
Εργάζονται ακόμη τέσσερις νοσηλεύτριες, εκ των οποίων η μία μέσω πρόσληψης του ΟΑΕΔ, άλλη μία μόνιμη και δύο επικουρικές.
Επίσης υπάρχει ένας μόνιμος οδηγός ΔΕ, αλλά και μια παρασκευάστρια.
Προκηρύχθηκαν δύο φορές οι θέσεις του γενικού γιατρού ιατρού και του παιδιάτρου, αλλά βγήκαν άγονες.
Ακόμη μετακινείται παιδίατρος από Σκόπελο δύο φορές την εβδομάδα στην Αλόννησο για την κάλυψη των αναγκών.
Τα κενά είναι στους γιατρούς, το ακτινολογικό και το πλήρωμα ασθενοφόρου.

Στη Σκόπελο

Από τις πέντε οργανικές θέσεις του ΚΥ Σκοπέλου σε γενικούς γιατρούς και παθολόγους δεν είναι καλυμμένες παρά μόνο μία.
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν ένας γιατρός γενικής ιατρικής με μετακίνηση και τέσσερις αγροτικοί ιατροί.
Επίσης εργάζονται ένας επικουρικός καρδιολόγος και ένας παιδίατρος.
Στη Σκόπελο εργάζονται τέσσερις μόνιμοι ΔΕ πληρωμάτων ασθενοφόρου.
Ακόμη υπάρχει παρασκευαστής, αλλά δεν έχει μηχανήματα. Από τη στιγμή που δεν λειτουργεί το ακτινολογικό, οι κάτοικοι αναγκάζονται να εξυπηρετηθούν από τον ιδιωτικό τομέα, όπου το κόστος για μια ακτινογραφία θώρακα είναι υψηλό.

Στη Σκιάθο

Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου υπηρετούν δύο από τους τέσσερις γενικούς γιατρούς που βρίσκονται στο οργανόγραμμα.
Ακόμη υπηρετούν πέντε αγροτικοί γιατροί.
Επίσης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος και μια μαία με συνυπερέτηση.
Όσον αφορά στις νοσηλεύτριες υπηρετούν μία μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ και μία νοσηλεύτρια επισκέπτρια υγείας με μετακίνηση, μία μόνιμη, καθώς και τρεις 3 επικουρικές νοσηλεύτριες μέσω ΕΣΠΑ.
Επίσης στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου δραστηριοποιούνται οκτώ άτομα ως προσωπικό στα ασθενοφόρα, εκ των οποίων οι δύο είναι από το ΕΚΑΒ, άλλοι δύο από επικουρικοί και άλλοι δύο μόνιμοι.

e-thessalia.gr