Μια νέα παραλλαγή του Covid-19 με το όνομα «Αρκτούρος» βρίσκεται πίσω από μια νέα έκρηξη λοιμώξεων στην Ινδία. Πρόκειται για το στέλεχος XBB.1.16 μια υποπαραλαγή της Ομικρον που κατακλύζει τη χώρα με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατά 13 φορές τον τελευταίο μήνα, γράφει η Independent.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ξεκίνησε εικονικές ασκήσεις αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει εάν τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν μια πιθανή εισροή ασθενών μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους έχει γίνει και πάλι υποχρεωτική σε ορισμένες περιοχές, πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επί του παρόντος τον Αρκτούρο, γνωστό και ως XBB.1.16, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιανουαρίου, με αξιωματούχους να λένε ότι έχει κάποιες μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία.

Ο ιολόγος καθηγητής Lawrence Young από το Πανεπιστήμιο του Warwick είπε στον Independent ότι η έξαρση που προκαλεί η νέα παραλλαγή στην Ινδία είναι ένα σημάδι ότι «δεν έχουμε ακόμη τελειώσει».

«Πρέπει να το παρακολουθούμε», δήλωσε ο καθηγητής. «Όταν εμφανίζεται μια νέα παραλλαγή, πρέπει να μάθουμε εάν είναι πιο μολυσματική, αν προκαλεί περισσότερες ασθένειες, αν είναι πιο παθογόνος».

«Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τη σημασία της γονιδιωματικής επιτήρησης, αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, έχουν χαλαρώσει τις άμυνες και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιες παραλλαγές υπάρχουν και ποιο επίπεδο μόλυνσης προκαλούν μέχρι να δούμε σημαντικό ξέσπασμα».

Τα συμπτώματα παραμένουν τα ίδια με προηγούμενες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας και του βήχα, αν και πολλοί ασθενείς αναφέρουν επίσης επιπεφυκίτιδα και κολλώδη μάτια.

euro2day.gr