Αλλαγές κομίζει το νέο νομοσχέδιο που παρουσίασε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως σε ό,τι αφορά τον τρόπο διορισμού και αξιολόγησης των διοικητών νοσοκομείων.

Εν ολίγοις, οι νέοι διοικητές θα έχουν τετραετή θητεία και όχι τριετή και η επιλογή τους θα γίνεται με βάση αντικειμενικά προσόντα, δηλαδή πτυχίο ΑΕΙ, συνάφεια πτυχίου, 5ετη επαγγελματική εμπειρία, ξένη γλώσσα. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι τίθενται επί τάπητος πλέον θέματα υψηλών κριτηρίων, καθορισμού στόχων και διαρκούς ελέγχου της απόδοσης.

Το νέο νομοσχέδιο αφορά τον τρόπο επιλογής 600 προέδρων μεταξύ των οποίων και των περίπου 120 νοσοκομείων και των 7 υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Αναμένεται να κατατεθεί έως τα τέλη του μήνα στη Βουλή και να ψηφιστεί το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι διοικητές και οι προϊστάμενοι του δημοσίου θα αξιολογούνται διαρκώς καθώς με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν συμβόλαια απόδοσης που συνδέονται άμεσα με τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Θα αξιολογούνται, μάλιστα, δύο φορές, μια στο μέσον της θητείας και μία στο τέλος. Σε περίπτωση που οι στόχοι επιτευχθούν τότε θα προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής μπόνους παραγωγικότητας. Εάν όμως η απόδοση δεν είναι ικανοποιητική, ο αρμόδιος υπουργός θα εισηγείται την άμεση παύση του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ήδη, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει προαναγγείλει ότι από το νέο έτος τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έχουν νέους διοικητές αφού όπως υποστήριξε πρόσφατα ελάχιστοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν στο ΕΣΥ.

Τετραετής θητεία

Οι νέοι διοικητές θα έχουν τετραετή θητεία και όχι τριετή και η επιλογή τους θα γίνεται με βάση αντικειμενικά προσόντα, δηλαδή πτυχίο ΑΕΙ, συνάφεια πτυχίου, 5ετη επαγγελματική εμπειρία, ξένη γλώσσα.

Για τις θέσεις θα γίνεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν ελέγχου του ΑΣΕΠ και θα ακολουθεί η διεξαγωγή δοκιμασίας διακρίβωσης των δεξιοτήτων των υποψηφίων. Κατά την αξιολόγηση προβλέπεται η μοριοδότηση τυπικών προσόντων και η εργασιακή εμπειρία. Οι επτά επικρατέστεροι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε δομημένη συνέντευξη από την Επιτροπή Επιλογής Στελεχών και από αυτή θα προκύπτει πίνακας των τριών επικρατέστερων υποψηφίων. Η τελική επιλογή ενός εκ των τριών θα γίνεται από τον υπουργό Υγείας.

Το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημόσιου Τομέα θα κινείται στους εξής άξονες:

- Εφεξής, θα ακολουθείται διαφορετική διαδικασία για έναν φορέα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και διαφορετική για έναν τοπικό φορέα, όπως μια δημόσια βιβλιοθήκη σε ένα χωριό. Προβλέπεται δε ειδική ομαδοποίηση και διαδικασία για τα νοσοκομεία. Αυξημένες απαιτήσεις και αυστηρά ελάχιστα προσόντα (π.χ. πτυχίο ή/και –κατά περίπτωση– εργασιακή εμπειρία σε συνάφεια προς το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ή τη διοίκηση), εξασφαλίζοντας ότι όσοι επιλέγονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα και ικανότητες για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

- Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία αξιολόγησης (τεστ δεξιοτήτων), τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά οριζοντίως στον Δημόσιο Τομέα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.

- Συγκεκριμένες προθεσμίες ώστε οι διαδικασίες επιλογής να εκκινούν και να ολοκληρώνονται εγκαίρως για το σύνολο των φορέων.

Τα κριτήρια

Το νέο σύστημα αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημόσιου Τομέα περιλαμβάνει:

Ετήσια σχέδια δράσης για κάθε φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς στόχους και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό.

Συμβόλαια απόδοσης με τον αρμόδιο υπουργό, τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και υπογράφονται από την αρχή της θητείας των διοικήσεων και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος υπουργείου.

Αύξηση της θητείας των διοικήσεων από 3 σε 4 έτη, δίνοντάς τους έτσι ικανότερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του έργου τους.

Ετήσια αξιολόγηση των διοικήσεων και, ανάλογα με την επίτευξη ή μη των τεθέντων στόχων, δυνατότητα ανταμοιβής (bonus παραγωγικότητας) ή άμεσης λήξης της θητείας τους και αντικατάστασής τους, μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο.

capital.gr