Δημοσκοπική άνοδο 2,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024 σημειώνει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε σήμερα (18/04) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 26,8%, ενώ στη δεύτερη θέση παρέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,8%, που επίσης καταγράφει άνοδο. Στην 3η θέση βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, που υποχώρησε, με 9,9% και 4ο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 8,1%.

Οι Σπαρτιάτες συγκεντρώνουν ποσοστό 2%, η Ελληνική Λύση 6,8%, η Νίκη 3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%. Στην ίδια δημοσκόπηση η Νέα Αριστερά συγκεντρώνει 2,5%, το ΜέΡΑ25 1,4%, η Φωνή Λογικής 1,2% και οι Δημοκράτες 1,6%. Τα υπόλοιπα κόμματα φτάνουν στο 3,2%, το Άκυρο/Λευκό αγγίζει το 2,2%, ενώ το 4,6% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει. Οι Αναποφάσιστοι φτάνουν το 8,9% και Δεν Απάντησε το 1,5%.

Ως προς τη γενική πορεία της χώρας το 64% των πολιτών εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, στοιχείο που με μικρές διακυμάνσεις είναι σταθερό σε όλες τις έρευνες. Τα σημαντικότερα προβλήματα έχουν να κάνουν σε ακόμα μια δημοσκόπηση με την οικονομική κατάσταση και την ακρίβεια, που αθροιστικά αγγίζουν το 60% των απαντήσεων.

Οι πολίτες εκτιμούν θετικά τις κυβερνητικές επιδόσεις σε θέματα όπως η προσέλκυση τουρισμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, η αμυντική θωράκιση και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την άλλη, επικρατεί αρνητική άποψη για αντιμετώπιση θεμάτων όπως η εγκληματικότητα (78%), η διαφθορά (74%), ο πληθωρισμός (70%) και οι φυσικές καταστροφές (70%).

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην πρώτη θέση (41%), ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής (40%). Τρίτη είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, τέταρτος ο Νίκος Ανδρουλάκης και στην πέμπτη θέση ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στο ερώτημα ποιον θεωρούν οι πολίτες ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 35% και ο «Κανένας» 30%. Ο αμέσως επόμενος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που μπορεί να σημειώνει άνοδο, αλλά φτάνει μόλις το 9%.