Μονάδες νεογνών θα δημιουργηθούν στα Νοσοκομεία Βόλου και Τρικάλων μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ΜΕΝΝ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας λόγω της επικείμενης ανακαίνισής της.
Ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρει ότι:
“Με στόχο, η προσωρινή αναστολή λειτουργίας της ΜΕΝΝ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας λόγω της επικείμενης ανακαίνισής της, να οργανωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και τις λιγότερες επιπτώσεις, έχει ήδη εκπονηθεί σχέδιο για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης νεογνικής φροντίδας στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια.
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί το τριτοβάθμιο νοσοκομείο αναφοράς της 5ης ΥΠΕ και, στο πλαίσιο της οργάνωσης των Περιγεννητικών Κέντρων, θα διαθέτει όλα τα επίπεδα νεογνικής φροντίδας, από την απλή νοσηλεία έως την εντατική νοσηλεία επιπέδου ΙΙΙ.
Παράλληλα, τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας που διαθέτουν Μαιευτικές Κλινικές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα νοσηλείας νεογνών επιπέδου Ι και ΙΙ, ώστε προς το τριτοβάθμιο κέντρο να διακομίζονται μόνο τα νεογνά που χρειάζονται εντατική νοσηλεία επιπέδου ΙΙΙ.
Στο πλαίσιο αυτό, η ανακαίνιση της ΜΕΝΝ του ΠΓΝΛ αποτελεί παράλληλα μια σημαντική ευκαιρία αναβάθμισης της νεογνικής φροντίδας στα Νοσοκομεία Τρικάλων και Βόλου. Για όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες, προβλέπεται να αναπτυχθούν στα δύο νοσοκομεία μικρότερης δυναμικότητας Μονάδες Νεογνών, οι οποίες θα υποστηριχθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με εξοπλισμό του ΠΓΝΛ.
Ταυτόχρονα, θα δοθεί η δυνατότητα εκπαίδευσης παιδιάτρων και νοσηλευτών των δύο νοσοκομείων, ώστε οι νέες αυτές δομές να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και την επιστροφή του προσωπικού του ΠΓΝΛ.
Με τον τρόπο αυτό, μια προσωρινή και απαιτητική συνθήκη μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και μόνιμου Δικτύου Περιγεννητικής Φροντίδας στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια, με ασφαλέστερη νοσηλεία των νεογνών κοντά στον τόπο κατοικίας τους και διακομιδή στο τριτοβάθμιο κέντρο μόνο όσων χρειάζονται εξειδικευμένη εντατική φροντίδα.”











