Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, ασκήθηκαν ανοδικές πιέσεις και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Χθες πάντως η ελληνική αγορά βρισκόταν στη 15η θέση μεταξύ των πιο φθηνών αγορών της Ευρώπης, με την τιμή να βρίσκεται στα 109,65 ευρώ/MWh. Αυτό συμβαίνει καθώς οι αυξήσεις στις τιμές του αερίου περνούν άμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές ρεύματος, ενώ στην ελληνική αγορά υπάρχει μια χρονική καθυστέρηση λόγω του τρόπου με τον οποίο τιμολογείται το καύσιμο.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική τιμή του ρεύματος χθες ήταν φθηνότερη από αγορές όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Η φθηνότερη τιμή χθες στην Ευρώπη ήταν στην Φινλανδία με 10,74 ευρώ/MWh και η ακριβότερη στην Ιταλία με 128,38 ευρώ/MWh.

Ως προς το μείγμα της ελληνικής αγοράς χθες, αυτό περιλάμβανε σε ποσοστό 36,67% φυσικό αέριο, 36,57% ΑΠΕ, 8,64% εισαγωγές, 6,8% λιγνίτη και 6,75% μεγάλα υδροηλεκτρικά.

Για σήμερα η τιμή του ρεύματος προβλέπεται να είναι αυξημένη κατά 2,89% στα 112,83 ευρώ/MWh. Το μείγμα θα περιλαμβάνει φυσικό αέριο σε ποσοστό 40,87%, ΑΠΕ σε ποσοστό 30,31%, εισαγωγές σε ποσοστό 15,5% και μεγάλα υδροηλεκτρικά σε ποσοστό 9,09%. Για σήμερα η κατάταξη της Ελλάδας μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών επιδεινώνεται καθώς βρίσκεται στην 6η ακριβότερη θέση, πίσω από τις αγορές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Ιταλίας.

Σε ό,τι αφορά ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ των πιο φθηνών αγορών της Ευρώπης, με πιο φθηνή αγορά τη Νορβηγία και πιο ακριβή αγορά τη Λιθουανία. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος της τιμής του ρεύματος αυτό το μήνα στην Ελληνική αγορά είναι 101,92 ευρώ/MWh.

capital.gr