Ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ οι ζημιές στις κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που άφησαν πίσω τους οι θεομηνίες Daniel και Elias, ενώ ο εργαστηριακός εξοπλισμός που καταστράφηκε εκτιμάται για τα μεν ΤΕΦΑΑ στα 500.000 ευρώ και στα 800.000 ευρώ στο Βόλο. Το 99% των κτιρίων έχουν αποδοθεί σε χρήση στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ εντοπίστηκαν και επισκευάστηκαν κακοτεχνίες του παρελθόντος. Αυτά ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Μπιλίνης παρουσία αντιπρυτάνεων αλλά και μελών ΔΕΠ.

Μεταφορά του Κέντρου Επιμόρφωσης

Στο μεταξύ το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και άλλες δομές που στεγάζονται στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, μεταφέρονται σε άλλες εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου. Οι καταστροφές στο συγκρότημα Τσαλαπάτα μετά τις πλημμύρες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί και το Πανεπιστήμιο διακόπτει τη σύμβαση ενοικίασης των χώρων και μεταφέρονται 60 άτομα στο κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Από τα τέσσερα εκατομμύρια των ζημιών στις κτιριακές υποδομές το Πανεπιστήμιο έλαβε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ και απαιτείται χρηματοδότηση και για το υπόλοιπο ποσό, όπως και για τον μηχανολογικό εξοπλισμό που θα αντικατασταθεί

Το χειμερινό εξάμηνο άρχισε 17 Οκτωβρίου και λήγει 2 Φεβρουαρίου και αυτό είναι άθλος“, δήλωσε ο κ. Μπιλλίνης, αναφερόμενος και στην λειτουργικότητα των κτιρίων.

Σημείωσε πως, “σε όλα τα κτίρια έχει γίνει έλεγχος από μικτά κλιμάκια μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΕ. Έχουμε εντοπίσει  και παθογένειες του παρελθόντος , όπως ηλεκτρολογικούς πίνακες χωρίς ρελέ ασφαλείας.  Όλα καταγράφηκαν και χαρτογραφήθηκαν. Στο ΤΕΦΑΑ των Τρικάλων ο Υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος υπέστη  ζημιά και δεν λειτουργεί. Ο κεντρικός  σταθμός θα μεταφερθεί στο ισόγειο αφού πάρουμε αδειοδοτήσεις και μέχρι τότε θα βρούμε οικίσκο υποσταθμού προσωρινό για να δίνει ρεύμα στο συγκρότημα.

Στην Καρδίτσα έγινε έλεγχος όλων των κτιρίων και δόθηκαν όλα σε χρήση ακόμη και η Κτηνιατρική. Εκκρεμεί ο καθαρισμός των υπογείων και αντικατάσταση της  υγρομόνωση, ενώ στη  Λάρισα όλα τα κτίρια δόθηκαν προς χρήση με τελευταίο το αμφιθέατρο νοσηλευτικής.

Στον Βόλο, όλα τα κτίρια στην Πολυτεχνική δόθηκαν σε χρήση το ίδιο και στη Γεωπονική μετά από προσωρινή λύση στην υγρομόνωσης του δώματος. Προχωράμε στην τοποθέτηση υγρομόνωσης του κτιρίου, αλλά είναι 7,5 στρέμματα υποδομή και οι εργασίες θα αργήσουν, ενώ θα καλυφθούν όλες οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.Επίσης περάσαμε γείωση στον υποσταθμό μέσης τάσης στο κτίριο της Γεωπονίας.

Στο Παπαστράτου, το φρεάτιο λυμάτων στην Ιάσονος που πλημύρισε το κτίριο θα μεταφερθεί στο πεζοδρόμιο και το έργο θα το κάνει η ΔΕΥΑΜΒ. Μέχρι τότε το μόνο που δεν λειτουργεί είναι οι τουαλέτες του ισογείου στο αμφιθέατρο Κορδάτος, ενώ ο νέος Υποσταθμός μέσης τάσης  θα εγκατασταθεί στο ισόγειο. Επίσης ολοκληρώθηκε νέο σύστημα ψύξης και θέρμανσης στο Παπαστράτος μέσω προγράμματος. Το ελέγχουμε και θα τεθεί σε λειτουργία”, δήλωσε ο Πρύτανης.

Θα γίνει συντήρηση αντλιοστασίων στην Ιασονος και την Αργοναυτών όπως εχει υποχρέωση η ΔΕΥΑΜΒ και θα αλλάξει ο ανελκυστήρας στο Δελμούζου.

Στην αίθουσα της Δώρας Ιμβριώτη, μπήκε νερό από τον χώρο σύνδεσης των δύο κτιρίων. “Βρήκαμε το πρόβλημα,  επιδιορθώθηκε προσωρινά και είμαστε σε διαδικασία να γίνει υγρομόνωσης στο νέο κτίριο. Αυτή η καταστροφή του αεραγωγού είναι εδώ και πολλά χρόνια. Εκτός από ΤΟ ισόγειο στο Τσικρίκη, όλα δόθηκαν σε χρήση  και μόνο το κτίριο της Βιβλιοθήκης είναι κλειστό γιατί γίνεται συνεχόμενη απάντληση υδάτων γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας έχει σταθεροποιηθεί  στα 10 εκατοστά πάνω από τη  θάλασσα”, σημείωσε ο πρύτανης.

Το πανεπιστήμιο έχει 106 κτίρια σε όλες τις πόλεις και  η μεγάλη καταστροφή έγινε στο ΤΕΦΑΑ που έσπασε ο Ληθαίος και στο Βόλο. Εδώ στο Βόλο οι ζημιές θα έλεγα, είναι μεγάλες. Τώρα καταγράφηκε ο εργαστηριακός εξοπλισμός και οι ζημιές ανέρχονται σε  800.000 ευρώ, ενώ είναι ανεκτίμητη η αξία των συγγραμμάτων και των βιβλίων που χάθηκαν. Το θέμα για όλους τώρα είναι να απομακρυνθεί  το πολτοποιημένο χαρτί που έφραξε τα πάντα στη βιβλιοθήκη. Τα εργαστήρια λειτουργούν παρά τα όποια προβλήματα. Για τα ερευνητικά προγράμματα υπάρχουν θέματα για τους ερευνητές, αλλά υπάρχει αλληλεγγύη. Μας εξαίρεσαν από ημερομηνίες για παραδοτέα και πήραμε παρατάσεις”, είπε.

Τέλος ο κ. Μπιλλίνης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν για να γίνουν γρήγορα οι αποκαταστάσεις και μάλιστα ανέφερε ότι πανεπιστημιακά ιδρύματα απέστειλαν μηχανολογικό εξοπλισμό, ή έδωσαν χρήματα ή βοήθεια τεχνική όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ή βοήθεια για τους πληγέντες.

ertnews.gr