Σημαντικό έλλειμμα σε αποθέματα νερού παρουσιάζει η λίμνη Σμοκόβου ενόψει της αρδευτικής περιόδου, με τις ελπίδες να εναποτίθενται σε μία βροχερή Άνοιξη που θα εμπλουτίσει το υδάτινο δυναμικό του ταμιευτήρα.

Το θέμα θίχτηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Σωτήρη Γιαννακό και στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Σοφάδων, όπου και τόνισε ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό, εξίσου με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των αντλιοστασίων και του καθαρισμού των καναλιών.

Με τον κ. Γιαννακό επικοινώνησε το KarditsaLive.Net και η εικόνα που μας μετέφερε είναι ότι τα διαθέσιμα, αυτή τη στιγμήν αποθέματα του ταμιευτήρα δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. κυβικά. Συνολικά η λίμνη έχει 110 εκ κυβικά, από τα οποία τα 100 εκατ. είναι όριο ασφαλείας και δεν θα ξεπεραστεί. Για την αρδευτική περίοδο, συνέχισε, απαιτούνται περίπου 55 εκατ. κυβικά και άλλα 5 εκατ. κυβικά απαιτούνται για τις υδρευτικές ανάγκες. Με την υποσημείωση, ότι λόγω των γνωστών προβλημάτων, για τα οποία σας ενημέρωσε με αναλυτικά ρεπορτάζ η ηλεκτρονική μας εφημερίδα, η ύδρευση από το Σμόκοβο έχει σταματήσει. Συνεπώς για να καλυφθεί η αρδευτική περίοδος χωρίς να διαταραχθεί το όριο ασφαλείας απαιτούνται τουλάχιστο 45 εκατ. κυβικά.

Την ίδια εικόνα είχαμε και πέρυσι αυτή την εποχή, τονίζει ο κ. Γιαννακός, αλλά οι πολλές βροχοπτώσεις μέχρι και τον Ιούνιο, που έστειλαν και πιο πίσω χρονικά την καλλιέργεια βαμβακιού, εμπλούτισαν την λίμνη και ανταπεξήλθε στις απαιτήσεις άρδευσης. Για φέτος ζητούμενο δεν είναι να έχουμε τόσες βροχές και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά ειδικά Μάρτιο και Απρίλιο θα ήταν ιδανικό να υπάρξουν βροχοπτώσεις που θα ανεβάσουν τα αποθέματα. Σε μία δύσκολη, από κάθε άποψη, χρονιά.

karditsalive.net