Οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ευχές για επίτευξη ειρήνης κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος με τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ) Ελλάδος, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ.

Ο κ. Σαλτιέλ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, κ. Μωυσή Μανουάχ, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δημαρχείο της Λάρισας, λίγο πριν την έναρξη των εκδηλώσεων για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιούνται σήμερα στην πόλη.

«Να υπάρξει Ειρήνη, εκεί που πολεμούν και σκοτώνεται κόσμος. Πρέπει να βρεθεί λύση, να δώσουν τα χέρια και όλοι μαζί να προχωρήσουμε ειρηνικά. Αυτό που συνέβη στο Ισραήλ, που σκοτώθηκαν 2.000 άνθρωποι χωρίς να υπάρχει λόγος, είναι αντίστοιχου μεγέθους του Ολοκαυτώματος. Πρέπει να σταματήσει το κακό και να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, που δυστυχώς δεν έχει, εδώ και 70 χρόνια.

Σήμερα είναι η Ημέρα Μνήμης. Αυτό σημαίνει να θυμηθούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, τα θύματα που χάθηκαν στο Άουσβιτς, ένας ασύλληπτος αριθμός -6 εκατομμύρια άνθρωποι, όσο μια Ελλάδα μετά τον πόλεμο- χάθηκαν μόνον και μόνον γιατί ήταν Εβραίοι. Δεν υπήρχαν εδαφικές διαφορές.

Χάθηκαν εξαιτίας του ρατσισμού και του φανατισμού -που σήμερα όλοι θέλουμε να αποφύγουμε. Πρέπει και οι κυβερνήσεις να βάλουν μυαλό και να αφήσουν τον κόσμο να ζει, πάντα, ειρηνικά», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΚΙΣ Ελλάδος, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, σε δηλώσεις του προς τα τοπικά μέσα Ενημέρωσης.

«Θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα των 6 εκατομμυρίων Εβραίων της Ευρώπης - μεταξύ των οποίων 67.000 Έλληνες Εβραίοι και 235 δημότες της πόλης μας.

Θυμόμαστε και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιστορία του κόσμου στον οποίο ζούμε είναι μια διαδικασία αέναης σύγκρουσης μεταξύ δημιουργικών και καταστροφικών δυνάμεων. Μέσα μας, δεν κυριαρχεί μόνον η σοφία, αλλά και ισχυρές δυνάμεις καταστροφής και αυτο-καταστροφής. Το εκκρεμές κινείται προς τις δυο πλευρές και δεν θα σταματήσει να κινείται.

Όμως, το προς τα πού, στη ζωή του, ο καθένας θα κινηθεί ως πολίτης, ώστε καταστάσεις όπως αυτές στις οποίες αναφέρεται η σημερινή εκδήλωση, να σβήσουν σταδιακά από την ιστορία, δεν το καθορίζει η τύχη, αλλά οι προσωπικές του και οι συλλογικές μας επιλογές. Θα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αν δεν ξεχάσουμε ποτέ, αν δεν εφησυχάσουμε ποτέ, αν δε γίνουμε ποτέ συνεργοί, αν δεν σιωπήσουμε ποτέ», σημείωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Μαμάκος.

Οι κ.κ. Σαλτιέλ και Μαμάκος αντάλλαξαν συμβολικά δώρα μνήμης και φιλίας, ενώ η συνάντηση των δύο ανδρών ολοκληρώθηκε με τον Πρόεδρο του ΚΙΣ να προσκαλεί τον Δήμαρχο Λαρισαίων στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη, την ερχόμενη Κυριακή.