Τις επόμενες ώρες θα συνεδριάσει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, το οποίο στη χθεσινή του συνεδρίαση -σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους- συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους και drones, αλλά διαφώνησε για τον χρόνο και την κλίμακα των αντιποίνων.
Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ «κήρυξη πολέμου» και υποστήριξε πως η χώρα του προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού» σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία το κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό», είπε. «Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να προχωρήσει στην επιβολή «όλων των πιθανών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή του εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Το Συμβούλιο πρέπει να δράσει», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας έκτακτης συνεδρίασης του η οποία συγκλήθηκε μετά την ιρανική επίθεση με drones και πυραύλους, αξιώνοντας ιδίως να «προχωρήσει στην επιβολή όλων των πιθανών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν προτού να είναι πολύ αργά».

Τα τρία σενάρια και η απάντηση εντός 48 ωρών

Το Ισραήλ ζυγίζει την απάντηση του στην ιρανική επίθεση κάτω από την ασφυκτική διεθνή πίεση να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης . Ήδη, το Τελ Αβιβ κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι θα δράσει άμεσα μόνο του, επιμενει ωστόσο ότι οι δυνάμεις του παραμένουν σε υψηλή επιφυλακή και ότι η ηγεσία έχει εγκρίνει τόσο “επιθετική όσο και αμυντική δράση”. Το Politico επικαλείται επίσης Ισραηλινό αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν που δεν θα οδηγήσει σε συνολικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Δύο μέλη του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ προέβησαν σε δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι εξετάζουν μακροπρόθεσμα την απάντηση στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος. Αλλά ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έχει ακόμη εκφράσει την άποψη του . Από την πλευρά του Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι η επιτυχής αναχαίτιση κατά της επίθεσης από την αεροπορία της χώρας και αρκετούς συμμάχους ήταν μια ευκαιρία για μια νέα “στρατηγική συμμαχία” κατά του Ιράν.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ διατηρεί τις επιλογές του ανοιχτές. “Τις τελευταίες ώρες εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση”, δήλωσε ο Χαγκάρι και πρόσθεσε «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».

Αρκετά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι εντός των επόμενων 48 ωρών. Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στην Αμερική ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν.

Οι αναλυτές τόσο στο Τελ Αβιβ οσο και στις δυτικές πρωτεύουσες κάνουν λόγο για τρία σενάρια:

Το πρώτο σενάριο θέλει μία πολύ ισχυρή αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν

Το δεύτερο σενάριο αφορά πλήγματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων

Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των “ήπιων” οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Αλλαγή ισορροπίων μετά από τα ιρανικά πλήγματα

Ο Μπάιντεν και οι αξιωματούχοι του προσπάθησαν να πείσουν τον Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο ότι η επιτυχία της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων συμμάχων, στην παρεμπόδιση της επίθεσης αντιπροσώπευε μια νίκη από μόνη της, αποδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ και των συμμάχων του, και ότι μια αντεπίθεση κατά του Ιράν θα ήταν στρατηγικά απερίσκεπτη.

Ωστόσο, ακόμη κι αν σχεδόν το σύνολο των ιρανικών drones και πυραύλων αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις του Ισραήλ και των συμμάχων του, η πρωτοφανής επίθεση «επανακαθορίζει τις ισορροπίες» μεταξύ των δύο αντιπάλων, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος ασφαλείας Στεφάν Οντράντ.

Ήδη, την 1η Απριλίου, ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή, με την αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.

«Η ισραηλινή απάντηση θα δοθεί επί του ιρανικού εδάφους», γράφει στο Χ ο Ταμίρ Χάιμαν, πρώην αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών που διευθύνει το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ (INSS).

Ενα κρίσιμο ερώτημα με βάση το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Βένιαμιν Νετανιάχου αφορα το εάν θα πλήξει το Ισραήλ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν;

«Αν το Ισραήλ απαντήσει, αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις ίδιες παραμέτρους: με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όχι κατά του πληθυσμού, όχι κατά οικονομικών στόχων», λέει η αναλύτρια Σίμα Σάιν, πρώην πράκτορας της Μοσάντ και διευθύντρια του προγράμματος του INSS για το Ιράν.

Για τον έλεγχο του κινδύνου κλιμάκωσης, «θα έπρεπε οι Ισραηλινοί να αρκεστούν σε πλήγματα κατά συμβατικών στρατιωτικών στόχων, κατά των βάσεων από όπου εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι, κατά των εργοστασίων όπου κατασκευάζουν τα drones»

Άλλωστε, η ιρανική επίθεση φαίνεται ότι ήταν υπολογισμένη για την «αποφυγή πρόκλησης μεγάλου αριθμού θυμάτων στην ισραηλινή πλευρά», εκτιμά ο Μεναχέμ Μερχάβι, ειδικός για το Ιράν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Το Ιράν από την πλευρά του, δήλωσε – μέσω του πρεσβευτή του ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί- ότι «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα».

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».

«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.

Επανέλαβε την καταδίκη που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.

Η ιρανική επίθεση, που βαφτίστηκε «Έντιμη Υπόσχεση», αποτελούσε ανταπόδοση στον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης. Το Ιράν κατηγόρησε για το πλήγμα το Ισραήλ, που ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει.

Ο βομβαρδισμός έγινε έξι μήνες και πλέον αφότου ξέσπασε στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ο πόλεμος αυτός ανέβασε ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο των εντάσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε για ακόμη μια φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που πήρε η Χαμάς όταν ο στρατιωτικός της βραχίονας προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ