Ως αναμενόμενη χαρακτηρίζει την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Λοιμωξιολογίας και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, η αύξηση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί το Νοέμβριο. Τότε θα καταγραφεί μία σταθεροποίηση στον αριθμό των νοσούντων και μετά θα αρχίσει η μείωσή του. Ακόμα όμως και στην κορύφωσή του δεν πρόκειται τα νούμερα των βαριά νοσούντων και θανόντων να φτάσουν αυτά της περιόδου 2020-2021.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι κατά τον κ. Κιουμή αυτήν τη στιγμή βαριά νοσούν από τον κορονοϊό οι υπερήλικες και άτομα με συνοσηρότητες, με κάποιους από τους ασθενείς να καταλήγουν. Για το λόγο αυτό ο καθηγητής σημειώνει ότι οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να κρατούν τα ατομικά μέτρα προστασίας και βέβαια να προχωρήσουν στη χορήγηση δόσης του επικαιροποιημένου εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο κάποια στιγμή στο μέλλον οι αριθμοί των βαρέως νοσούντων και των θανόντων από τον κορονοϊό να επανέλθουν στα επίπεδα της περιόδου κορύφωσής του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Λοιμωξιολογίας σημειώνει ότι, με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδύνατο.

«Δεν μας προκαλεί κάποια έκπληξη η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, τη θεωρούμε ως κάτι το αναμενόμενο. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς, προκειμένου να επιβιώσει, με αποτέλεσμα να μεταδίδεται πολύ εύκολα. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι κανένας μας δεν λαμβάνει τα ατομικά μέτρα προστασίας. Βιαζόμαστε όλοι να επανέλθουμε στην προ του κορονοϊού ζωή μας και το γεγονός αυτό δημιουργεί ακόμα πιο ευνοϊκό περιβάλλον μετάδοσης του ιού. Αυξημένα νούμερα θα έχουμε και το επόμενο διάστημα. Δεν απέχουμε πολύ από την κορύφωσή του για τη φετινή περίοδο. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει μέσα στο Νοέμβριο. Τότε θα ξεκινήσει περίοδος οριζοντίωσης των κρουσμάτων και μετά θα έλθει βαθμιαία η αποκλιμάκωση», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.

Το περνούν πολύ ελαφρά οι νέοι και οι υγιείς
Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας - Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, εκείνοι που θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, λαμβάνοντας όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας αλλά και προχωρώντας στη δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου, είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από συνοσηρότητες.

«Βλέπουμε πλέον, από αυτούς που νόσησαν ή νοσούν, ότι τα υγιή και νεότερα σε ηλικία άτομα περνούν τον κορονοϊό πολύ ελαφρά, πολλοί ελαφρύτερα και από ένα απλό κρυολόγημα. Επίσης, είναι σημαντικό ότι ο κορονοϊός συνεχίσει να προσβάλλει μόνο το ανώτερο αναπνευστικό και όχι το κατώτερο, με αποτέλεσμα να καταγράφονται βαρύτατες πνευμονίες και βέβαια θάνατοι. Αυτήν την περίοδο ο κορονοϊός χτυπάει τους υπερήλικες και τα άτομα με συνοσηρότητες. Το μήνυμα είναι ότι αυτά τα άτομα πρέπει να προσέχουν πάρα πολύ. Να λαμβάνουν τα ατομικά μέτρα προστασίας και βέβαια να προχωρήσουν στη δόση του επικαιροποιημένου εμβολίου», αναφέρει ο κ. Κιουμής.

Απίθανο να γυρίσουμε στα επίπεδα του 2021
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ αναφέρει ακόμα ότι πλεονέκτημα του κορονοϊού είναι ότι μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα, γεγονός που τον διαφοροποιεί από τα άλλα μικρόβια. Αυτές ακριβώς οι πολλές μεταλλάξεις, που συνέπειά τους είναι η εύκολη μετάδοση, του έχουν δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσει. Ωστόσο, έχει χάσει τη δυνατότητα να προκαλεί καθολικά βαριές νόσους και κατά συνέπεια πολλούς θανάτους.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα αλλά και με την πορεία που ακολουθούν όλες οι πανδημίες δεν πιστεύω ότι θα γυρίσουμε στα επίπεδα των παλαιότερων ετών αναφορικά με τον κορονοϊό. Βέβαια, κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να προβλέψει, τι μπορεί να γίνει στο μέλλον και αν θα εμφανιστούν μεταλλάξεις που θα αλλάξουν δραματικά το τοπίο. Αυτό μπορεί να μην είναι αδύνατο, όμως, είναι απίθανο και αυτοί οι δύο όροι έχουν πολύ μεγάλη σημασία στην ιατρική», καταλήγει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

ethnos.gr