Τείχος άμυνας απέναντι στη φοροδιαφυγή με μια σειρά παρεμβάσεων ψηφιακού χαρακτήρα χτίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.

Τα μέτρα αναμένεται να δράσουν συμπληρωματικά στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, με την προσδοκία άντλησης πρόσθετων εσόδων τα οποία, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα επιστρέψουν στην κοινωνία σε πρώτη φάση με αυξήσεις κονδυλίων για την Υγεία και την Παιδεία και σε βάθος χρόνου, στην κορύφωση της απόδοσής τους, με νέο κύκλο μειώσεων των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι κωδικοί των δηλώσεων ΦΠΑ για έσοδα και έξοδα «κλειδώνουν» χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από την πλευρά των φορολογουμένων, ενώ από το 2025 αντίστοιχο «κλείδωμα» σχεδιάζεται και για τις φορολογικές δηλώσεις.

Ο πήχης των προσδοκιών εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής έχει ανέβει αισθητά. Από τα 2 δισ. ευρώ που προσδοκούσε το ΥΠΕΘΟ το 2026, νεότερες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πήχη στα 3 δισ. ευρώ καθώς στο μεσοδιάστημα, παίρνει σάρκα και οστά το νέο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και κατ’ επέκταση με ελάχιστο φόρο.

Μόνο από τις αλλαγές στο σύστημα φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών προσδοκώνται έξτρα έσοδα 600 εκατ. ευρώ, από το 2024, καθώς συνολικά ο φόρος εισοδήματος της εν λόγω επαγγελματικής κατηγορίας αναμένεται να ανέβει από τα 1,7 στα 2,3 δισ. ευρώ.

Κλειδωμένες δηλώσεις

Την επομένη των κυβερνητικών ανακοινώσεων για το νομοσχέδιο με τα μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, έρχεται να βάλει το δικό της λιθαράκι.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα έσοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι λιγότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και αντίστοιχα τα έξοδα που υποβάλλονται στη δήλωση ΦΠΑ δεν μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Οι δηλώσεις ΦΠΑ θα προσυμπληρώνονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που θα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα myDATA και οι φορολογούμενοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν για να τροποποιούν τα δεδομένα καθώς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των δηλώσεων θα είναι κλειδωμένα. Από το 2025, αντίστοιχα, αναμένεται να κλειδώσουν και οι κωδικοί των δηλώσεων εσόδων και εξόδων της φορολογικής δήλωσης.

Στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά όλα τα δεδομένα των λογιστικών βιβλίων, των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί. Με την απόφαση διευκρινίζεται ότι:

Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των μηδενικών παραστατικών.

Σε κάθε περίπτωση διαβιβάζεται ορθά η καθαρή αξία.

Δεν είναι υποχρεωτική η διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη και κρατήσεις).

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τον κοινό προγραμματισμό ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ, προχωρά παράλληλα ο σχεδιασμός για διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS (καταληκτική ημερομηνία 29-2-2024), η διεύρυνση του ηλεκτρονικού τιμολογίου, το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, το ψηφιακό πελατολόγιο σε επιλεγμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ενώ διευρύνεται το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ αναφορικά με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Οι έμμεσες τεχνικές θα χρησιμοποιούνται εφεξής και:

Οταν δηλώνεται ζημία σε τρία τουλάχιστον συνεχόμενα έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της

Οταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ αγορών, πωλήσεων και αποθεμάτων

Οταν ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα είναι διαφορετικός από αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων

Οταν η επιχείρηση δεν προσκομίζει στοιχεία που ζητά η φορολογική διοίκηση, ύστερα από δύο προσκλήσεις.

Με έμμεσες τεχνικές, προσδιορίζονται τα κέρδη και το εκκαθαριστικό βγαίνει με κατ’ εκτίμηση φόρο.

euro2day.gr