Την πρότασή του για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών για τον Κώστα Καραμανλή, τριών υφυπουργών του, καθώς και τον Χρήστο Σπίρτζη και άλλων τριών υφυπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, για τυχόν ποινικές ευθύνες που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών, κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ.

Μετά από διαβουλεύσεις και με βάση τη δικογραφία που απέστειλε ο εφέτης ανακριτής στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε ένα μακροσκελέστατο κατηγορητήριο (62 σελίδων), αποδίδοντας στους 8 κατηγορούμενους «ενδεχόμενο δόλο», όπερ σημαίνει ότι η παραπομπή γίνεται σε βαθμό κακουργήματος.

Οι υφυπουργοί της κυβέρνησης ΝΔ που περιλαμβάνονται στην πρόταση είναι οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Γιώργος Καραγιάννης, ενώ για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έχει παρέλθει ο χρόνος της παραγραφής το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να συμπεριλάβει την Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τον Γιώργο Μαυραγάνη και τον Θάνο Μωραΐτη.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη οι πρώην υπουργοί Κώστας Αχ. Καραμανλής και οι πρώην υφυπουργοί του Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Καραγιάννης βαρύνονται με το κακούργημα αυτό, καθώς –όπως αναφέρεται- τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει – όχι μόνο προφορικά αλλά και εγγράφως – την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι η κατάσταση του σιδηροδρόμου είναι τραγική, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, ότι δεν ανατάσσονται οι ζημιές εγκαίρως και πλήρως, ότι δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια και ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σοβαρού ατυχήματος και τιμωρίας της Ελλάδας από την Ε.Ε..

Ειδικά ως προς τους υφυπουργούς, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, προκύπτει ότι ήταν ενήμεροι για τους κινδύνους και τις προειδοποιήσεις, ενώ από τα ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων τους προκύπτει ότι ήταν συναρμόδιοι για την λήψη των αναγκαίων μέτρων, οι μεν κ. Κεφαλογιάννης και Παπαδόπουλος για τον ΟΣΕ και την λειτουργία του και ο κ. Καραγιάννης για την ΕΡΓΟΣΕ και τα έργα υποδομής, όπως η σύμβαση 717.

Σε ότι αφορά στο ότι τους αποδίδεται «ενδεχόμενος δόλος» στο κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι «η πρότασή δεν αφορά το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, αλλά της διακινδύνευσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (291 ΠΚ)». Αυτό για το ΠΑΣΟΚ, σημαίνει ότι «η πολιτική ηγεσία, αν και γνώριζε τα προβλήματα και είχε προειδοποιηθεί για τους κινδύνους, δεν εμπόδισε, αλλά επέτρεψε και ανέχθηκε την λειτουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής και γενικά ενός συστήματος μεταφοράς που ήταν ανασφαλή και επικίνδυνα για το επιβατικό κοινό. Για τη Χαριλάου Τρικούπη, η πολιτική ηγεσία αποδέχτηκε τον κίνδυνο».

Αναφορικά με τους πρώην υφυπουργούς Γιάννη Κεφαλογιάννη, Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γιώργο Καραγιάννη στο ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως όπως προκύπτει, είχαν γίνει κοινωνοί των κινδύνων και των προειδοποιήσεων, ενώ από τα ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων τους προκύπτει ότι ήταν συναρμόδιοι για την λήψη των αναγκαίων μέτρων, οι μεν κ. Κεφαλογιάννης και Παπαδόπουλος για τον ΟΣΕ και την λειτουργία του και ο κ. Καραγιάννης για την ΕΡΓΟΣΕ και τα έργα υποδομής, όπως η σύμβαση 717.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ «αν και ήταν νόμιμα επιφορτισμένα με το καθήκον εποπτείας και υλοποίησης της ασφάλειας της αναφερόμενης συγκοινωνίας (από το θεσμικό πλαίσιο), δεν έπραξαν αυτό (την εποπτεία και υλοποίηση της ασφάλειας) και συγκεκριμένα παραβίασαν ουσιώδη μέτρα ασφαλείας και παρέλειψαν να ενεργήσουν ουσιώδεις ενέργειες για την αποκατάσταση της επισφαλούς λειτουργίας της κυκλοφορίας (παρότι είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς αυτό), αποδεχόμενοι το γεγονός ότι από τη μη ασφαλή λειτουργία της κυκλοφορίας, σύμφωνα με όσα περιγράφηκαν παραπάνω, μπορεί να επερχόταν κάθε είδους κίνδυνος ή/και βλάβη στο επιβατικό κοινό και σε ξένα πράγματα, ώστε με τις ως άνω παραβιάσεις και παραλείψεις τους διατάραξαν πράγματι την ασφάλεια της συγκοινωνίας, από την οποία διατάραξη όχι μόνο δημιουργήθηκε κίνδυνος για ξένα κοινά πράγματα και για άνθρωπο, αλλά τελικά πραγματώθηκε, με την αιτιώδη πρόκληση (ως μόνη ενεργός αιτία) του αποτελέσματος του θανάτου 57 ανθρώπων».

Η παραπομπή γίνεται με βάση το άρθρο 291 παρ.1ΠΚ, που τιτλοφορείται «Επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών» και τους καταλογίζεται «ενδεχόμενος δόλος».

Όπως σημειώνεται στην πρόταση «προέβλεψαν την πραγμάτωση εξαιτίας της συμπεριφοράς τους της αντικειμενικής υπόστασης του άρθρου 291 ΠΚδηλαδή αντιλαμβάνονταν πλήρως και γνώριζαν τις διαταραχές στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου και την επικινδυνότητα της αξιόποινης συμπεριφοράς τους, ήτοι της παράλειψής τους να αποτρέψουν την διατάραξη και τον εξ αυτής κίνδυνο αν και υποχρεούνταν προς τούτο, και, παρά τούτο, αδιαφόρησαν και επέμειναν στην τέλεση της πράξεως τους, ιδίως με τη μη έγκαιρη επέμβασή τους προς επίλυση των ως άνω προβλημάτων (αν και όφειλαν και μπορούσαν να το έχουν πράξει αυτό), αποδεχόμενοι προδήλως άπαντες τους κινδύνους από την ανασφαλή λειτουργία του δικτύου (ιδίως για άνθρωπο) και επιδεικνύοντας αμέλεια ως προς το τελικά επελθόν αποτέλεσμα των 57 ανθρωποκτονιών και πολλών σωματικών βλαβών (καθώς αν είχαν ενδεχόμενο δόλο ως προς αυτές θα στοιχειοθετούνταν πλέον όχι το προτεινόμενο έγκλημα διακινδύνευσης αλλά έγκλημα  βλάβης, όπως της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κ.ο.κ., περίπτωση που δεν συνιστά πρότασή μας και που δεν στηρίζεται κατά την κρίση μας στα μέχρι σήμερα τεθέντα υπόψη μας στοιχεία της δικογραφίας)».

topontiki.gr