Μεγάλη η καταστροφή των ελαιόδενδρων στο δήμο Νοτίου Πηλίου από τη ζέστη των τελευταίων 20 ημερών.

Ο καρπός έχει συρρικνωθεί, έχει μαυρίσει και δεν μπορεί να γίνει ούτε λάδι. Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ και τους βουλευτές και το δήμο να πιέσουν αυτό να γίνει άμεσα. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ Βόλου, ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Β. Σποράδων, Γ. Διανελλάκης, τονίζοντας ότι “καλές οι φιέστες και τα εγκαίνια έργων όπως του δρόμου που συνδέσει Λεφόκαστρο-Κάλαμο σήμερα από τον κ. Πέτσα. Ο δρόμος περνάει μέσα από τα ελαιοπερίβολα και ελπίζω να τον ενημερώσουν για την καταστροφή“.

Όπως εξήγησε ο κ. Διανελλάκης, ο καρπός της ελιάς έχει συρρικνωθεί και μαυρίσει από τη ζέστη των τελευταίων 25 ημερών σε μια περιοχή που εκτείνεται από Άφησσο, Λεφόκαστρο, Κάλαμο, Αργαλαστή, Ξυνόβρυση. “Τα ελαιόδεντρα πρέπει να ποτιστούν και δεν βρέχει. Ελπίζω σήμερα εκτός από τις φιέστες να σκύψουν και να δουν το πρόβλημα. Άμεσα οι αρμόδιοι να πιέσουν τον ΕΛΓΑ που μας εμπαίζει χρόνια“. Έφερε ως παράδειγμα τις ζημιές στην παραγωγή του 2020 και του 2021 από τον παγετό που οι αγρότες έκαναν αιτήσεις για αποζημίωση και δεν πήραν ευρώ. “Φανταστείτε ότι οι τιμές των ελαιών των βιοκαλλιεργητών είναι καλές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ήδη είχαν αρχίσει να μαζεύουν πράσινες, όμως με τη ζέστη το προϊόν καταστράφηκε και σταμάτησαν. Επιπλέον έμπορος που είχε συμφωνήσει να πάρει λάδι από τους βιοκαλλιεργητές πλέον ακύρωσε παραγγελία γιατί ο καρπός είναι κατεστραμμένος και η ποιότητα του λαδιού θα είναι υποβαθμισμένη“, εξήγησε.

Τέλος τόνισε ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει έργα υποδομής για την άρδευση των ελαιοπερίβολων και ότι το φράγμα Παναγιώτικο αρχικά είχε σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης. “Στην πορεία όμως του σχεδιασμού εκτιμήθηκε ότι για να γίνουν τα έργα για άρδευση θα κόστιζε περισσότερο από ό,τι να γίνει υδρευτικό το έργο, όπως και έγινε. Επιπλέον ούτε μικρά φράγματα στήσαμε ούτε τίποτα. Είναι ξηρικό το μέρος. Δεν είναι εδώ Πήλιο να κατεβαίνουν νερά“, επισήμανε ο κ. Διανελλάκης.

ertnews.gr