Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη Γάζα σήμερα προκαλώντας νέες ανησυχίες στους Παλαιστινίους, πολλοί εκ των οποίων είναι άστεγοι και ζουν σε πρόχειρες σκηνές, έπειτα από εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών.

Η έναρξη της περιόδου των βροχών και το ενδεχόμενο πλημμυρών αυξάνει τους φόβους ότι το αποχετευτικό σύστημα του πυκνοκατοικημένου θύλακα θα επιβαρυνθεί και θα μεταδοθούν ασθένειες.

Σε καταφύγιο των Ηνωμένων Εθνών στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, η βροχή προκάλεσε απόγνωση στους εκτοπισμένους ανθρώπους, που βρήκαν τα ρούχα τους μουσκεμένα.

«Μέναμε σ' ένα τσιμεντένιο σπίτι και τώρα βρισκόμαστε σε σκηνή», δήλωσε η Φαγιέζα Σρουρ, η οποία αναζήτησε την ασφάλεια στον νότο αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επιχείρηση.

«Οι μουσαμάδες, η τέντα και τα ξύλα δεν θα αντέξουν... Κοιμόμαστε στο πάτωμα, τι θα κάνουμε; Πού θα πάμε;».

Ο χειμώνας είναι βροχερός και κρύος στη Γάζα και ο θύλακας πλήττεται πολλές φορές από πλημμύρες.

Ένας άλλος εκτοπισμένος από τη Γάζα, ο Καρίμ Μρέις, δήλωσε πως οι άνθρωποι στα καταφύγια προσεύχονται για να σταματήσει η βροχή.

«Γέροι, γυναίκες και παιδιά προσεύχονται στον Θεό να μη βρέξει», είπε. «Θα είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχουν λόγια...»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο κίνδυνο διάδοσης ασθενειών, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν προβλήματα στο υγειονομικό σύστημα, περιορίζοντας την πρόσβαση στο καθαρό νερό και οδηγώντας τους ανθρώπους να συνωστίζονται στα καταφύγια.

Σήμερα, εξέφρασε ανησυχία σχετικά με την προοπτική να προκληθούν πλημμύρες, επιβαρύνοντας το ήδη κατεστραμμένο αποχετευτικό σύστημα.

«Έχουμε ήδη εξάρσεις διαρροϊκών ασθενειών», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την ίδια, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 30.000 κρούσματα διάρροιας σε μια περίοδο όπου ο ΠΟΥ θα ανέμενε 2.000 κρούσματα.

«Οι ζημιές στις υποδομές είναι τεράστιες. Υπάρχει έλλειψη καθαρού νερού. Άνθρωποι συνωστίζονται. Αυτός είναι επιπλέον λόγος για τον οποίο εκλιπαρούμε για εκεχειρία τώρα», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Αχμέντ Μπαϊράμ, εκπρόσωπος τύπου του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, είπε πως η έναρξη της περιόδου των βροχών θα μπορούσε να σηματοδοτήσει «τη δυσκολότερη εβδομάδα στη Γάζα από την έναρξη της στρατιωτικής κλιμάκωσης».

«Οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημάνουν καθυστερήσεις στη μετακίνηση των ανθρώπων και των ομάδων διάσωσης», εξήγησε.

«Θα καταστεί δυσκολότερο να διασωθούν άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα ή να ταφούν οι νεκροί, κι όλα αυτά μεταξύ των αδιάκοπων βομβαρδισμών και της καταστροφής από την έλλειψη καυσίμων».

ΑΠΕ - MΠΕ