Το καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο το Τρίκερι να μείνει χωρίς υγειονομική κάλυψη, λόγω της περάτωσης της θητείας των αγροτικών ιατρών χτυπούν οι κάτοικοι της περιοχής, ενόψει και του καλοκαιριού.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά που στιγμάτισαν την επικαιρότητα, όπου ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας καθυστέρησης των ασθενοφόρων, αλλά και σε τοπικό επίπεδο τις καταγγελίες των αγροτικών ιατρών στο Κ.Υ. Σκοπέλου για σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, διασώστες και εξοπλισμό, οι κάτοικοι είναι θορυβημένοι για ενδεχόμενη τραγωδία που θα «χτυπήσει» το χωριό τους.

Αυτή τη στιγμή, στο ακριτικό Τρίκερι υπηρετεί μόνο μία αγροτική γιατρός, η οποία μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η θητεία της έχει τελειώσει, υπηρετεί, πλέον ως παρατασιακή. Ενώ οι θέσεις στο Περιφερειακό Ιατρείο του Τρικερίου είναι δύο, η δεύτερη ιατρός λείπει με άδεια, λόγω, επίσης, λήξης της θητείας της, με αποτέλεσμα μία γιατρός να είναι αναγκασμένη να είναι σε επιφυλακή επί 24ωρου βάσης και να είναι υποχρεωμένη να περιθάλψει περιστατικά, ακόμη και μετά το τέλος της βάρδιάς της.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα, όπου το Σάββατο το απόγευμα ειδοποιήθηκε για έκτακτο περιστατικό και παρά το γεγονός ότι είχε περάσει το ωράριό της, άσκησε, κανονικά τα καθήκοντά της. Η γιατρός ειδοποιήθηκε για περιστατικό πιθανού αλλεργικού σοκ, που υπέστη 68χρονη γυναίκα μετά από πολλαπλά τσιμπήματα σφήκας. Η γυναίκα παρουσίασε δύσπνοια και πρήξιμο στα σημεία του τσιμπήματος, με την κόρη της να ειδοποιεί άμεσα τη γιατρό για την αντιμετώπιση. Μάνα και κόρη έσπευσαν στο αγροτικό ιατρείο, όπου στην 68χρονη χορηγήθηκε άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διέφυγε τον κίνδυνο.

Σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών, ο φόβος των κατοίκων, αλλά και των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, καθώς, το κοντινότερο Κέντρο Υγείας, εκείνο της Αργαλαστής, απέχει περίπου μία ώρα.

Την ίδια στιγμή, τονίζεται ότι οι δύο αγροτικοί γιατροί που καλούνται επτά ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο να καλύψουν υγειονομικά την περιοχή είναι άνευ ειδικότητας, ενώ δεν υπάρχει και νοσηλευτική κάλυψη.

Μάλιστα, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η παρατασιακή γιατρός αναφέρει ότι η ίδια σε λίγο καιρό αναμένεται να ξεκινήσει την ειδικότητά της, με αποτέλεσμα από τη μία στιγμή στην άλλη το Τρίκερι να μείνει χωρίς γιατρό, παρά το γεγονός ότι έχει προκηρυχθεί θέση και δεν έχει καλυφθεί.

Οι ανησυχίες των κατοίκων είναι έκδηλες και κάνουν λόγο για περιοχή «ενός κατώτερου Θεού» όπου μέχρι και η πρόσβαση στην υγεία δεν είναι δεδομένη.

taxydromos.gr