Στα 37 ανέρχονται τα νέα κρούσματα λοίμωξης αναπνευστικού και στα 36 τα νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, η κα Αγαπηδάκη ανέφερε ότι από την έναρξη της κακοκαιρίας μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές συνολικά 126 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Στο νοσοκομείο παραμένει το βρέφος που εμφάνισε γαστρεντερίτιδα.

«Ο αριθμός αυτών των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς είναι αναμενόμενος για την εποχή», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι, σχετικά με τις νοσηλείες, υπάρχει μία επιπλέον στη Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και μία στην Καρδίτσα.

Η κα Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ακόμη ότι θα μοιραστούν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους πολίτες προκειμένου να μην μολύνονται από τα λιμνάζοντα νερά που υπάρχουν στην περιοχή και κάλεσε τους κατοίκους να περιμένουν τις επόμενες δύο ημέρες, όπου θα υπάρχει εντατικός ρυθμός διανομής προστατευτικών υλικών, αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη, και μετά να πάνε να δουν σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια τους.

Σχετικά με την υδροδότηση, χθες ελήφθησαν 40 νέα δείγματα και δεν υπάρχει στους δήμους καμία μεταβολή με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για την καταλληλότητα του νερού. Από αύριο, Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, η ενημέρωση για το νερό θα γίνεται ανά δημοτικό διαμέρισμα.

«Έχει ξεκινήσει η ανίχνευση προνυμφών στα λιμνάζοντα ύδατα και γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να μειωθεί η μολυσματικότητα των λιμνάζων υδάτων σε όλη την περιοχή», συμπλήρωσε.

Ξεκίνησε η περισυλλογή των νεκρών ζωών

Λαμβάνοντας τον λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε ότι «πρώτιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας» και τόνισε ότι από χθες το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η πρόσβαση και μπόρεσε να λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο στην Λάρισα, το οποίο έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων στο 10ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα οδηγούνται στην καύση.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν δηλωθεί ως νεκρά 61.786 αιγοπρόβατα, 5.306 βοοειδή, 19.355 χοιρινά και 123.810 πτηνά. Αντίστοιχα, έχουν συλλεχθεί 27.436 αιγοπρόβατα, 10.103 χοιρινά, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

6.764 οριστικές αιτήσεις 3.513 προσωρινές αιτήσεις στο arogi.gov.gr

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, είπε ότι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr λειτουργεί κανονικά και έχουν υποβληθεί 6.764 οριστικές αιτήσεις 3.513 προσωρινές αιτήσεις.

«Αιτήσεις για την κάλυψη των οικοσκευών και των αναγκών ως 6.600 ευρώ, για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής υποδομής έως 10.000 ευρώ και για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης των επιχειρήσεων και των κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν έως 4.000 ευρώ. Αιτήσεις και από όλες τις περιοχές και των 5 νομών», δήλωσε.

Και σημείωσε ότι προχωρά και η διαδικασία αυτοψίας και καταγραφών από τα κλιμάκια της γενικής γραμματείας αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής. Μέχρι το τέλος της ημέρας περίπου 7.000 αυτοψίες και καταγραφές θα έχουν πραγματοποιηθεί σε όλους τους νομούς, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Σημειώνουμε ξανά ότι στην παρούσα φάση οι αυτοψίες δεν χρειάζεται να γίνουν στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ολικώς πλημμυρισμένες. Εκεί ακολουθείται η ατμοποιημένη διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και την κάλυψη των πρώτων αναγκών όπου δεν προϋποθέτεται αυτοψία και που δεν θα χρειαστεί η αίτηση στην πλατφόρμα», συμπλήρωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Και εξήγησε: «Για αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία εργάζονται στελέχη του υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας και της ΑΑΔΕ ώστε άμεσα και σύντομα οι δικαιούχοι πληγέντες να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται. Οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν και όλοι οι δικαιούχοι στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες».

Επίσης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διευκρίνησε ότι «οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πληγεί θα λάβουν την προβλεπόμενη ενίσχυση. Η διαδικασία που ακολουθείται μέσα από το ψηφιακό υπόβαθρο της ΑΑΔΕ είναι τέτοια που διασφαλίζει ότι την ενίσχυση θα λάβουν μόνο όσοι δικαιούνται. Παράλληλα, η ΑΑΔΕ όρισε ειδικά γραφεία υποστήριξης στις ΔΟΕ της Θεσσαλίας για την ένταξη των πληγέντων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Στα γραφεία αυτά που βρίσκονται μέσα στις ΔΟΕ των πληγεισών περιοχών μπορούν να πάνε όσοι δικαιούνται τρων αποδοχών μέσα από την πλατφόρμα και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο».

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προχωράει το έργο της περιφέρειας και των επιτροπών κρατικής αγωγής και έχουν πραγματοποιηθεί 877 αυτοψίες σε επιχειρήσεις από τις 3.300 αιτήσεις και το έργο συνεχίζεται.

Μη προσβάσιμος ο Παλαμάς και ο Κοσκινάς

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, αναφερόμενος στο οδικό δίκτυο είπε ότι στο τρίγωνο Λάρισα – Καρδίτσα-Τρίκαλα όλες οι οδικές βασικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές. Από χθες το απόγευμα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα του οδικού άξονα Τρικάλων – Λάρισας.

Ωστόσο, παραμένει κλειστή η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να ανοίξει.

«Ο Παλαμάς, οι Σοφάδες, ο Κοσκινάς, το Ψαθοχώρι, η Φαρκαδόνα, τα Μεγάλα Καλύβια, η Πηνειάδα», είναι πλήρως προσβάσιμες περιοχές ενώ «η πρόσβαση στη Μεταμόρφωση, στον Βλοχό και την Κόρδα γίνεται με μεγάλα οχήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι για τον Βλοχό συγκεκριμένα οι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους με δική τους επιθυμία και είναι ασφαλείς.

«Το Κεραμίδι είναι μη προσβάσιμο αλλά δεν υπάρχουν κάτοικοι και το ορεινό δίκτυο προς Ασπροπόταμο Τρικάλων είναι κατεστραμμένο και αποκλισμένο. Οι εφοδιασμοί γίνονται με ελικόπτερο», κατέληξε.

in.gr