Με χειροκροτήματα έγινε δεκτή από τους φίλους του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, η ανακοίνωση των ποινών του μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, για την δολοφονία του.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον πολυετείς καθείρξεις στους 7 από τους 12 καταδικασθέντες για τον φόνο του ‘Αλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του.

Στους υπόλοιπους πέντε καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς ποινές κάθειρξης (με εκτιτέα τα 20 έτη). Αυτή τη στιγμή, η εισαγγελέας της έδρας εισηγείται τις συνολικές ποινές (για το σύνολο των πράξεων), τις οποίες θα ανακοινώσει το δικαστήριο μετά από νέα διακοπή.

Νωρίτερα το δικαστήριο είχε αποφασίσει ομόφωνα, να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε κανέναν από τους 12 καταδικασθέντες.

Τα ελαφρυντικά που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για λογαριασμό των εντολέων τους αφορούν την μετεφηβική ηλικία (για όλους), τον σύννομο βίο (ζητήθηκε για τους 11 από τους 12), την ειλικρινή μεταμέλεια και τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά (κατά περίπτωση αυτά τα δύο).

Η απόφαση επί της ενοχής

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, οι 12 κατηγορούμενοι για την επίθεση κρίθηκαν ήδη ομόφωνα ένοχοι, κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο (από άμεσο ανθρωποκτόνο δόλο) σε βάρος του Άλκη: οι επτά ως αυτουργοί και οι 5 ως συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη.

Αντίστοιχη ήταν η απόφαση –με ανάλογη μετατροπή της κατηγορίας- για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του πρώτου τραυματία νεαρού, ενώ για την περίπτωση του δεύτερου τραυματία, οι δικαστές έκριναν ένοχους, κατά πλειοψηφία, τους 11 για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και τον τελευταίο ως αυτουργό στην πράξη αυτή (οι μειοψηφήσαντες δικαστές είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε να καταδικαστούν για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη).

naftemporiki.gr