Τον Μάρτιο του 2025 στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέθεσε ο πρώην προϊστάμενος των Διευθύνσεων Τεχνικών Ελέγχων και στη συνέχεια Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος. Όπως απαοκαλύπτει η Καθημερινή, οι συνολικά δύο καταθέσεις του αριθμούν αρκετές σελίδες και αξιολογήθηκαν ως ιδιαίτερα σημαντικές, με τμήματα αυτών να ενσωματώνονται στην πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου. Ανάμεσα σε όσα αποκαλυπτικά περιέγραψε στις Ευρωπαίες εντεταλμένες εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, ήταν η από επιλογή και συχνά ύποπτη εξάρτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις εταιρείες - τεχνικούς συμβούλους, που είχαν τη διαχείριση του συνόλου των δεδομένων του οργανισμού.

Π.Θ.: «Με άλλα λόγια, η εταιρεία είχε τον διαρκή και μόνιμο έλεγχο στα πάντα», είπε στην κατάθεσή του. Ευρωπαίες εισαγγελείς: «Δηλαδή η ιδιωτική εταιρεία είχε τον απόλυτο έλεγχο των εργασιών του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλα τα στάδια, από την υποβολή δήλωσης μέχρι την πληρωμή των δικαιούχων; Αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα για την αξιοπιστία της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων;», τον ρώτησαν οι δύο εισαγγελείς. Π.Θ.: «Ναι, είχε τον πλήρη έλεγχο. Το πρόβλημα ήταν η άμεση εξάρτηση του οργανισμού από μια ιδιωτική εταιρεία, που απέκλειε την ελευθερία κινήσεων». Στην κατάθεσή του ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε και στην κωλυσιεργία ή και απροθυμία της μιας από τις εταιρείες - τεχνικούς συμβούλους, που είχε επί σειρά ετών καταφέρει να αναπτύξει μονοπωλιακή σχέση με τον οργανισμό, να «ανεβάσει» τα πληροφοριακά συστήματα στο κυβερνητικό νέφος ή αλλιώς στο gov.gr.

«Η Neuropublic δεν έδειχνε τη διάθεση να μεταβούν τα συστήματα στο κυβερνητικό νέφος και με τις νέες τεχνολογίες (...) Με πρόφαση τις ασφυκτικές προθεσμίες πρότεινε να συνεχίσει επί της ουσίας να εργάζεται στα παλιά της συστήματα και με τις παλιές τεχνολογίες και όχι να συμβάλει στην προσπάθεια ώστε να μεταβούν όλα στο κυβερνητικό νέφος, ειδικά εφόσον υπήρχε προεργασία από το 2022», κατέθεσε σχετικά.

Την άνοιξη του 2024, μάλιστα, ο κ. Θεοδωρόπουλος από τη θέση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφορικής, είχε έρθει σε σύγκρουση με την τότε διοίκηση του οργανισμού, με τον ίδιο να ασκεί πιέσεις για τη μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων στο κυβερνητικό νέφος και να εναντιώνεται στην προοπτική καταβολής επιπλέον 300.000 ευρώ στην εταιρεία - τεχνικό σύμβουλο για «πρόσθετες εργασίες», που κατά τον ίδιο προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση. Σε έγγραφό του προς τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ με ημερομηνία 10 Απριλίου 2024, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αναφέρεται ότι «οι πληρωμές θα πρέπει να υλοποιηθούν στο κυβερνητικό νέφος, όπως οποιαδήποτε ενέργεια, σύστημα και διαδικασία εντός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023 - 2027 (...).

Β.Μ. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες απο Καθημερινή)