Στη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων εστιάζουν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, λίγα μόνο 24ωρα πριν την εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής. Η πολιτική συζήτηση έχει πάρει φωτιά με τους δύο μονομάχους να προχωρούν σε μία εφ´ όλης της ύλης αντιπαράθεση, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους για την επόμενη ημέρα. Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται τόσο από την Πειραιώς όσο και από την Κουμουνδούρου είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο.

Για την προσέγγιση των ψηφοφόρων που ακόμα και στο παρά πέντε της κάλπης δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν ακολουθείται μια διαφορετική στρατηγική από τα κομματικά επιτελεία. «Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ισχυρές κυβερνήσεις» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η χώρα χρειάζεται προοδευτική κυβέρνηση και πολιτική αλλαγή» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Ν.Δ : Όχι στα πειράματα

Την ανάγκη να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση τονίζουν από την Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως δεν έχει αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη ημέρα. «Η χώρα δεν χρειάζεται αβεβαιότητα, ούτε αστάθεια, ούτε χρειάζεται πειραματισμούς και συμμαχικές κυβερνήσεις που πάντα ο ένας θα κοιτάει πώς θα υπονομεύσει τον άλλον» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι συζητήσεις περί «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» αποτελούν τον «ορισμό της ακυβερνησίας» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την Νέα Δημοκρατία και σημειώνεται πως την Κυριακή πρέπει να υπάρξει καθαρό μήνυμα. Στην Πειραιώς θέλουν ένα καλό ποσοστό στην κάλπη της απλής αναλογικής και εστιάζουν στο στόχο της αυτοδυναμίας σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (που θα γίνει με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής).

Το βάρος πέφτει στην προσέγγιση ενός κοινού που δεν θέλει περιπέτειες και από τη Νέα Δημοκρατία κοιτάνε κυρίως προς ψηφοφόρους του κέντρου με αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο πως ενώ επικρατεί ψυχρό κλίμα ανάμεσα στην Πειραιώς και την Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζονται τα … άνοιγμα σε ψηφοφόρους που αισθάνονται κοντά στο ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά στο ερώτημα που μπαίνει στην επικείμενη αναμέτρηση απο το «γαλάζιο» στρατόπεδο σημειώνεται πως είναι απλό «θέλουμε κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό Τσίπρα; Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει, αυτό είναι το δίλημμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Το δίλημμα είναι αλλαγή ή συνέχιση της αδικίας

Στους νέους εστιάζει σε σημαντικό βαθμό ο Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους «να πάνε την Κυριακή στις κάλπες και με την ψήφο τους να στείλουν στο σπίτι του τον κ. Μητσοτάκη». Σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη έθεσε το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ή συνέχεια της αδικίας και της εκμετάλλευσης;», ενώ απο την Κουμουνδούρου το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο.

Αναφερόμενος στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως την Κυριακή «τα ψέματα τελειώνουν. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα» και προσέθεσε πως ο λαός θα υπογράψει «με την ψήφο του την αλλαγή». Η οικονομία αλλά και η υπόθεση των παρακολουθήσεων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ασκεί σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ κοιτάνε ιδιαιτέρως προς την μεσαία τάξη και εστιάζουν στο σχέδιο των 50 πρώτων ημερών, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αυξήσεις μισθών αλλά και στοχευμένες μειώσεις σε φόρους. τιμών. «Το 2019 έλεγαν ότι θα στηρίξουν τη μεσαία τάξη και τώρα η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια. Κουπόνια παντού» επισημαίνει ο Αλ. Τσίπρας. Και στην τελική ευθεία προς τις εκλογές τονίζει πως «δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία, αλλά πρώτη ευκαιρία. Να κυβερνήσουμε με τα θέλω μας και όχι με τα πρέπει».

naftemporiki.gr